StoryEditor

Česká úprava samokonkurzov

25.10.2004, 00:00
Absencia stanovenia povinnosti dlžníka na podanie návrhu na vyhlásenie konkurzu pre prípad jeho platobnej neschopnosti je závažným nedostatkom slovenskej právnej úpravy konkurzného práva.

Podľa § 66g zákona o konkurze a vyrovnaní (ZKV) v znení neskorších predpisov platí, že ak dlžník -- podnikateľ, ktorý je nepretržite počas 60 dní v predĺžení, je povinný podať na miestne konkurzný súd návrh na vyhlásenie konkurzu alebo návrh na vyrovnanie. Túto povinnosť majú teda všetci podnikatelia bez ohľadu na to, či v danom prípade ide o fyzickú alebo o právnickú osobu.

Ak je dlžník právnickou osobou, povinnosť podať návrh na vyhlásenie konkurzu majú všetky osoby, ktoré sú oprávnené v mene dlžníka podať návrh na vyhlásenie konkurzu alebo návrh na vyrovnanie (štatutárny orgán podnikateľa právnickej osoby, likvidátor podnikateľa právnickej osoby) s výnimkou správcu ustanoveného na základe zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov.
Ak je dlžník fyzickou osobou, je návrh povinný podať podnikateľ osobne, resp. jeho zákonný zástupca. "Ďalší príklad, keď zákon ukladá povinnosť podať návrh na vyhlásenie konkurzu, je § 72 ods. 2 Obchodného zákonníka," uviedol JUDr. Daniel Pleva. V zmysle uvedeného ustanovenia totiž platí, že ak likvidátor zistí predĺženie likvidovanej spoločnosti, je povinný bez zbytočného odkladu podať návrh na vyhlásenie konkurzu.

Dôsledky nesplnenia si povinnosti podať návrh na vyhlásenie konkurzu je:
a)
vznik zodpovednosti za škodu, ktorú dlžník, resp. osoby, ktoré sú povinné podať v mene dlžníka návrh na vyhlásenie konkurzu spôsobia porušením tejto povinnosti svojím veriteľom, tejto zodpovednosti korešponduje aj zodpovednosť členov štatutárneho orgánu voči spoločnosti za výkon svojej funkcie,
b) súčasne je dôsledkom porušenia tejto povinnosti aj vznik trestnoprávnej zodpovednosti na strane povinnej osoby v dôsledku porušenia tejto povinnosti.

Nesplnenie si povinnosti v zmysle § 66g ZKV je podľa D. Plevu možné subsumovať pod § 256c písm. a) Trestného zákona. Zákon v predmetnom ustanovení hovorí o porušení akejkoľvek povinnosti, ktorú dlžníkovi, resp. dlžníkovi v úpadku, ukladá konkurzný zákon, t. j. aj povinnosť podať návrh na vyhlásenie konkurzu. V českom Trestnom zákone sa takéto konanie kvalifikuje ako trestný čin porušenia povinností v konaní o konkurze. V zmysle § 126 ods. 2 českého Trestného zákona platí, že tento trestný čin spácha ten, kto si nesplní svoju zákonnú povinnosť podať návrh na vyhlásenie konkurzu. "Niektoré právne poriadky spájajú nesplnenie si zákonnej povinnosti podať návrh na vyhlásenie konkurzu aj s niektorými ďalšími dôsledkami. Napríklad dôsledkom porušenia povinnosti podať návrh na vyhlásenie konkurzu je v Českej republike strata spôsobilosti zodpovednej osoby byť štatutárnym orgánom, resp. členom štatutárneho orgánu obchodnej spoločnosti, resp. inej právnickej osoby podľa § 31a českého Obchodného zákonníka," spresnil D. Pleva.

Podobnosť legislatívy
ZKV ukladá povinnosť podať návrh len v tom prípade, ak sa dlžník nachádza v úpadku vo forme predĺženia počas zákonom vymedzeného obdobia. Čiže v prípade, ak sa dlžník nachádza v úpadku vo forme insolvencie, túto povinnosť nemá. Zákonom vymedzené obdobie trvania predĺženia dlžníka predstavuje obdobie 60 dní. T. j. stav predĺženia, ktorý netrvá zákonom uvedenú dobu, automaticky nezakladá dlžníkovi povinnosť podať návrh na vyhlásenie konkurzu.
Z uvedeného však podľa D. Plevu nevyplýva skutočnosť, že nie je možné podať návrh dobrovoľne kedykoľvek pred uplynutím 60-dňovej lehoty. Osobitná právna úprava platí v prípade likvidátora, keďže tento je povinný podať návrh na vyhlásenie konkurzu bez zbytočného odkladu po tom, ako zistí predĺženie likvidovanej spoločnosti.
Na rozdiel od slovenskej právnej úpravy, český ZKV nerozlišuje medzi formu úpadku a v § 3 českého ZKV ukladá dlžníkovi povinnosť podať návrh na vyhlásenie konkurzu aj v tom prípade, ak sa nachádza v úpadku vo forme insolvencie. Podobný trend sa objavuje vo všetkých právnych úpravách vyspelých krajín po celom svete. D. Pleva v tejto súvislosti skonštatoval že absencia stanovenia povinnosti dlžníka na podanie návrhu na vyhlásenie konkurzu pre prípad jeho platobnej neschopnosti je závažným nedostatkom slovenskej právnej úpravy konkurzného práva.
Tento nedostatok by mal nahradiť pripravovaný návrh zákona o konkurze a reštrukturalizácii. Podľa navrhovaného znenia § 16 je dlžník, ktorý je v úpadku, povinný podať do 30 pracovných dní odo dňa, keď sa dozvedel, alebo pri zachovaní odbornej starostlivosti mohol dozvedieť, o svojom úpadku návrh na vyhlásenie konkurzu, alebo návrh na povolenie reštrukturalizácie.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 17:09