StoryEditor

HN poradňa: delenie pôdy má limity

Ako získať pozemok po zosnulom vlastníkovi, čo robiť pri vyvlastňovaní pôdy, ako sa zachovať v prípade vecného bremena či pri odškodnení za neoprávnené užívanie pozemku? Experti priblížia konkrétne situácie a vysvetlia možné postupy a riešenia.

Odpovedá notár Peter Danczi

Pozemok po zosnulom

V záhradkárskej lokalite prebieha proces vysporiadania pozemkov do osobného vlastníctva. Na jednej parcele máme vlastníka, ktorý sa pred časom odsťahoval do Maďarska, kde v roku 1998 zomrel. Dodnes je vedený v katastri na liste vlastníctva ako jediný vlastník. Ako by sme mohli získať takýto pozemok?

Právne čistou možnosťou je v prvom rade daný pozemok previesť na živé osoby a potom ho kúpiť. Na to musíte na Slovensku začať dedičské konanie a dedičmi budú rovnakí dedičia, akých mal vlastník v Maďarsku. Len čo pozemok zdedia, môžu vám ho predať. Ak však pozemok užívate viac ako 10 rokov v dobrej viere, že vám patrí, to znamená, že niekedy ste ho od zosnulého vlastníka napríklad kúpili, dokážete si pozemok aj vydržať na svoje meno.

Určenie vlastníka

Kto je v skutočnosti vlastníkom nehnuteľnosti, ak je na liste vlastníctva pri danej parcele „právny vzťah 2 – nájom k pozemku“? Je možné, že by sme boli siedmi vlastníci parcely E, z ktorej sa odčlenila parcela a zapísal sa k nej nájom, ak sme s týmto odčlenením nesúhlasili?

Ak ste siedmi vlastníci, o hospodárení so spoločnou vecou rozhodujete všetci siedmi. Pritom má každý počet hlasov podľa výšky spoluvlastníckeho podielu. Takže ak tí, ktorí majú vyše 50 percent, rozhodnú o prenájme, je možné pozemok prenajať, inak nie. Na odčlenenie by bolo treba tiež takýto súhlas. Skúste zistiť na katastri, na základe akej zmluvy bol zapísaný nájomný vzťah na liste vlastníctva.

Delenie pozemku na menšie časti

S manželom sme bezpodielovými vlastníkmi trvalej trávnatej pôdy s výmerou 14 árov v extraviláne obce. Na predaj je susedný pozemok, orná pôda s výmerou 24 árov. Nie sme poľnohospodári ani blízke osoby predávajúceho. Môže predávajúci pozemok rozdeliť na dve časti, jednu predať nám a druhú niekomu inému?


Žiaľ, existuje zákon, ktorý obmedzuje drobenie poľnohospodárskej pôdy tak, aby vznikla výmera menšia než 20 árov. Keby ho sused rozdelil, vznikla by výmera menšia, a preto by to nešlo. Možno by však bolo schodn...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo robiť, ak máte spory so susedmi? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 02 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti 03 - Modified: 2024-04-08 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké špecifiká majú prevody pôdy? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 04 - Modified: 2024-04-05 12:25:01 - Feat.: - Title: Vlastníci nelegálnych stavieb ich môžu nechať dodatočne skolaudovať, ohlásil minister Ráž 05 - Modified: 2024-03-22 12:57:52 - Feat.: - Title: Izrael oznámil rozsiahle zabratie pôdy na Západnom brehu Jordánu. Osady sú zdrojom napätia
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 07:44