HN/Peter Mayer
StoryEditor

Práca v zahraničí? Využite toto daňové tlačivo

18.03.2018, 23:00
Autor:
soksok
Aký typ daňového priznania zvoliť, radí právnik.

Čitateľka HNporadne sa pýta:

Chcem sa informovať, aký typ daňového priznania by som mala podať keď som v minulom roku bola dva mesiace zamestnaná v zahraničí, konkrétne v Holandsku? Podáva sa daňové priznanie iba na Slovensku alebo aj v Holandsku?

Odpovedá advokát Milan Ficek z advokátskej kancelárie Ficek & Ficeková:

Rezident SR (občan, ktorý má na území SR trvalý pobyt alebo sa tu obvykle zdržiava aspoň 183 dní v príslušnom kalendárnom roku) je povinný vysporiadať si v SR svoj celosvetový príjem, tzn. príjem plynúci zo zdrojov na území SR ako aj príjem zo zdrojov v zahraničí.

Daňové priznanie k dani z príjmov za zdaňovacie obdobie 2017 je povinný podať daňovník, ak jeho celkové zdaniteľné príjmy dosiahnuté v roku 2017 presiahli sumu 1 901,67 eura. Do celkových zdaniteľných príjmov sa zahrňuje akýkoľvek dosiahnutý príjem, ktorý je predmetom dane a nie je od dane z príjmov oslobodený.

Ak rezident SR poberal v roku 2017 len príjmy zo závislej činnosti (zamestnania) plynúce od zamestnávateľa (slovenského alebo zahraničného), svoju daňovú povinnosť si vysporiada prostredníctvom tlačiva daňového priznania k dani z príjmov FO typ A; ak poberal aj iné druhy príjmov (napr. príjem z prenájmu, z predaja nehnuteľnosti alebo dosiahol výhru a pod.), použije tlačivo daňového priznania k dani z príjmov FO typ B.

menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/dane-a-odvody, menuAlias = dane-a-odvody, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 14:41