Dreamstime
StoryEditor

Chcete dať výpoveď? Odíďte v dobrom

10.03.2017, 23:01
Chcete dať výpoveď? Pripravte sa na nepríjemné pohľady kolegov, štipľavé poznámky šéfa a možno aj na výstupný pohovor s personalistom firmy. V každom prípade pracovní psychológovia radia: držte na uzde svoje emócie.

Zadržte nadávky a hádky. Ako? Tu je niekoľko odporúčaní.

1. Vyhnite sa poznámke: „Neviem, ako si bezo mňa poradíte.“
Nesnažte sa vyvolať dojem, že váš odchod firma oľutuje. Vy ste sa už rozhodli a mali by ste sa naladiť na nové zamestnanie. Svoje kvality ste mali ukazovať predtým, nie keď odchádzate. Ak ste mali pocit, že váš talent sa nevyužil, povedzte to pri odchode, ale konkrétne v čom ste boli dobrý a prečo sa vám určité veci nepodarilo presadiť. Neklaďte to však za vinu iným.

2. Nepoužívajte frázy typu: „Môj šéf bol hrozný, viete, čo robil...?“
Taká kritika pre odchodom už nič nevyrieši. Navyše, na vašu úprimnosť môžete doplatiť odmietnutím okolia. Neprijme ju, aj keď je pravdivá. Z hĺbky duše ste aj vy presvedčený, že máte pravdu, ale okolie už váš názor nezaujíma. Pamätajte si: idete na nové miesto a vedenie si zvykne od predchádzajúcich zamestnávateľov vyžiadať referencie o vás. Čo ak nakoniec nový zamestnávateľ od zmluvy odstúpi?

3. Už vôbec nehovorte: „Nikdy som si neobľúbil kolegov.“
Nebuďte nikdy veľmi osobný. Kritika na ktoréhokoľvek kolegu postaví ostatných do odmietavej pozície a vás do zlého svetla. Povedia si, čo ak o mne bude tento človek rozprávať niečo podobné ostatným. Na chovanie, ktoré pre vás nie je prijateľné, sa dá upozorniť aj inak, slušne. Nie však nadávkami, kritikou, ktorá k ničomu nevedie.

5. Neprenášajte svoje nálady na okolie
To, že vy odchádzate neznamená, že musíte demotivovať ostatných a nikdy neželajte bývalému zamestnávateľovi nič zlé. Dostanete sa tak do iného svetla a verte, že sa to podpíše aj pod váš „dobrý pracovný profil“.

6. Vyhnite sa banálnej kritike
Nehovorte nikdy: „Nič tu nefunguje, pracoval som v nedôstojných podmienkach.“ Taká kritika pri odchode je už pasé. Pri pohovore so šéfom sa sústreďte viac na systémové nedostatky a teda na tie, ktoré majú dosah celkovo na zlú výkonnosť celej firmy a jej zamestnancov.

7. Myslite na to, že sa do firmy môžete aj vrátiť
Poviete si nikdy viac, ale... stať sa to môže. A to o niekoľko rokov, keď príde ponuka a vy sa do svojho bývalého zamestnania vrátite. Ako sa budete pozerať do tváre kolegom, s ktorými ste si naštrbili vzťahy? Alebo naopak, ak oni prídu pracovať do tej istej firmy ako vy.

8. Chovajte sa vždy slušne
A napokon, vaši kolegovia, ale aj šéfovia budú chcieť vedieť, čo vás „vyháňa“ ku konkurencii. Mali by ste sa zdržať komentárov typu, nedá sa to tu vydržať. Táto loď sa potápa. Nemal som tu priestor. Bol už najvyšší čas. Opakujte si – odchádzam s tým, že sa sem môžem ešte niekedy vrátiť. A napokon, mnohých ľudí, až na určité výnimky, si určite vážite. V každom prípade, zdržte sa komentárov a pripravte sa na výstupný pohovor s vedením.

Rada špecialistu na záver: „Hoci mnoho ľudí vníma pohovor ako priestor na konštruktívnu kritiku a úplnú otvorenosť voči zamestnávateľovi, treba si dať pozor, čo poviete,“ radí Michael Kerr, spíker z oblasti medzinárodného biznisu a publicista pre Business Insider. „Môže to byť posledný dojem z vás, ktorý zanechávate bývalému zamestnávateľovi,“ vraví. Neodporúča stratiť sebaovládanie len preto, že odchádzate a nezáleží vám na tom, kto a čo si o vás myslí. „Ľudia si totiž robia o vás mienku a ovplyvňujú tak vašu reputáciu,“ podčiarkuje Kerr.

01 - Modified: 2023-12-20 11:25:47 - Feat.: - Title: Slovenské nápoje, ktoré si zamilovali v USA aj Kanade. Značka Diva’s for Women sa vracia s novým menom 02 - Modified: 2023-12-13 14:19:57 - Feat.: - Title: Na vybudovanie prestížnej firmy stačí dodržiavať 3 základné pravidlá. Ktoré sú to? 03 - Modified: 2023-11-27 12:00:27 - Feat.: - Title: Tomuto sa povie vianočný bonus. Miliardársky šéf zaplatil svojim 1200 zamestnancom výlet do Disneylandu 04 - Modified: 2023-11-14 09:11:47 - Feat.: - Title: Nejde nám o lepší život Palestínčanov, znie z Hamasu. Pásmo Gazy je podmínované 05 - Modified: 2023-08-21 11:34:58 - Feat.: - Title: Hamšík vypovedá na polícii. Niekdajšia spoločníčka tvrdí, že ju obral o polovicu športového centra
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 18:08