StoryEditor

Konkurenciu si poistite doložkou

24.10.2017, 00:00
Ako správne uzatvoriť pracovnú zmluvu a neprerobiť na tom? Experti z praxe vám radia, na čo sa oplatí dať si pozor.

Radí Milan Ficek, advokát
1. Typy pracovných zmlúv
Aké typy pracovných zmlúv najčastejšie riešite u vašich klientov?
Možno uzavrieť len také zmluvné typy, ktoré Zákonník práce predpokladá. Pracovný pomer sa zakladá písomnou pracovnou zmluvou. V nej je možné dohodnúť si trvanie pracovného pomeru na dobu určitú alebo neurčitú, respektíve na ustanovený týždenný pracovný čas alebo na kratší týždenný pracovný čas. Trvanie pracovného pomeru sa, samozrejme, líši v závislosti od požiadaviek klientov.

2. Doba určitá či neurčitá
Je výhodnejšie uzatvoriť pracovnú zmluvu na dobu určitú či neurčitú?
Pre zamestnanca je najvýhodnejšie, ak má uzavretú zmluvu na dobu neurčitú, pretože sa nemusí obávať toho, či s ním zamestnávateľ zmluvu predĺži alebo nie. Často riešime prípady neplatného skončenia pracovného pomeru, a tam sa stretávame s rôznymi formuláciami pracovných zmlúv. Niekedy im chýbajú podstatné náležitosti alebo je nesprávne formulované miesto výkonu práce. Klienti sa často pýtajú, koľkokrát je možné opakovane uzavrieť pracovnú zmluvu.

3. Náležitosti v dokumente
Ktoré náležitosti v pracovnej zmluve sú nutné a ktoré dobrovoľné?
Zákonník práce rozlišuje náležitosti pracovnej zmluvy na podstatné, pravidelné a náhodilé. Podstatnými náležitosťami sú druh práce a jeho stručná charakteristika, miesto výkonu práce, mzdové podmienky, ak nie sú dohodnuté v kolektívnej zmluve a deň nástupu do práce. Medzi pravidelné náležitosti patrí napríklad dohoda o skúšobnej dobe, pracovný čas, splatnosť mzdy, výmera dovolenky, dĺžka výpovednej lehoty. Zamestnávateľ a zamestnanec si okrem toho môžu dohodnúť aj iné podmienky pracovného pomeru, najmä hmotné výhody, treba však vždy rešpektovať Zákonník práce. Určite nie je možné dohodnúť si v pracovnom práve zmluvné pokuty.

4. Súhlas s podmienkami
Pracovné zmluvy zvyčajne predkladajú firmy. Môžu si ich budúci zamestnanci upravovať, alebo ich môžu len podpísať v danej predloženej forme?
To, či môže zamestnanec zmluvu modifikovať, závisí od zamestnávateľa, pretože platí určitá zml...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-14 22:16:51 - Feat.: - Title: Ja som operátor výroby, kto je viac? 02 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 03 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život 04 - Modified: 2023-05-19 15:16:31 - Feat.: - Title: Zničí nás umelá inteligencia ako Skynet v Terminátorovi? Jej vývojár hovorí že šance na zničenie ľudstva sú 50 na 50 05 - Modified: 2023-03-17 10:31:40 - Feat.: - Title: Cítite sa ako automobilový expert? Tento kvíz bude pre vás poriadne náročná skúška
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 06:29