StoryEditor

Prístup k územným plánom sa mení

25.06.2020, 00:00

Aké novinky nastanú v stavebnej legislatíve, čo možno očakávať od presunu tejto agendy z obcí na štát, ako sa upravia povoľovacie procesy, približujú odborníci.


Odpovedá tlačový a informačný odbor Úradu vlády

1. Gestorstvo prípravy zákona
Ktorá štátna inštitúcia bude pripravovať nový stavebný zákon, bude to Úrad vlády, alebo ministerstvo dopravy a výstavby?
Na úrovni vlády je vytvorená pracovná skupina, ktorej cieľom je vypracovať paragrafové znenie stavebných predpisov. Do práce tejto skupiny sú zapojené všetky ministerstvá, ktorých sa daná téma priamo dotýka.

2. Presun agendy z obcí
Mohli by ste potvrdiť, či budú po novom zrušené stavebné úrady v podobe, ako ich poznáme dnes, teda na obciach?
Zrušenie stavebných úradov v dnešnej podobe je zámer, ktorý je jasne deklarovaný v programovom vyhlásení súčasnej vlády.

Odpovedá Ladislava Cengelová, ministerstvo dopravy a výstavby (na konferencii Summit Development)

3. Rozdelenie práce
Ako sa podieľa vaše ministerstvo na prípravách nového stavebného kódexu?
Od júla 2020 bude účinná novela kompetenčného zákona, ktorým sa časť zodpovednosti za tvorbu stavebnej a bytovej legislatívy presunie na podpredsedu vlády pre legislatívu a strategické plánovanie. Medzi ministerstvom dopravy a výstavby a úradom podpredsedu vlády pre legislatívu panuje zhoda, že nosné témy ako stavebný zákon a štátne nájomné bývanie bude gestorované úradom podpredsedu vlády, pričom ministerstvo bude poskytovať všetky svoje kapacity, aby sme vedeli vytvoriť zmysluplný koncept a rozpracovanie ideí z Programového vyhlásenia vlády. O detailoch procesu prípravy predpisov budeme verejnosť včas informovať. 

Odpovedá Vladimír Benko, predseda, Slovenská komora stavebných inžinierov

4. Priebežné zapracúvanie zmien
Každé systémové nastavenie v stavebníctve, ktoré sa ukazuje, že dobre nefunguje, je potrebné meniť okamžite v súčasnej legislatíve. Paralelne pritom môžeme pripravovať návrh nového stavebného zákona. Jeho príprava by bola jednoduchšia, keby nastavenia v stavebníctve boli funkčnejšie. Kedykoľvek sa totiž schváli nový zákon, začnú nám v krátkom čase pribúdať novelizácie. Oveľa menej by ich bolo potrebných, keby sa vychádzalo zo zmien, ktoré boli už zavedené do praxe. Do parlamentu by sa malo ísť nielen s novým stavebným zákonom, ale aj s pripravenými zmenami týkajúcim...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-01 12:26:29 - Feat.: - Title: Čaputová podpísala novelu stavebného zákona. Jej účinnosť sa tak posúva o rok 02 - Modified: 2024-02-09 10:31:22 - Feat.: - Title: Novelu stavebného zákona prerokujú poslanci zrýchlene 03 - Modified: 2024-02-09 09:03:29 - Feat.: - Title: Poslanci otvorili piatkové rokovanie diskusiou o stavebnom zákone 04 - Modified: 2024-02-23 11:57:55 - Feat.: - Title: Stavebníctvo čakajú zmeny. Aké a odkedy začnú platiť? 05 - Modified: 2024-01-10 17:14:35 - Feat.: - Title: Nekonečný príbeh pokračuje: developeri sa tešili na zmenu, vláda odložila kľúčový zákon o ďalší rok
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/dane-a-odvody, menuAlias = dane-a-odvody, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 19:27