StoryEditor

Aj dizajn predáva

24.06.2003, 15:02

Pri nákupe elektrospotrebičov sa zákazník neraz nepozerá len na technické parametre a ekonomické výhody, ktoré mu domáci pomocník prinesie. Je to i estetická stránka výrobku, ktorá môže spotrebiteľa pri výbere ovplyvniť. Preto sa výrobcovia elektrospotrebičov sústreďujú aj na túto stránku veci.
Nepretržitý vývoj v oblasti elektrospotrebičov sa prejavuje nielen z hľadiska technických vylepšení, ale aj u dizajnu výrobkov. V tejto súvislosti však treba zohľadňovať dve skupiny - vstavané spotrebiče a samostatne stojace spotrebiče. Zatiaľ čo v súčasnej dobe výrazne prevažujú vstavané spotrebiče, pomaly vzrastá i počet priestorových elektrospotrebičov. To dizajnérom umožňuje ďaleko väčšie možnosti v návrhoch rozmanitých tvarov a línii, ako i vo využívaní pestrej palety farieb. Ruka v ruke s týmto sa mení aj materiál, z ktorých sú elektrospotrebiče vyrobené. K tradičným smaltovaným plechom a chrómom pribudla ponuka zdokonalených plastov, príťažlivo sa zrkadliacich materiálov, ako i nerezu. Touto úpravou sa môžu pochváliť i chladničky triedy A, ktorých nerezový povrch dvier má povrchovú úpravu Touch Free. Ocenia ju najmä rodiny s malými deťmi, ktoré často rady zablúdia do chladničky a zanechávajú na dverách odtlačky dlaní a prstov. Tieto starosti odpadajú práve vďaka tejto úprave, ktorá umožňuje nielen ľahkú údržbu, ale i možnosť zachovania dlhšie čistého povrchu. Celkový vzhľad chladničiek navyše podporuje príťažlivý dizajn s ergonomicky tvarovanými a veľmi estetickými rúčkami. Dôraz na dizajn sa kladie aj pri sporákoch, hlavne sklokeramických, ktorých elegantný vzhľad sa dosiahne aj v prípade ich kombinácie s plynovými varnými zónami.

Vnútorný dizaj je rovnako dôležitý
Spotrebiteľ pri nákupe neprihliada len na vonkajší dizajn spotrebiča. Snaží sa uspokojiť svoje nároky ako praktickou, tak aj estetickou úpravou vnútrajšku spotrebiča. To platí najmä pre chladničky. Z hľadiska maximálnej starostlivosti o zákazníka sa tieto chladničky môžu zaradiť medzi elitu aj vďaka zabudovanému osobitnému ventilátoru, ktorý umožňuje cirkulovanie vzduchu. Vo všetkých poličkách je teplota rovnaká a spotrebiteľovi odpadajú starosti s rozdelením uschovania potravín. Navyše zaujímavý a praktický dizajn vo vnútri chladničky umožňuje zachovanie prehľadu o uskladených potravinách. Cirkulácia vzduchu sa v policiach dosiahne vďaka pár centimetrom na zadnej strane, čím sa zabezpečí rovnomerné prúdenie chladného vzduchu po vnútrajšku chladiacej časti. Tento efekt v prvom rade vplýva na priaznivú klímu pre úschovu všetkých druhov potravín.

Efektívne rozmiestnenie poličiek je aj na dverách chladničky. Napríklad v oddieli na úschovu fliaš je osobitná opora, ktorá zabraňuje pri otváraní chladničky ich vypadnutiu a prevráteniu. V niektorých chladničkách je dokonca možné uschovať aj dvojlitrové fľaše. Ak však patríte medzi tých, ktorí neradi uskladňujú fľaše vo dverách chladničky alebo na policiach, môžete využiť osobitný nosič fliaš. Je úsporný nielen z hľadiska priestrannosti, ale zároveň je vhodný aj na chladenie vína a nealkoholických nápojov. Tento prvok v riešení vnútorného dizajnu určite privítajú najmä väčšie rodiny, pretože sa im tak otvoria ďalšie možnosti uskladnenia potravín.

Zároveň môžu spotrebitelia využiť variabilnosť pri premiestňovaní políc, čím si priestor v chladničke prispôsobujú svojím potrebám. Pri ľubovoľnej zmene umiestnenia políc sa nemusia obávať prípadu, že by vypadli. Pri voľbe materiálu na výrobu poličiek sa výrobcovia chladničiek rozhodli použiť bezpečnostné sklo. V prvom rade išlo o účelnú záležitosť, pretože poličky z toho materiálu sú veľmi odolné voči nárazom, poškriabaniu a znesú hmotnosť do 40 kg. Zároveň sú chladnejšie ako mrežované poličky. Vďaka okraju z umelej hmoty nemôže rozliata tekutina odtiecť na spodnú poličku a aj menšie kusy potravín majú väčšiu stabilitu. A, samozrejme, i udržovanie čistoty je vďaka hladkému povrchu veľmi nenáročné a jednoduché.

Foto: Gorenje Slovakia

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 08:25