StoryEditor

Farmaceuti žiadajú vyššie ceny liekov

19.07.2004, 00:00
Slovenská asociácia farmaceutických spoločností (SAFS) žiada, aby sa cena originálnych liekov v SR dostala na úroveň štandardných cien liekov v EÚ. V praxi by to znamenalo zdraženie liekov, pretože podľa údajov SAFS dosahujú ceny liekov na Slovensku iba 70 percent európskeho priemeru.

Farmaceuti to odôvodňujú tým, že veľké cenové rozdiely v jednotlivých členských krajinách únie nie sú dlhodobo udržateľné. SAFS varuje, že rozdielne ceny môžu spôsobiť nedostupnosť liekov v krajinách, kde sú ceny nízke. Podľa farmaceutov by dodávateľské firmy mohli totiž reexportovať lieky do krajín s vyšším cenami. To by sa vzťahovalo najmä na originálne lieky, ktoré sú drahšie ako generiká. Takéhoto vývoja sa však Ministerstvo zdravotníctva neobáva. Ako zdôraznil riaditeľ odboru liekovej politiky Ján Mazag pre HN, aj dnes funguje v Európskej únii systém, kde Francúzsko a Nemecko majú vyššie ceny liekov ako Portugalsko a Španielsko. Podľa Mazaga sa však nedá vylúčiť, že niekoľko dodávateľských firiem bude chcieť profitovať z rozdielnych cien. Každá krajina únie má totiž svoju cenovú politiku, ktorá sa odvíja od ekonomickej sily krajiny a od relevantnej ponuky výrobcov.
Ceny liekov u nás sa stanovujú na základe porovnania referenčných cien deviatich krajín. Do hodnotenia sú zahrnuté západoeurópske krajiny s najvyššími a najnižšími cenami, ale aj susedné štáty ako Česko a Maďarsko.
Úvahy o reexporte liekov do iných krajín spochybnil aj riaditeľ úseku zdravotného poisťovníctva zdravotnej poisťovne Sideria - Istota Marián Kapinos. Podľa neho sa nedá automaticky očakávať, že výrobcovia predajú v západnej Európe výrazne vyšší počet balení liekov. Ppripomenul, že v tejto súvislosti by sa musela významne zmeniť chorobnosť občanov a vzrásť spotreba liekov. "Kvôli odlišnej výkonnosti ekonomík členských štátov únie nie je predsa možné žiadať mechanické vyrovnanie cien liekov," uzavrel Kapinos.

Čo je SAFS a koho zastupuje:
- vznikla v marci 1997 ako nezisková organizácia, v súčasnosti má 23 členov
- členmi sú medzinárodné farmaceutické firmy, resp. pobočky zahraničných firiem na Slovensku
- členmi môžu byť farmaceutické firmy, ktoré uskutočňujú výskum a vývoj nových originálnych liekov
- úlohou SAFS je poskytovať infoservis a oboznamovať miestne zastúpenia firiem s domácou legislatívou
- na slovenskom trhu s liekmi je viac než polovica originálnych liekov

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 16:22