StoryEditor

Buffett investoval do akcií PetroChina

22.05.2003, 00:00

Ropný priemysel Číny čoraz viac priťahuje veľkých investorov. Dôkazom toho je investícia svetoznámeho amerického miliardára Warrena Buffetta. V týchto dňoch oznámil, že za 520 mil. USD kúpil podiel v jednej z najväčších firiem v tomto odvetví PetroChina.
PetroChina je dcérska firma čínskej štátnej ropnej a plynárenskej China National Peroleum Company. PetroChina riadi aktíva firmy na domácom trhu a ťaží približne dve tretiny ropy a zemného plynu Číny. Zásoby firmy ropy predstavujú 11 mld. barelov. V Číne je spoločnosť vlastníkom plynovodov, ktorých dĺžka je 13 000 kilometrov, riadi 29 rafinérií a 17 podnikov v odvetví chémie a je majiteľom alebo spolumajiteľom 12 100 benzínových čerpadiel. Trhová kapitalizácia spoločnosti v prvom polroku predstavovala 33,5 mld. USD. Tržby spoločnosti za prvý polrok predstavovali 13 mld. USD a čistý zisk 2,4 mld. USD. Warren Buffett je predsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom investičnej spoločnosti Berkshire Hathaway. V poslednom zozname najbohatších ľudí na svete zostavovanom časopisom Forbes bol na druhom mieste. Jeho osobný majetok sa odhaduje na 30,5 mld. USD.
Berkshire Hathaway kúpila za 520 mil. USD asi 13 % všetkých akcií PetroChina, ktoré boli vo voľnom obehu a predstavuje to 1,3 % z celkového množstva vydaných akcií. W. Buffett nepripisuje svojimi vyjadreniami tejto transakcii veľký význam. Na poslednom valnom zhromaždení akcionárov PetroChina vyhlásil: "Nie je v tom nič zvláštne... Jednoducho sledujeme, čo sa deje vo svete a kupujeme to, čo sa predáva za dobrú cenu."
Experti sú presvedčení, že záujem známeho investora Warrena Buffetta o PetroChina je dôkazom o rastúcej príťažlivosti ropného priemyslu Číny. PetroChina vstúpila na kapitálový trh v apríli 2000. Bola jednou z prvých akciových spoločností, ktorá bola prístupná pre zahraničných investorov ešte pred vstupom Číny do WTO koncom roku 2001. Ešte počas prípravy verejnej ponuky akcií (IPO -- Initial Public Offering) znížila firma počet zamestnancov z 1,6 milióna na 480 000. Platy manažérov sú nadviazané na kurz akcií na kapitálovom trhu, čo je v Číne veľmi zriedkavý prípad. Počas IPO mala firma problémy a musela ponuku znížiť zo 7 mld. USD na 3 mld. USD. Bez ohľadu na ne si vyslúžila dôveru investorov. Firma si kladie za cieľ 15-percentný výnos z investovaného kapitálu do nových projektov. Analýza firmy HSBC tvrdí, že sa zlepšuje štruktúra nákladov firmy. Čistý zisk firmy v minulom roku predstavoval 6 mld. USD. Warren Buffet sa zaujíma nielen o čínsky trh. Od marca tohto roku začala v Rusku pôsobiť jeho firma NetJets, ktorá sa špecializuje na leteckú prepravu pasažierov triedy VIP.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. máj 2024 16:06