Urobte si poriadok v papieroch a rozdeľte ich na dôležité a na tie, ktoré už nikdy ale nikdy naozaj nebudete potrebovať. Ako výpisy, staré dovolenkové poistenie, účtenky od topánok, ktoré už ani nemáte, či ponuky a reklamy na produkty zasielané poštou.Flickr
StoryEditor

Ako platí SZČO poistné po ukončení PN

11.03.2018, 23:00
Autor:
soksok
Čo všetko musí obsahovať žiadosť o vrátenie preplatku.

Sociálna poisťovňa pripomína samostatne zárobkovo činným osobám, ktoré sú povinne nemocensky a povinne dôchodkovo poistené, že v období práceneschopnosti (dokladovanej lekárom) nemusia platiť poistné, a to ani v prípade, ak im nevznikne nárok na dávku nemocenské.

Poistné v takom prípade SZČO neplatia odo dňa uznania dočasnej PN lekárom, pričom samotné poistenie im naďalej trvá. Ak by však PN trvala dlhšie ako 52 týždňov, po uplynutí tohto obdobia si SZČO poistenie musia samé prerušiť v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne.

Doklad o svojej práceneschopnosti preukazuje SZČO v pobočke len pri nárokovaní si na dávku nemocenské a nemusí tieto doklady preukazovať aj odboru výberu poistného kvôli plateniu poistného.

Poistné tak po ukončení PN zaplatí SZČO len za tie dni, keď už bola práceschopná. Ak by platila poistné aj počas PN-ky v plnej výške, vznikol by preplatok.

V takom prípade môže SZČO požiadať pobočku o jeho vrátenie prostredníctvom neformálnej žiadosti, teda listu.

Žiadosť o vrátenie preplatku musí obsahovať:

  • meno a priezvisko SZČO
  • rodné číslo
  • variabilný symbol
  • adresu trvalého pobytu
  • dôvod vzniku preplatku na poistnom
  • číslo účtu, na ktorý žiada vrátiť poistné

Zdroj: Sociálna poisťovňa

menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/dane-a-odvody, menuAlias = dane-a-odvody, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 01:18