Kúrenie - ilustračná snímkaDreamstime
StoryEditor

Ako to „neprekúriť“ s účtom za teplo. Poznáme zásady, ktorým sa riaďte

10.10.2017, 16:33
Autor:
(zk)(zk)
Kúrenie tvorí jednu z najvyšších nákladových položiek domácností. Preto sa oplatí poznať niekoľko zásad, ako ho zmeniť na úsporné vykurovanie. Čítajte viac už zajtra 11. októbra v prílohe HN Expert.

Ak uvažujete, ako túto zimnú sezónu znížiť náklady na vykurovanie a teplú vodu, ktoré do veľkej miery zaťažujú domáci rozpočet, máte na výber viac možností. Z hľadiska spotreby energií v domácnosti sú tri oblasti, kde je potenciál úspor: vykurovanie, príprava teplej vody a spotreba elektrickej energie.

Ako tvrdí Ondrej Šebesta, hovorca Slovenského plynárenského priemyslu, majiteľ nehnuteľnosti si sám môže znížiť spotrebu energie i náklady jednoduchými úkonmi, ako je priebežné sledovanie a meranie spotreby či regulácia vnútornej izbovej teploty. „Pravidelné zapisovanie si stavov meracích zariadení – plynomera, elektromera i vodomera umožňuje priebežné sledovanie vplyvu úsporných opatrení na zníženie spotreby energie. Zároveň budete mať možnosť vypočítať si náklady na energiu,“ radí hovorca.

To, ako budete vo vašom byte hospodáriť, sa prejaví aj na ročnom vyúčtovaní nákladov na bývanie. Nové účtovacie obdobie sa podľa Jany Machkovej, riaditeľky spoločnosti Ista Slovakia, začína od 1. januára nasledujúceho roku. „Riadiť sa bude pravidlami, ktoré si vlastníci odsúhlasia najneskôr do 31. decembra. Významnou položkou vo vyúčtovaní je náklad na teplo, ktorý sa rozpočítava medzi konečných spotrebiteľov. Vlastníci majú možnosť rozhodnúť a zvážiť, či nastavenie pomeru základnej zložky a spotrebnej zložky je pre ich bytový dom optimálne.“

V stredu 11. októbra sa v prílohe HN Expert v Hospodárskych novinách dočítate aj o 10 najčastejších mýtoch a faktoch, vďaka ktorým ušetríte vaše peniaze. Aké zaujímavé možnosti ponúkajú dodávatelia pri spotrebe tepla v bytoch alebo domoch. Prinesieme rozhovor s Matúšom Zeleným, spoluzakladateľom aplikácie FiiFree a analytik portálu Krotitelia energií.
 

menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 03:52