StoryEditor

Všetko o daniach už v pondelok. Aj to, čo ste doteraz možno netušili

Ste podnikateľ, zamestnanec alebo ste v slobodnom povolaní? Každého sa nejako týkajú dane. Všetky informácie vám v kocke ponúkne pondelková mimoriadne bohatá príloha HN: DANE 2017.

Viete, kedy si ako zamestnanec, aj keď bývalý, musíte sám podať daňové priznanie a kedy to za vás urobí zamestnávateľ? Rozhodujúce faktory sú druhy vašich príjmov a dátum. Ak ste vlani zarobili viac než 1 901,67 eura, týka sa vás povinnosť danenia. Nesmiete zabudnúť, že zamestnávateľa musíte požiadať o ročné zúčtovanie dane do 15. februára. Ak zabudnete, zostane povinnosť priznania na vás. Takáto povinnosť vás však neobíde ani v iných prípadoch. O všetkých situáciách sa dočítate v pondelkovej prílohe.

Rozdelenie podľa zmlúv
Daňové peripetie môžu mať rôzne špecifiká. Napríklad také danenie neziskových organizácií alebo zdaňovanie príjmov v športe. Vedeli ste, že osoby aktívne v športovej oblasti sa z pohľadu zdanenia príjmov rozdeľujú do dvoch skupín?
Prvá je tá, ak príjem zo závislej činnosti dostáva profesionál s profesionálnou zmluvou, ďalej profesionál pracujúci v rezortnom stredisku, amatér - dohodár mimo pracovného pomeru alebo športový odborník s pracovnou zmluvou. Druhou skupinou sú príjmy z podnikania, keď ich má profesionálny športovec (ale ak jeho výkon nemá znaky závislej činnosti), amatér so zmluvou o amatérskom športe, talentovaný športovec s príslušnou zmluvou o príprave talentovaného športovca a napokon športový odborník. Podľa Aleny Fisterovej, hlavnej kontrolórky športu na ministerstve školstva, sa tieto vzťahy zdaňujú ako príjem z podnikania. Pozor však, vedľa spomínaných kategórií existujú aj ostatné príjmy, a tie sa týkajú dobrovoľníkov v športe.

Postup v neziskovkách
Občianskym združeniam, neziskovým organizáciám či nadáciám môže, ale aj nemusí vzniknúť povinnosť podať priznanie. Podávajú ho len neziskovky s vedľajšími príjmami, teda s príjmami z reklamy či sponzorského. Termín na priznanie je rovnaký, ako majú aj podnikatelia – firmy či fyzické osoby – do konca marca 2017. Rovnako si naň môžu aj predĺžiť lehotu do konca júna 2017. Podľa daňovej poradkyne Marcely Boškovej, daňovej poradkyne z A&T solutions, ak si neziskovka predĺži lehotu na podanie priznania do júna 2017, predlžuje si tým aj termín na zostavenie účtovnej závierky. Neziskovky, ktoré daňové priznanie nepodávajú, si nemôžu termín účtovnej závierky posunúť do júna 2017, ale musia ju odovzdať v bežnom marcovom termíne.

Čo všetko sa dozviete v mimoriadnej 16-stranovej pondelkovej prílohe DANE 2017
– Dôležité údaje a termíny pre podanie priznaní
– Zmeny v tlačivách a ako sa v nich orientovať
– Akých chýb sa vyvarovať pri vypĺňaní daňových formulárov
– Ako pristupovať k výdavkom na hrane
– Nové zdanenie dividend  
– Ekonomický software na vyplnenie tlačív 

01 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 02 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 03 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 04 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Nezamestnaní môžu najnovšie dostať až 190 eur. O čo ide a aké podmienky musíte splniť? 05 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 08:58