Naše možnosti pracovných príležitostí sa rozšírili o ďalšie členské štáty, v ktorých je šanca sa zamestnať, na druhej strane sme zaznamenali aj opačný efekt - na Slovensku nachádzajú pracovné príležitosti aj cudzinci z ostatných členských krajín.unia.sk
StoryEditor

Cesta za prácou v rámci EÚ? Informujte sa o sociálnom poistení

28.06.2017, 00:01
Autor:
kokkok
Ste zamestnanec, živnostník alebo inak podnikáte ako samostatne zárobkovo činná osoba? Ak si počas leta chcete zarobiť v niektorej z krajín Európskej únie, nemali by ste podceniť svoje povinnosti v oblasti sociálneho zabezpečenia.

Nezabudnite sa ešte pred odchodom za prácou presvedčiť o svojich právach, ale aj povinnostiach v inštitúcii štátu, kam odchádzate pracovať. Týka sa to nielen krajín EÚ, ale aj Švajčiarska, Nórska, Islandu a Lichtenštajnska.

Odporúča to Sociálna poisťovňa a pripomína, že pre zamestnancov a samostatne zárobkovo činné osoby platí, že sociálne poistení môžu byť len v jednej krajine EÚ.

Systém poistenia

Obvykle podliehate právnym predpisom tej krajiny, v ktorej reálne vykonávate podnikateľskú činnosť alebo pracujete. Napríklad, ak plánujete vyraziť na zber ovocia do Talianska podliehate, pokiaľ ide o sociálne zabezpečenie, talianskym právnym predpisom. Avšak len v prípade, ak nejde o uplatňovanie tzv. inštitútu vyslania.

Overte si situáciu

Zamestnancom pracujúcim výhradne na území iného štátu únie sociálka preto odporúča, aby si po príchode v tamojšej inštitúcii sociálneho zabezpečenia overili, či ich zahraničný zamestnávateľ prihlásil na sociálne poistenie.

Dajte si potvrdiť doby

Naši občania si zjednodušia situáciu aj vtedy, keď pri odchode zo štátu, v ktorom si zarábali, požiadajú o potvrdenie dôb poistenia v príslušnej inštitúcii sociálneho zabezpečenia ešte v danej krajine, teda pred návratom na Slovensko.

Pomôže im to neskôr pri uplatňovaní si nárokov na jednotlivé dávky zo Sociálnej poisťovne. Vo všeobecnosti totiž platí, že o priznanie dávky zo sociálneho poistenia sa žiada tam, kde ste boli naposledy poistení.

Kompetentné inštitúcie

Inštitúcie členských štátov, v ktorých nájdete potrebné informácie, sú zverejnené aj na internetovej stránke Sociálnej poisťovne a rovnako je zverejnený aj prehľad medzinárodných zmlúv o sociálnom poistení, ktoré má Slovensko uzavreté.

Inštitúcie sociálneho zabezpečenia v krajinách EÚ nájde tu.

01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-04-17 11:08:30 - Feat.: - Title: Ste developer a bojíte sa krádeží na vašej stavbe? Takéto máte možnosti 03 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 04 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov? 05 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 19:38