StoryEditor

Až tretina Slovákov má alebo mala na krku dlh

23.05.2017, 00:04
Autor:
run, redrun, red
Bankový účet a online bankovníctvo využíva viac než 93 percent Slovákov. V Nemecku len 87 percent. Naše finančné správanie odhalil nový európsky prieskum.

Slováci hodnotia svoju finančnú gramotnosť veľmi vysoko. Len necelé štyri percentá respondentov priznali veľmi nízku alebo žiadnu znalosť bankových produktov, zatiaľ čo v Taliansku je to pätina respondentov. Výbornú alebo veľmi dobrú znalosť bankových produktov deklaruje 40 percent Slovákov, čo je najviac zo všetkých krajín, v ktorých prieskum prebiehal. Sondu do finančného správania urobila agentúra MillwardBrown pre skupinu KRUK, ktorá sa zameriava na správu pohľadávok finančných ústavov a korporátnych zákazníkov.

Nadpriemerné hodnotenia

Slováci hodnotia nadpriemerne aj svoju finančnú situáciu. Oveľa viac než tretina respondentov prieskumu uviedla, že si môže dovoliť všetko, čo potrebuje, že sporí a dokáže pokryť i neplánované výdavky. Podobne sú na tom Česi a najlepšie hodnotia svoju finančnú situáciu Nemci (43 percent respondentov má dostatok peňazí, môže sporiť a nezaskočia ich náhle výdavky).
Najhoršie hodnotili svoju finančnú situáciu respondenti v Taliansku a Rumunsku, kde takmer každý piaty povedal, že často nemá prostriedky ani na najnutnejšie potreby. Dve tretiny Poliakov uvádzajú, že majú dostatok peňazí na bežné potreby, ale nečakané výdavky im spôsobujú problémy. V rovnakej situácii je polovica Slovákov.

Platobná morálka

„V našom medzinárodnom prieskume Slováci potvrdili, že sa aktívne zajímajú o finančné záležitosti, s peniazmi vychádzajú prevažne dobre, ale pomerne často sa zadlžujú. Platobná morálka dlžníkov je nadpriemerná – len každý siedmy respondent mal v čase prieskumu nejaký záväzok po splatnosti. Najčastejšie mali záväzky po splatnosti Nemci a Rumuni,“ hovorí Markéta Kolářová, tlačová hovorkyňa spoločnosti KRUK.

Najhorší Poliaci

Len tretina slovenských respondentov prieskumu uviedla, že mala väčšie či menšie omeškanie so splátkami dlhu alebo platbami za iné záväzky. Zodpovednejší pri splácaní sú len Španieli (29 percent dlžníkov s omeškaním platieb).
Najhoršia situácia je v Poľsku, kde omeškanie s platbami záväzkov priznalo viac než každý druhý respondent. Záväzky po splatnosti má však len 14 percent opýtaných Slovákov, zatiaľ čo v prípade Nemcov je to takmer tretina. V Poľsku ide o menej než 12 percent respondentov. Omeškanie platieb slovenských dlžníkov sa týka najčastejšie splátok úverov, až tretina, a účtov za mobilné telefóny, pätina.

Dlhy voči bankám i energetickým firmám

„Zatiaľ čo Slováci majú nesplatené záväzky predovšetkým voči bankám a mobilným operátorom, v Taliansku a Rumunsku dlžia ľudia hlavne za elektrinu či plyn. V Španielsku majú dlžníci najväčší problém so splácaním hypoték a v Poľsku s nájmom,“ dodáva tlačová hovorkyňa spoločnosti KRUK Markéta Kolářová.
Zo slovenských respondentov prieskumu má aktuálne nejakú pôžičku viac ako polovica a ďalších 15 percent plánuje vziať si úver v priebehu nasledujúceho roka. Najzadlženejší sú ľudia v Rumunsku, kde má pôžičku viac ako 60 percent opýtaných a ďalších viac ako tretina sa plánuje zadlžiť v nasledujúcom roku. Najmenej pôžičiek splácajú respondenti z Nemecka, kde sa tiež najmenej ľudí plánuje zadlžiť - len každý desiaty účastník prieskumu.

01 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 02 - Modified: 2024-04-14 17:45:00 - Feat.: - Title: Slováci si tvoria železnú rezervu, trojmesačné výdavky by z nej však pokryla menej než polovica 03 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 04 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 05 - Modified: 2024-04-11 04:59:56 - Feat.: - Title: Viac ako 80 percent Ukrajincov naďalej verí, že nad Ruskom zvíťazia, ukázal prieskum
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 20:52