StoryEditor

Daň si znížte uhradením výdavkov do konca roka

26.11.2017, 23:00
Ako si firmy a živnostníci môžu do konca decembra ovplyvniť výšku daní. Pravidlá vysvetľujú daňové poradkyne Ingrid Cicáková a Marcela Bošková.

Koniec roka je ideálny čas na daňovú optimalizáciu. Legálnu, nie špekulatívnu. V marci totiž môže byť v niektorých prípadoch neskoro. Ide najmä o kroky, ktorými si môže podnikateľ legálne prenášať daňové výdavky do zdaňovacieho obdobia, kde ich potrebuje. Napríklad ich úhradou, pripomína daňová poradkyňa Ingrid Cicáková zo spoločnosti ADEA tax.

Do konca decembra
Platbu je potrebné urobiť alebo neurobiť ešte do konca decembra. Keďže však platenie v hotovosti dnes zákon dosť obmedzuje, treba ho často zabezpečiť jedine prostredníctvom banky. No daňová optimalizácia nemusí byť vždy v tom, že je pre podnikateľa výhodné „nahrnúť“ čo najvyššie náklady do aktuálneho roka, teda roka 2017. Za rok 2017 môže mať k dispozícií ešte pár „bonusov“ z minulých období a môže byť pre neho výhodnejšie využiť najprv tie. Ak mu budú postačovať, iné výdavky si môže radšej preniesť, napríklad splnením podmienky ich zaplatenia, až do roka 2018.

Pozor na straty
Bonusmi môžu byť kumulované straty z rokov 2010 až 2013, ktoré sa postupne od roku 2014 odpočítavajú od základu dane jednou štvrtinou ročne. V roku 2017 je možnosť použiť už len poslednú štvrtinu. Podobný princíp podľa Cicákovej platí aj pre straty z rokov 2014 až 2016, akurát z nich sa ešte nejaké časti prenášajú do ďalších období. Podľa súčasného zákona však platí, že p...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/dane-a-odvody, menuAlias = dane-a-odvody, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 15:14