StoryEditor

Zdravotníci pýtajú peniaze aj za manažment či odber krvi

Ministerstvo zdravotníctva odpovedá na otázky o platbách za vyšetrenie a zdravotné úkony.

1.
Vydanie karty pacientovi


Môže si alergiológ vypýtať päť eur za vydanie zdravotnej karty inému lekárovi, tiež alergiológovi?

Zmluvný poskytovateľ zdravotnej starostlivosti nemôže za takýto úkon požadovať úhradu, keďže nejde o poskytovanie zdravotnej starostlivosti ani o službu súvisiacu s poskytovaním zdravotnej starostlivosti. Nezmluvný poskytovateľ zdravotnej starostlivosti nemôže takouto úhradou podmieňovať poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Okrem toho špecialista spravidla nevydáva svoju zdravotnú dokumentáciu, ale pacientovi vypracuje lekársku správu.

2.
Registračný poplatok


Čo znamená pojem „ročný registračný poplatok“ konkrétne vo výške 20 eur?

Ročný registračný poplatok nie je poskytovaním zdravotnej starostlivosti ani službou súvisiacou s poskytovaním zdravotnej starostlivosti. Zmluvný poskytovateľ zdravotnej starostlivosti nemôže požadovať úhradu takéhoto poplatku. Lekár tiež nemôže takouto platbou podmieňovať poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

3.
Platenie za e-dáta


U môjho endokrinológa ma zaujal poplatok „elektronické spracovanie dát vyšetrenia“. Ako zistím, či je vo výške eura schválený, alebo ho lekár vyberá od pacientov neoprávnene?

Od 1. mája 2015 sa za elektronické spracovanie údajov, zistených pri poskytovaní ambulantnej starostlivosti, neplatilo. Teraz je to najviac 0,64 percenta zo sumy životného minima (1,27 eura). Každý zmluvný poskytovateľ zdravotnej starostlivosti musí mať zoznam zdravotných výkonov a služieb, pri ktorých môže požadovať úhradu, umiestnený na prístupnom a viditeľnom mieste v ambulancii alebo v čakárni.

4.
Peniaze za manažment


Keď sme prišli na kontrolu neobjednaní, lekárka nás poslala domov, lebo vraj ledva stačí vybaviť objednaných pacientov platiacich za tzv. manažment pacienta. Po zrušení poplatkov za prednostné ošetrenie sa už na doklady o zaplatení nepíše „za prednostné objednanie“, ale „za profesionálny manažment pacienta“. Nikto však nevie vysvetliť, čo to je. Môžete mi to vysvetliť? ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-11 14:33:49 - Feat.: - Title: Dôležitú vyhlášku Dolinková nezmení, ambulancie sú nespokojné. Niektoré pýtajú od pacientov vyššie poplatky 02 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 03 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 04 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 05 - Modified: 2023-11-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Koľko to je, keď sa povie zadarmo
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 06:30