StoryEditor

Rozvádzate sa? Pozrite sa, čo vás bude stáť a ako to urýchliť

03.09.2017, 14:39
Autor:
(zk)(zk)
Rýchlo, lacno a bez problémov. Aj takto môže vyzerať rozvod, ak máte všetky potrebné podklady a obidvaja ako manželia s ním súhlasíte. Viac sa dozviete v pondelok v prílohe Podnikanie špeciál.

V praxi to však býva v mnohých ohľadoch oveľa náročnejšie, najmä ak sú v rodine maloletí potomkovia.

Súdy vás chcú osobne vypočuť

Mnohí manželia by podľa advokáta Milana Ficeka chceli, aby súdne konanie o rozvod ich manželstva prebehlo bez ich účasti, prípadne aj bez nariadenia pojednávania. To je však od júla minulého roka, konkrétne od účinnosti Civilného mimosporového poriadku, zložitejšie.

„Súdy stratili možnosť rozhodovať o rozvode manželstva bez nariadenia pojednávania. Predtým platilo, že ak obaja manželia súhlasili s rozhodnutím bez nariadenia pojednávania, súd mohol rozhodnúť takpovediac od stola. Po novom, aj keď obaja manželia súhlasia, súd musí pojednávanie nariadiť,“ tvrdí advokát Ficek.

Po novom potrebujete znalecký posudok

Podľa neho však možno predpokladať, že ak súd doručil predvolanie obom manželom a ani jeden sa nedostaví na pojednávanie, súd by mohol vo výnimočných prípadoch o rozvode rozhodnúť aj bez nich. „Je však vhodné v návrhu na rozvod čo najdôkladnejšie opísať okolnosti narušenia vzťahov medzi manželmi. Rovnako je dôležité, aby obaja súhlasili s návrhom na rozvod.

Novinkou je tiež predložiť súdu súkromný znalecký posudok, ktorý si dajú rozvádzajúci sa vyhotoviť znalcovi na vlastné náklady. „Pred júlom 2016 platilo, že súdy posudzovali znalecké posudky iba ako listinný dôkaz. Po novom majú rovnakú relevantnosť v rámci hodnotenia dôkazov,“ objasňuje Ficek.

Komplikácie pri maloletých deťoch

Rozvody, z ktorých pochádzajú maloleté deti, bývajú spravidla najkomplikovanejšie. „Málokedy si rodičia uvedomia, že sa dá dohodnúť ešte pred súdom. Ak sa im to nepodarí, musí o úprave rodičovských práv a povinností rozhodnúť autoritatívne súd, avšak len po dôkladnom zistení skutočného stavu vecí,“ radí Ficek.

Vtedy prichádza na rad aj časté znalecké dokazovanie, prípadne i pohovory s deťmi. „Pri rozsiahlom dokazovaní trvajú mnohé súdne konania aj rok len na prvostupňovom súde. Ak sa niektorý z rodičov proti rozsudku odvolá, môžete to trvať o ďalší rok dlhšie,“ tvrdí advokát.

Do celého procesu môže vstúpiť aj notár, a to najmä vtedy, ak sa niektorému z rozvádzajúcich obmedzuje prístup k deťom. „Klienti ma volajú aj osvedčovať, ak rodič nechce dať potomka tomu druhému a zabezpečia si tak dôkaz na súde pri tomto smere,“ objasňuje notár Peter Danczi. Notári často robia rozvedeným manželom dohody o vysporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov vo forme notárskej zápisnice, ktoré sú následne aj exekučne vymožiteľné.

Viac informácií k téme Ako urýchliť rozvod, sa dočítate v Hospodárskych novinách, v prílohe Podnikanie špeciál v pondelok 4. septembra. 

menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/obcan-a-majetok, menuAlias = obcan-a-majetok, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 07:37