StoryEditor

Dohody dajú čiernej práci stop

Od mája sa obmedzí práca evidovaných nezamestnaných na úrade práce, ktorí si privyrábajú na dohodu. Po novom bude dohoda podľa Zákonníka práce obmedzená na 40 dní v roku. V súčasnosti môžu ľudia pracovať na dohodu a byť na úrade práce, ale ich zárobok nesmie prekročiť 148,57 eura mesačne. Čo radia experti z praxe?

Odpovedá Michal Stuška, hovorca ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny
1. Novinky od mája
Aké novinky budú platiť od mája pri dohodách tých ľudí, ktorí sú evidovaní na úrade práce?
Od mája 2017 bude môcť evidovaný nezamestnaný pracovať popri evidencii iba na základe dohody podľa Zákonníka práce, a to najviac 40 dní v roku. Nebude možný súbeh evidencie a zárobkovej činnosti na základe pracovného pomeru. Evidovaný nezamestnaný nebude môcť pracovať na dohodu u zamestnávateľa, u ktorého bezprostredne pred zaradením do evidencie pracoval v pracovnom pomere, alebo u zamestnávateľa, ktorý ho odmietol zobrať do zamestnania počas predchádzajúcich 6 mesiacov. Po novom bude mať uchádzač o zamestnanie povinnosť nahlasovať úradu vykonávanie zárobkovej činnosti predložením dohody najneskôr deň pred nástupom do práce a následne preukázať príjem. Ak dohodu neoznámi, bude vyradený z evidencie uchádzačov o zamestnanie. Od mája sa zároveň mení maximálna hranica odmeny za zárobkovú činnosť popri evidencii zo 75 percent sumy životného minima na úroveň sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu (198,09 eura).

2. Odpracované dni
Čo znamená podľa zákona 40 dní práce na dohodu v roku pre nezamestnaných? Čo v prípade, ak na dohodu pracuje hoci len dve hodiny denne?
Na účely zákona o službách zamestnanosti sa za jeden deň dohody bude počítať každý deň, v ktorom uchádzač o zamestnanie odpracuje čo i len jednu hodinu. Nebude sa sledovať počet odpracovaných hodín, ale celkový počet dní, na ktorý je dohoda uzatvorená.

3. Obmedzenia pre nezamestnaných
Nezamestnaní nebudú môcť pracovať vo firme, v ktorej pracovali pred zaradením do evidencie. O čo vlastne ide?
Evidovaný nezamestnaný nebude môcť pracovať na dohodu u zamestnávateľa, u ktorého bezprostredne pred zaradením do evidencie pracoval v pracovnom pomere. To znamená, že na účely kontroly splnenia tejto podmienky bude úrad práce sledovať posledného zamestnávateľa, u ktorého bol uchádzač o zamestnanie pred zaradením v pracovnom pomere.

4. Zamedzenie zneužívania dohodárov
Po novom nezamestnaní nebudú môcť nastúpiť do práce na dohodu tam, kde ich odmietli prijať počas predchádzajúcich šiestich mesiacov.  Prečo sa to zaviedlo?
Naším cieľom je zabrániť využívaniu uchádzačov o zamestnanie ako lacnej pra...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 02 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 03 - Modified: 2023-03-01 21:04:03 - Feat.: - Title: Rumunský premiér predstavil svojho nového poradcu, robota s umelou inteligenciou 04 - Modified: 2022-02-14 13:32:41 - Feat.: - Title: Róby, fúzy a vysoké podpätky. Bidenov poradca vzbudzuje vášne, vyjadril sa už aj o Slovensku 05 - Modified: 2021-11-12 09:06:52 - Feat.: - Title: Marián Leško skončil na pozícii poradcu prezidentky, rozhodol sa pre dôchodok
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 04:02