financie, euro, peniazeDreamstime
StoryEditor

Čo obsahuje transferová dokumentácia pri vnútroskupinových pôžičkách

12.05.2017, 00:01
Autor:
(tur)(tur)
Peter Pašek zo spoločnosti Accace hovorí o „zákutiach“ transferovej dokumentácii a vnútroskupinových pôžičkách.

Čo je to dokumentácia transferového oceňovania?
Je to dokument, ktorý okrem iného popisuje podmienky a ceny dohodnuté v transakciách medzi spriaznenými osobami, napríklad spoločnosťami, ktoré majú nejaké majetkové alebo osobné prepojenie. Jeho úlohou je dokázať, že vzájomné transakcie medzi takýmito osobami prebiehajú za podmienok a cien, ktoré by si medzi sebou dohodli subjekty, ak by takéto prepojenie medzi nimi neexistovalo, teda za trhových podmienok.

Je nejaká oblasť transferového oceňovania, na ktorú slovenské spoločnosti stále zabúdajú alebo jej nevenujú potrebnú pozornosť? 
Z našej praxe vieme potvrdiť, že takouto oblasťou sú najmä finančné služby, napríklad vnútroskupinové pôžičky a určenie trhových úrokových sadzieb.

Čím to je?
Asi tým, že úroky sú nízke, takže ak si spriaznené osoby dohodnú sadzby 2 až 3 percentá, majú zato, že sa jedná o trhové podmienky a finančná správa im ich výšku nenapadne. Často sa stáva, že si spriaznené osoby dohadujú úrokové sadzby na úrovni sadzieb, za ktoré si jedna z nich získala úver napríklad od banky. A to napriek tomu, že podmienky dohodnuté v úverovej zmluve s bankou a v zmluve o pôžičke sa významne líšia.

V čom konkrétne môžu byť rozdiely?
Napríklad  v spôsobe a výške ručenia, v účele úveru a podobne. Treba si uvedomiť, že podmienky zmluvy majú veľký vplyv na výšku úrokovej sadzby. Aj v bežnom živote vám banka ponúkne inú úrokovú sadzbu napríklad za úver na byt, ak má na neho záložné právo alebo poskytne úver bez záložného práva. Inou skutočnosťou môže byť napríklad aj ručenie tretej osoby. 

Čo má taká dokumentácia pri vnútroskupinových pôžičkách obsahovať?
Predovšetkým funkčnú a rizikovú analýzu a analýzu aktív. V rámci funkčnej analýzy sa treba zaoberať funkciami, ktoré vykonáva veriteľ respektíve dlžník v predmetnej transakcii. Čo sa týka rizík, pôjde okrem iného o úverové riziko, teda riziko vyplývajúce z platobnej neschopnosti, či platobnej nevôle dlžníka splatiť istinu s úrokom. Treba však upozorniť, že tých funkcií a rizík, ktorými sa v dokumentácii treba zaoberať je štandardne niekoľko a líšia sa prípad od prípadu. 

O čo konkrétne ide?
Ide najmä o analýzu finančných výkazov dlžníka za účelom preverenia, či je dlžník schopný splácať úver z krátkodobého a dlhodobého hľadiska. V rámci modelovania ide skôr o zmenu danej schopnosti v závislosti od sumy poskytnutej pôžičky. V podstate ide aj o určenie maximálnej výšky pôžičky, ktorú by spoločnosť pravdepodobne na nezávislom trhu bola schopná získať.

Čo je ďalším krokom?
Hlavne určenie ratingu. Vychádza z finančných výkazov dlžníka upraveného o výsledky analýzy ekonomického prostredia, analýzy odvetvia, SWOT analýzy a dôležitosti samotného dlžníka pre skupinu.

Prečo je dôležitosť dlžníka pre skupinu pri určení ratingu taká významná? 
Ide v podstate o reakciu skupiny prípadne materskej spoločnosti na prípadný úpadok daného dlžníka. Ak je spoločnosť dôležitá napríklad z dôvodu, že disponuje nejakým unikátnym aktívom pre skupinu, tak to má, samozrejme, pozitívny vplyv na rating spoločnosti. Keďže je pravdepodobné, že v prípade úpadku by skupina bola ochotná takejto spoločnosti finančne pomôcť.

Dá sa teda vypočítať presná úroková sadzba, za ktorú si majú spriaznené spoločnosti medzi sebou požičiavať?
Výsledkom dokumentácie transferového oceňovania by malo byť určité rozpätie. Hovorí o tom, že ak sa dohodnutá úroková sadzba v ňom nachádza, tak je možné konštatovať, že je dohodnutá na trhovej úrovni.

01 - Modified: 2024-02-26 13:52:13 - Feat.: - Title: Rusko a Čína diskutujú o pôžičkách v jüanoch. Nič však nie je rozhodnuté, vraví ruský minister financií 02 - Modified: 2023-12-22 16:45:46 - Feat.: - Title: Kritický test pre vládu príde o tri týždne. Ak banky potvrdia hrozby, štátna kasa bude v úzkych 03 - Modified: 2023-11-20 09:56:56 - Feat.: - Title: Viac ako päť pôžičiek naraz spláca takmer tretina obyvateľov Slovenska, ukázal prieskum 04 - Modified: 2023-11-02 17:50:42 - Feat.: - Title: Hlavný ekonóm ECB očakáva "mäkké pristátie" ekonomiky, rast pôžičiek sa takmer zastavil 05 - Modified: 2023-10-14 08:58:52 - Feat.: - Title: V raste úročenia existujúcich hypoték sme pod priemerom eurozóny
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 16:51