StoryEditor

Spisujete závet? Vyhnite sa chybám

15.10.2017, 23:36
Chcete, aby sa s vaším majetkom po vašej smrti naložilo inak, ako to určuje zákon. Mali by ste vedieť, že výsledok dedičského konania môže byť celkom iný. A to vtedy, ak sa všetci, teda závetní aj zákonní dedičia dohodnú, že si ho rozdelia inak. Notárka Miriam Imrich Breznoščáková upozorňuje, čo treba dodržať pri spísaní listiny.

Prvá zásada: Deti vynechať nemôžete
Potomkovia patria do kategórie neopomenuteľných dedičov. Platí to aj o osvojených deťoch či deťoch z iných manželských či nemanželských vzťahov. V praxi to znamená, že ak by ste sa aj závetom chceli odvďačiť len tomu, kto sa o vás stará, mali by ste myslieť aj na ostatných. Inak môžu závet napadnúť.

Príklad: Rozhodnete sa, že celý majetok zanecháte len jednému zo svojich dvoch detí. To druhé, závetom opomenuté, má nárok na svoj zákonný dedičský podiel – to znamená na štvrtinu, ak ide o plnoletého potomka a na polovicu – teda celý svoj zákonný dedičský podiel, ak ide o maloletého potomka. Jediným spôsobom vylúčenia potomka z dedenia závetcom, poručiteľom, je jeho platné vydedenie.


Opomenutý dedič môže nárok uplatniť priamo na pojednávaní u notára, ktorý ho o tom poučí. Ak sa závetný dedič a znevýhodnený dohodnú inak, vaša vôľa sa nenaplní. V prípade, že si dáte spísať závet notárom, o tejto relatívnej neplatnosti závetu vás poučí a uvedie to aj do závetu. Vy napriek tomu môžete trvať na tom, že chcete dať majetok len jednému z potomkov. Ide o tzv. relatívnu neplatnosť závetu, na ktorú notár, ak bude po vás prejednávať dedičstvo, prihliadne len, ak ju závetom opomenutý potomok bude namietať a žiadať si svoj zákonný podiel. Teda, ak s jeho obsahom súhlasiť bude, môže sa naplniť vaša vôľa ako poručiteľa celkom, bez ohľadu na túto relatívnu neplatnosť.

Druhá zásada: Závet musí spĺňať obsahové aj formálne náležitosti
Aby závet vyvolal účinky, ktoré ním sledujete, teda zabezpečil prechod majetku v prípade vašej smrti na iné osoby alebo v iných podieloch ako v rámci dedičských skupín – teda podľa Občianskeho zákonníka, musí mať nevyhnutné obsahové aj formálne náležitosti požadované pre jeho platnosť.

Príklad: Náš právny poriadok pozná len tri formy závetu: 1. spísaný a podpísaný vlastnou rukou závetcu (holografný); 2. spísaný mechanickým spôsobom (na počítači, na písacom stroji) – nie vlastnou rukou (alografný); 3. spísaný notárom vo forme notárskej zápisnice. Iné spôsoby zhotovenia listiny u nás nie sú prípustné. Pre platnosť všetkých sa vyžaduje, aby bol datovaný, obsahoval deň, mesiac a rok spísania; určoval závetného dediča generáliami alebo a...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-12 09:00:50 - Feat.: - Title: Máte v pláne odkázať niekomu majetok? Držte sa týchto pravidiel 02 - Modified: 2024-03-10 19:40:02 - Feat.: - Title: Dedenie zo závetu má prednosť, nesmie však porušovať zákon a dobré mravy 03 - Modified: 2024-03-08 11:58:07 - Feat.: - Title: Zverejnili Dumbledorov testament. Vieme, komu zanechal známy herec svoj miliónový majetok 04 - Modified: 2024-01-29 07:00:00 - Feat.: - Title: Žena sa rozhodla svoj takmer trojmiliónový majetok zveriť svojim zvieratám. Jej deti ju vraj zanedbávali a nič si nezaslúžia 05 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/obcan-a-majetok, menuAlias = obcan-a-majetok, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 03:30