StoryEditor

Komoditné trhy boli rozkolísané

20.04.2004, 00:00
Po piatkovej prestávke v obchodovaní na amerických komoditných trhoch koncom predminulého týždňa sa obchodovanie na burzách nieslo v znamení vzájomného ovplyvňovania devízových a komoditných trhov. Stúpajúci dolár a nepokojná situácia vo svete boli príčinou prudkých výkyvov na svetových burzách.

Po piatkovej prestávke v obchodovaní na amerických komoditných trhoch koncom predminulého týždňa, sa obchodovanie na burzách nieslo v znamení vzájomného ovplyvňovania devízových a komoditných trhov. Stúpajúci dolár a nepokojná situácia vo svete boli príčinou prudkých výkyvov na svetových burzách.
Obchodovanie s ropou a jej derivátmi na NYMEX-e v New Yorku bolo poznačené vysokou volatilitou. Na začiatku uplynulého týždňa cena ropy rástla z otváracej úrovne 36,65 USD za barel a v pondelok sa posilnila o 0,59 bodu. V utorok a stredu nastala na trhu korekcia, pričom v stredu 14. apríla ropa dosiahla týždenné minimum na úrovni 35,75. Pravidelné štatistiky o vývoji stavu zásob ropy sú v USA zverejňované z dvoch nezávislých zdrojov -- Ministerstva energetiky USA a agentúry API. Ministerstvo prekvapujúco svoje odhady nezverejnilo v predpokladanom termíne a podľa správy súkromnej agentúry API uverejnenej vo štvrtok, vzrástli zásoby ropy v USA o 10,4 milióna barelov, čím dosiahli najvyššiu úroveň za posledných 20 mesiacov. Táto správa mala za následok krátkodobý pokles cien. Investori zaujali vyčkávacie pozície a čakali na zverejnenie údajov ministerstva, ktoré následne oznámilo zvýšenie zásob len o 3,2 milióna barelov. Fundamentálne čísla spôsobili rast ceny čierneho zlata v závere týždňa. Vo štvrtok sa cena vyšplhala na 37,2 USD za barel. Ropa na oboch stranách Atlantiku v piatok doobeda korigovala svoje zisky z predchádzajúcich dní, aby postupne nabrala dych a dosiahla denné maximum na úrovni 37,42 USD za barel. V porovnaní s predchádzajúcim rokom je cena čierneho zlata v súčasnosti vyššia takmer o 30 %. Spolu s cenou ropy rástli aj ceny jej ďalších derivátov, pričom hlavnou podporou pre ropný sektor je posilňujúci sa benzín, ktorého cena v USA vzrástla na nové dlhodobé maximá.
Trh drahých kovov na newyorskom COMEX-e bol v uplynulom týždni vysoko volatilný najmä pre prudké pohyby na devízových trhoch a rastúce napätie vo svete. Na júnovom kontrakte zlata sa začiatok týždňa niesol v pokračujúcom býčom duchu z minulého týždňa, v ktorom sa cena zlata vyšplhala až k úrovniam 425 USD za trojskú uncu. Posilňujúci sa americký dolár, ktorý sa dokázal oproti euru zhodnotiť na svoje 4-mesačné maximum, mal za následok spustenie prudkého výpredaja na trhu s drahými kovmi. Investori začali na týchto úrovniach vyberať svoje zisky a vo veľkom zatvárali dlhé pozície. V utorok 13. 4. sa zlato prepadlo o 15,5 bodu a vo štvrtok 15. 4. dosiahla cena zlata najnižšiu úroveň za posledný kalendárny mesiac pri cene 396 USD za trojskú uncu. V percentuálnom vyjadrení sa zlato oslabili medzitýždenne o 4,54 %.
V piatok sa pokles na trhu s drahými kovmi zastavil a cena zlata pred blížiacim sa víkendom opäť vzrástla nad psychologickú úroveň 400 dolárov za uncu. Aj keď sa situácia na trhu s drahými kovmi čiastočne konsolidovala, v porovnaní s uplynulým týždňom skončili zlato aj striebro vo výraznom prepade. Zatvárací kurz zlata v piatok 16. 4. dosiahol úroveň 401,6 USD za trojskú uncu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 11:15