StoryEditor

Mimo burzy sa stále neobchoduje

01.07.2003, 00:00

Na otvorenie oficiálneho mimoburzového trhu s cennými papiermi si počkáme ešte niekoľko mesiacov. Obmedzenie, podľa ktorého sa verejne obchodovateľné cenné papiere musia prevádzať len prostredníctvom burzy, stále platí, hoci podľa pôvodnej verzie zákona o cenných papieroch a investičných službách sa mimoburzové obchody mali rozbehnúť už dnes.
Novelou tohto zákona sa otvorenie mimoburzového (OTC) trhu časovo napojilo na vznik centrálneho depozitára, ktorý nahradí súčasné Stredisko cenných papierov (SCP) SR. Novela okrem toho zladila začiatok všetkých činností, ktoré bude vykonávať centrálny depozitár. Mal by to byť deň, keď depozitár získa svojho prvého člena.
Ak by mimoburzový trh začal fungovať už dnes, podľa odborníkov z kapitálového trhu by to negatívne ovplyvnilo jeho transparentnosť. Organizovalo by ho totiž SCP, ktoré sa stále riadi starým zákonom o cenných papieroch z roku 1992. Odklad má podľa výkonného riaditeľa Asociácie obchodníkov s cennými papiermi Róberta Kopála aj ďalšie opodstatnenie, ktoré súvisí predovšetkým s vyrovnávaním obchodov. "Centrálny depozitár bude na rozdiel od dnešného SCP zabezpečovať nielen majetkové, ale aj finančné vyrovnávanie obchodov," povedal Kopál.
Po vzniku centrálneho depozitára sa zvýši konkurenčné prostredie na kapitálovom trhu. Bratislavská burza cenných papierov bude musieť súperiť s centrálnym depozitárom o doterajších klientov. "Prípadná cenová vojna môže ísť len po hranicu ekonomickej únosnosti burzy aj depozitára," povedal Kopál. Všeobecne sa však očakáva, že obchodovanie mimo burzy bude lacnejšie. Generálny riaditeľ sekcie finančného trhu MF SR František Palko napriek tomu nepredpokladá, že OTC trh zlikviduje bratislavskú burzu. "Som optimistom, burza cenných papierov u nás nezanikne," povedal. Jej budúcnosť však vidí ako súčasť integrovaného celku v rámci kapitálového trhu v Európe. "Bez toho to nepôjde," zdôraznil.
K mimoburzovému trhu sa Slovensko vráti po 8 rokoch. Od roku 1995 totiž žiaden zákon u nás neupravoval jeho fungovanie. Hovorkyňa SCP Želmíra Habánová si však myslí, že OTC trh neprestal existovať. "Aj v súčasnosti sa zmeny majiteľov cenných papierov, ktoré sa obchodujú na burze a majú charakter priamych obchodov, uskutočňujú v stredisku, hoci na príkaz burzy." Po vzniku centrálneho depozitára sa podľa Habánovej štruktúra a platforma OTC trhu zmení tak, že okrem majetkového zúčtovania bude depozitár zabezpečovať aj finančné vyrovnanie obchodov na príkaz jeho členov.
Centrálny depozitár bude pritom prevádzať a vyrovnávať aj burzové obchody. Vznikne pravdepodobne koncom tohto alebo začiatkom nasledujúceho roka a bude fungovať na členskom princípe. Obchody sa budú vykonávať prostredníctvom obchodníkov s cennými papiermi. Centrálny depozitár bude viesť majetkové účty členov, ktorými môže byť iba obchodník s cennými papiermi, Národná banka Slovenska alebo iný centrálny depozitár. Oddelene od majetkových účtov členov anonymne povedie klientske účty. Depozitár nebude mať prístup k údajom o klientoch obchodníkov. Klienti obchodníkov zasa nebudú mať prístup k centrálnemu depozitárovi. Pokyny na vykonanie, zúčtovanie a vyrovnanie obchodov zadajú obchodníkovi, ktorý bude členom centrálneho depozitára alebo ktorý zabezpečí vyrovnanie obchodu prostredníctvom člena.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 04:47