StoryEditor

Pustite sa do boja s cholesterolom

07.09.2004, 00:00

Väčšina z nás vie, že cholesterol je tuková látka, ktorá sa hromadí na stenách ciev a znižuje ich priepustnosť. Úplné zablokovanie prietoku krvi vencovitými cievami je hlavnou príčinou srdcového infarktu a mozgovej príhody. Omnoho zložitejšou otázkou je, ako znížiť hladinu cholesterolu v krvi a tak znížiť riziko infarktu.
Málokto vie, že veľmi účinným prostriedkom môže byť konzumácia otrúb. U niektorých ľudí možno obsah cholesterolu v krvi znížiť obmedzovaním živočíšnych tukov v strave. Toto obmedzenie však v mnohých prípadoch nestačí znížiť cholesterol v krvi, t. j. pod 200 mg na 100 ml krvi. Americkí vedci zistili, že pri dennej dávke 1,5 šálky ovsených otrúb (aj pšeničných) možno dosiahnuť podobný výsledok ako pri podávaní anticholesterových liekov. Otruby totiž podobne ako tieto lieky viažu na seba žlčové kyseliny, a tým znižujú tvorenie cholesterolu v tele. Užívanie otrúb namiesto liekov je nielen lacnejšie (asi 14-krát), ale aj oveľa zdravšie. Otruby okrem toho obsahujú množstvo potrebných minerálnych látok a vitamínov, ktoré uvedené lieky neobsahujú. Podporujú aj správnu peristaltiku čriev a pravidelné vyprázdňovanie, s čím má problémy značné percento staršej generácie. Je pravda, že otruby možno len ťažko považovať za lahôdku, no ich účinná zložka -- vláknina -- je aj v množstve ďalších potravín rastlinného pôvodu, napr. v strukovinách, jablkách, pomarančoch, grapefruitoch. Okrem znižovania obsahu cholesterolu v krvi majú tieto potraviny množstvo ďalších pozitívnych účinkov, a preto by nemali nikdy chýbať v našom jedálnom lístku. (YM)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 04:03