StoryEditor

Nepomýľte sa pri optimalizácii daní

Nejeden podnikateľ v týchto dňoch zvažuje, čo všetko urobí, aby neplatil na daniach viac, ako má. Prvým krokom je preveriť si svoje pohľadávky, daňové straty či príjmy oslobodené od dane a znížiť si nimi ročnú daň. Druhým je nezabudnúť na zaúčtovanie výdavkov, ako je materiál, pracovné nástroje a ďalšie a mať dôkazy, aby ich pri kontrole daniari uznali. Prinášame tipy a rady, ako si legálne znížiť dane.

1.
Cestovné náhrady

Aké cestovné výdavky môžu byť už „za hranou“ a daniari ich nemuseli schváliť? Môžete vymenovať príklady takýchto výdavkov? Kam sa zapíšu do daňového priznania?

Pri cestovných výdavkoch sú daňové predpisy jednoznačné. Živnostník si môže uznať iba také výdavky, ktoré vynaložil pri svojich pracovných cestách. O pracovnú cestu ide vtedy, ak živnostník vykonáva prácu mimo svojho bežného pracoviska. Čiže napríklad ak ide na rokovanie s klientom, na školenie, odborné preskúšanie a iné. „Za hranou“ by rozhodne bolo, ak by si živnostník chcel uznať svoju súkromnú cestu za pracovnú. Napríklad dovolenku v Chorvátsku. Daňovo uznateľné výdavky ako cestovné či ubytovanie sa v priznaní neuvádzajú v špeciálnom riadku, ale sú súčasťou ostatných daňovo uznateľných výdavkov v oddiele VI., tabuľka č.1, riadok 2, stĺpec 2.

2.
Automobil v biznise

Vo firme používame osobné vozidlo, ktoré má v majetku. Ako si môžeme uplatniť výdavky na palivá?

Ak máte auto zaradené do majetku firmy, paušálne výdavky sa účtujú najviac do 80 percent z nákupu pohonných látok. Účtujú sa z celkového nákupu palív a z počtu najazdených kilometrov – podľa tachometra na začiatku a na konci zdaňovacieho obdobia. V takom prípade nemusíte viesť knihu jázd. Nákup pohonných látok však treba preukázať dokladmi. Pri tomto paušále sa auto môže okrem biznisu používať primerane aj na súkromné účely. Náklady si tiež môžete účtovať podľa údajov satelitného systému sledovania prevádzky vozidla. Môžu sa účtovať len v prípade, že vo vozidle je jednotka satelitného sledovania jeho pohybu, ktorá zaznamenáva všetky jazdy a sleduje aj spotrebu paliva. Knihu jázd viesť netreba.

3.
Vozidlo u živnostníka

Som inštalatér a na jazdy k zákazníkom používam auto nezaradené do majetku firmy. Aké náklady si môžem účtovať pri výpočte vlaňajších daní?

V prípade, že vozidlo nie je v majetku firmy, využiť môžete 50-percentný paušál na nákup pohonných látok. Pri súkromnom aute podnikateľa sa účtuje podľa najazdených kilometrov a stavu tachometra na začiatku a konci zdaňovacieho obdobia. Nemôže sa uplatniť náhrada za každý odjazdený kilometer. Ale pozor. Uplatnenie základnej náhrady 0,183 eur...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 03 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 05 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 04:07