StoryEditor

Štát chce stopnúť výpredaj pôdy

Slovensko plánuje zmeniť doterajší spôsob predaja a regulácie pôdy. Všetko smeruje k tomu, aby sa zabránilo masívnemu výpredaju pozemkov cudzincom, ale rovnako aj špekulantom. Na aké novinky pri kupovaní pôdy sa treba pripraviť, vás upozornia odborníci.


1.
Predaj krok za krokom

Aký je v súčasnosti postup, ak chcem predať pozemok napríklad známemu z našej obce?

Ak má váš pozemok viac než 2 000 m2, musíte dodržať predpísaný postup. Ak máte záujemcu z rovnakej obce, môžete sa s ním dohodnúť na predaji, ale s tým, že kupec je podnikateľ z oblasti poľnohospodárstva, ktorý tam podniká najmenej tri roky. Čiže nemôžete predať pôdu človeku, ktorý u vás síce podniká, ale menej než tri roky. Ak ste takého kupca nenašli, v ďalšom slede ste povinný dať ponuku niekomu zo susednej dediny, pričom musí platiť, že je to agropodnikateľ, ktorý trvalo býva na Slovensku aspoň 10 rokov a podniká v poľnohospodárstve aspoň tri roky. Po tomto 1. kole môžete už v 2. kole ponúknuť pozemok kupcovi kdekoľvek na Slovensku, ale záujemca musí opäť spĺňať podmienku rokov. Až v 3. kole si môžete vybrať niekoho aj mimo Slovenska a bez ohľadu na to, či a v čom podniká.

2.
Novinky v prevodoch

Mohli by ste priblížiť, v čom sa zmení doterajší postup pri kúpe a predaji poľnohospodárskeho pozemku?

Najdôležitejšou zmenou, ktorá nastane v predaji, je vypustenie podmienky, že kupec musí spĺňať 10-ročný trvalý pobyt, prípadne 10-ročné umiestnenie sídla firmy na Slovensku. Znamená to, že ak nenájdete kupca vo svojej obci a dávate ponuku uchádzačovi o pôdu zo susednej dediny, prípadne z ktoréhokoľvek iného miesta na Slovensku, tento ďalší záujemca už nebude musieť dodržať podmienku 10-ročného trvalého pobytu na Slovensku. Táto zmena však zatiaľ legislatívne neplatí, bude účinná až vtedy, keď parlament schváli novelu zákona o pôde.

3.
Postup cez verejný portál

Ak chcem pri hľadaní kupca využiť verejný portál ponúk vlastníctva pozemku, ako to mám urobiť?

Prihlásite sa doň na stránke ministerstva pôdohospodárstva cez register ponúk. Potrebujete na to e-občiansky preukaz. Svoj zámer musíte v tomto registri zverejniť najmenej 15 dní, ale tiež na úradných tabuliach v danej obci, respektí...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-22 12:57:52 - Feat.: - Title: Izrael oznámil rozsiahle zabratie pôdy na Západnom brehu Jordánu. Osady sú zdrojom napätia 02 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 03 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 04 - Modified: 2023-12-06 14:50:32 - Feat.: - Title: Čo znamená sceľovanie či komasácia pôdy? Vysvetľuje odborník 05 - Modified: 2023-07-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Pozemkové úpravy: čo sa mení, ako prebiehajú procesy a aké sú ich výhody a nevýhody? (kompletný prehľad)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 01:13