StoryEditor

Slovensko a práva životného prostredia

16.07.2004, 00:00

Tesne pred vstupom Slovenskej republiky do Európskej únie vyšla v anglickom jazyku v britskom vydavateľstve Kluwer Law International monografia Slovenská republika, ktorá je súčasťou Práva životného prostredia v rámci sérií Medzinárodnej encyklopédie práv. Jej autorom je dlhoročný odborník, profesor JUDr. Milan Štefanovič, DrSc., pôsobiaci na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity v Trnave ako vedúci Katedry správneho práva, práva životného prostredia a finančného práva. Celé dielo je rozdelené do piatich častí, pričom každá ešte pozostáva z jednotlivých kapitol.

Všeobecný úvod sa skladá z piatich kapitol. Obsahom prvej kapitoly je všeobecný prehľad o Slovenskej republike pozostávajúci zo základných informácií týkajúcich sa geografie a populácie, právnej a politickej štruktúry, ekonomickej, sociálnej a kultúrnej charakteristiky a taktiež hlavných problémov životného prostredia. Z ekologického hľadiska má slovenské poľnohospodárstvo bohatú právnu reguláciu. Napr. systém právnej ochrany poľnohospodárskeho pôdneho fondu bol zakotvený samostatným zákonom už v r. 1966, a to ako jeden z prvých zákonov v Európe. Za posledných desať rokov došlo k dôležitým úpravám právnych vzťahov v poľnohospodárstve z ekologického hľadiska. Týka sa to tak ochrany poľnohospodárskeho pôdneho fondu, ako aj ochrany rastlinnej i živočíšnej výroby a špeciálne z hľadiska hygienických a veterinárnych opatrení. Poľnohospodárstva sa týkajú aj environmentálne regulácie v oblasti vodného hospodárstva. Príroda Slovenska predstavuje svojou členitosťou veľké bohatstvo krás v jednotnom systéme geologického substrátu, reliéfu, pôdy, vodstva, rastlinstva a živočíšstva. Druhá kapitola zahŕňa základné princípy práva životného prostredia. Obsahom ďalších troch kapitol je historické pozadie, úloha vládnych inštitúcií pri tvorbe a správe životného prostredia a ich postupy. Na konci 5. kapitoly autor uvádza bohatý zdroj literatúry z predmetnej problematiky.
Prvá časť je zameraná na reguláciu znečistenia zo všeobecného hľadiska. Legislatíva Slovenskej republiky z oblasti práva životného prostredia obsahuje regulácie prostredníctvom rôznych zákonov, týkajúcich sa predovšetkým prevenčných opatrení na zabránenie znečisťovania. Majú všeobecný charakter a pôsobia v oblasti zabránenia znečisťovania, prípadne obsahujú aj ustanovenia, ako postihnúť znečisťovateľa. Univerzálnym predpisom na ochranu životného prostredia pred znečisťovaním sú najmä ustanovenia zákona o životnom prostredí, podľa ktorého je každý povinný, predovšetkým opatreniami priamo pri zdroji predchádzať znečisťovaniu alebo poškodzovaniu životného prostredia a minimalizovať nepriaznivé dôsledky svojej činnosti na životné prostredie.
Druhá časť z názvom Ochrana prírody a manažment je pomerne rozsiahla. Z hľadiska ochrany prírody a krajiny patrí významné miesto úprave režimu ochrany živočíchov a rastlín a osobitnej veterinárnej ochrany i ochrany z hľadiska poľovníctva. Podobne samostatnú ochranu poskytuje lesné hospodárstvo. V rámci systému ochrany divokej zveri patrí dôležité miesto režimu poľovného práva. Autor ďalej poukazuje na ochranu nerastného bohatstva, pričom na Slovensku sú nerasty a skameneliny chránené od roku 1955. Zaujímavým spôsobom sú opísané úseky týkajúce sa poľnohospodárstva, rybného hospodárstva, parkov a rezervácií a tiež podzemných vôd a minerálov.
V tretej časti Vytyčovanie zón a územné plánovanie autor poukazuje na skutočnosť, že územné plánovanie, krajinotvorba a urbanizmus, majú v právnom poriadku Slovenskej republiky dôležité postavenie a už historicky zohrávajú významnú organizátorskú funkciu. V procese územného plánovania sa formuje samostatná krajinotvorba ako aktívne pôsobenie vidieckeho životného prostredia. Ide o aktívne zasahovanie do daného usporiadania najmä pri územnom plánovaní a osobitne v procesoch ďalšej výstavby. Prevládajúcim záujmom interaktivity človeka na prírodu je aj v súčasnosti predovšetkým zachovávať jej danosti, udržať existujúci stav osobitne v rastlinnej a živočíšnej ríši. Okrem územného plánovania táto časť je zameraná na urbanizmus obcí, právne vzťahy vidieckych obydlí, právne vzťahy k voľnej pôde a úprave pôdy a tvorbe krajiny.
Štvrtá a piata časť obsahujú otázky zodpovednosti pri ochrane životného prostredia. V oblasti práva životného prostredia patrí dôležité miesto reguláciám vzťahov procesného charakteru. Uplatňuje sa tu predovšetkým procesné právo civilné, trestné a administratívno-právne. Dôležitá je ochrana záujmov fyzických a právnických osôb priamo predpismi práva životného prostredia.
Publikácia je adresovaná širokej odbornej verejnosti, hlavne v zahraničí, pre lepšie spoznávanie Slovenskej republiky, jej aktuálnych právnych predpisov týkajúcich sa životného prostredia po jej vstupe do Európskej únie.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 16:14