StoryEditor

Úradnú poštu dostanú firmy už len elektronicky. Upozorní vás na ňu e-mail či SMS-ka

12.07.2017, 00:01
Autor:
kokkok
Úradné zásielky už nechodia podnikateľom do klasických poštových schránok, ale elektronicky. O každej novej pošte vám príde upozornenie na vami vybraný e-mail či SMS.

Firmám so sídlom na Slovensku už nechodia od úradov obálky. Štátne inštitúcie, ale aj samosprávy, súdy, notári či exekútori majú od 1. júla povinnosť komunikovať s podnikateľmi už len elektronicky. Výhodou štátnej e-schránky je, že ju na rozdiel od tej klasickej netreba kontrolovať denne.

Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES) aktivovala na doručovanie všetky schránky právnických osôb zapísaných v obchodnom registri a so sídlom na Slovensku.

Neznamená to, že predstavitelia firiem sa musia do schránky prihlásiť každý deň.

„Používatelia si môžu nastaviť oznámenia na nimi vybranú e-mailovú adresu či mobilné číslo. Ak im bude doručená nejaká zásielka, dostanú mail či SMS-ku,“ vysvetľuje generálny riaditeľ NASES Norbert Molnár.

E-schránku tak netreba kontrolovať denne ako klasické poštové schránky, používateľovi stačí na nastavenie oznámení jeden prístup. Následne do e-schránky vstúpi až vtedy, keď mu od úradov príde zásielka.

Do firemných elektronických schránok majú umožnený prístup všetci ich štatutári. Tí v schránke nemusia pracovať sami. Jej správou môžu poveriť elektronicky alebo listinne niekoho, komu dôverujú.

„Dostať sa do schránky a prečítať si tak dôležité správy od úradov môžu iba tí štatutári alebo nimi poverené osoby, ktoré majú občiansky preukaz s čipom a bezpečnostným osobným kódom,“ upozorňuje Molnár. Tieto prvky zabezpečujú, že k citlivým údajom sa nedostane nikto nepovolaný.

Ak ešte svoj čipový občiansky s bezpečnostným kódom nemáte, môžete si ich vybaviť na ktoromkoľvek zo 76 oddelení dokladov.

 

Ako si nastavíte notifikácie


1. Pomocou občianskeho preukazu s čipom sa na portáli slovensko.sk prihlásite do svojej elektronickej schránky

2. V prostredí novej schránky vľavo dole nájdete tlačidlo „Nastavenia“

3. V ľavej lište kliknete na tretiu položku: „Nastavenia oznámení“

4. V hlavnom poli vyberiete priečinok „Prijaté“

5. Notifikácie si môžete nechať zasielať na už zadané kontaktné údaje, prípadne ich zmeniť či pridať ďalší e-mail

V skratke:

- Od 1. júla 2017 sú firmám so sídlom v SR zapísaným v obchodnom registri zasielané úradné rozhodnutia či oznámenia výhradne prostredníctvom elektronických schránok.

- Do elektronickej schránky je možné prihlásiť sa cez portál slovensko.sk.

- Na prístup do schránky je potrebný občiansky preukaz s čipom s aktivovaným bezpečnostným osobným kódom (BOK), počítač, prístup na internet, čítačka a príslušný softvér.

- O vydanie občianskeho preukazu s čipom či aktiváciu bezpečnostného osobného kódu môžete požiadať na ktoromkoľvek zo 76 oddelení dokladov na celom Slovensku.

- Potrebné aplikácie aj návody nájdete na portáli slovensko.sk, v pracovných dňoch vám ochotne pomôžu pracovníci ústredného kontaktného centra na +421 (0)2 35 803 083.

01 - Modified: 2024-03-27 10:21:05 - Feat.: - Title: PREHĽAD Otváracích hodín obchodov počas Veľkej noci: Kde nakúpiš aj počas sviatkov? 02 - Modified: 2024-01-03 19:03:10 - Feat.: - Title: Česká vláda podporila návrh novely o voľbe poštou. Týka sa 600-tisíc občanov 03 - Modified: 2023-12-19 11:40:16 - Feat.: - Title: Najvzdialenejšia pošta na svete: Ľudia pracujú v drsných podmienkach dvanásť hodín denne, staral sa o ňu výlučne ženský tím 04 - Modified: 2023-11-09 10:01:04 - Feat.: - Title: Stavby 2024: čo sa mení v legislatíve, aký nový úrad vznikne a ktorých oblastí sa to dotkne? 05 - Modified: 2023-10-09 08:59:30 - Feat.: - Title: Zmeny v stavebníctve: čo prinesú a odkedy ich očakávať?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 06:53