StoryEditor

Šesť uchádzačov o riadenie novej irackej banky

21.08.2003, 00:00
Päť bankových konzorcií a jedna banka sa uchádza o riadenie novej Trade Banko of Iraq. Táto inštitúcia umožní irackým ministerstvám nákupy v zahraničí.

Päť konzorcií na čele s americkými bankami a jedna britská banka sa stali finálovými uchádzačmi na riadenie novej Trade Bank of Iraq, lukratívnej zákazky určenej na pomoc pri obnove irackého finančného systému. Očakáva sa, že konečné rozhodnutie urobia oficiálni americkí predstavitelia v priebehu niekoľkých dní.
Podľa Petera McPhersona, vedúceho poradcu ministerstva financií Spojených štátov v Bagdade, si mala výberová komisia v Bahrajne vypočuť prezentácie od predstaviteľov šiestich uchádzajúcich sa bánk do štvrtku. Ostatné tri bankové skupiny už boli po odbornom posudku a ocenení poskytovaných služieb eliminované. Ostávajúce konzorciá sú pod vedením Bank of America Corp., Bank One Corp., Citigroup Inc., J. P. Morgan Chase & Co., a Wachovia Corp., povedal McPherson. Britská HSBC je jedinou samostatnou bankou, ktorá je stále v hre. Predstavitelia USA uviedli, že hľadajú široké medzinárodné konzorcium, ktoré obsahuje banku z Blízkeho východu. Koalícia vedená USA v Bagdade vytvorila banku -- Trade Bank, aby umožnila irackým ministerstvám a ropným koncernom začať s rozsiahlymi nákupmi v zahraničí. Zo začiatku bude hodnota nákupov pravdepodobne okolo 100 miliónov USD mesačne. Keď sa iracký ropný priemysel postaví opäť na nohy, mohla by celková hodnota obchodov banky dosiahnuť 500 miliónov USD.
S udelením kontraktu pre riadenie obchodnej banky v Iraku sú spojené citlivé politické problémy. Niekoľko bankových skupín obsahuje partnera z krajiny, ktorá bola proti vojne v Iraku, vrátane Francúzska a Nemecka. Spojené štáty vynaložili patričné úsilie na zmiernenie rozdielov s Nemeckom, ale vzťahy s Francúzskom ostávajú aj naďalej napäté. Citigroup sa okrem iných spojila s nemeckou Deutsche Bank podobne ako s britskou Barclays, japonskou Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. a poľskou Banka Handlowy, uviedol McPherson. Najmenej dve francúzske banky sú súčasťou konzorcií. Credit Lyonnais SA sú v skupine dvanástich bánk vedených J.P. Morgan Chase's group a Societe Generale SA spojila sily s Wachovia, ktorá vedie najpočetnejšiu skupinu asi dvojtucta bánk.
Výberová komisia odporučí americkému administrátorovi v Iraku L. Paulovi Bremerovi jedného uchádzača. V novom systéme bude banka vydávať akreditívy v prospech irackých vládnych agentúr nakupujúcich ťažké zariadenia a iné tovary v zahraničí. Na základe dodávky budú nákupy platené z účtu v irackej centrálnej banky, ktorý bol zriadený vo Federal Reserve Bank v New Yorku.
Okrem toho, dočasná americká správa zbiera predbežné ponuky od konzultantov a finančných inštitúcií zaujímajúcich sa o modernizáciu a riadenie dvoch najväčších štátom riadených bánk v Iraku, Rafidan Bank a Rasheed Bank. (kis)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 12:02