Náš ekonomický rast drží súkromná spotreba, ktorá prekvapuje a ktorá vychádza z úspor obyvateľov z obdobia pandémie. FOTO: Pavol Funtál
StoryEditor

Odkaz firmám: sústreďte sa na zníženie spotreby energií

27.06.2022, 17:13
  • Práve ceny energií sú to, na čo by sa mala krajina zamerať, a to najmä prostredníctvom investícií.
  • Úrad vlády predstavil Desatoro pre správcov verejných budov. Ide o súhrn opatrení, ktorými v krátkom čase znížia spotrebu.
  • Aktuálna situácia robí obrovské problémy aj našim spoločnostiam.

Čísla, ktoré sú pri inflácii, mali byť pri hospodárskom raste a čísla, ktoré sú pri hospodárskom raste, mali byť pri inflácii. Týmito slovami zhodnotil aktuálnu ekonomickú situáciu na Slovensku viceguvernér Ľudovít Ódor počas konferencie Finančné riadenie podnikov, ktorá sa uskutočnila minulý týždeň v stredu.

Rast cien v roku 2020 presiahne 10 percent, čo je najviac od roku 2000. V roku 2023 ceny budú stúpať dokonca tempom 11 percent, pričom k tomuto najviac prispejú ceny plynu a tepla,“ dodáva ďalej viceguvernér.

Konferencia tento rok reflektovala aktuálne ekonomické problémy, ktorým čelia naše firmy a spíkri tiež načrtli možnosti ich riešenia.

„Napriek ubezpečovaniu štátneho tajomníka Karola Galeka o zaistení energetických zdrojov, a to i s podporou Európskej komisie, varovanie Národnej banky Slovenska treba brať vážne. Riešenie, ako prežiť nielen vysokú infláciu, ale aj návod ako úspešne zvládnuť, zefektívniť finančné riadenie firiem, zase priniesli prezentácie firiem a finančných inštitúcií o digitalizácii riadenia podnikových financií,“ poznamenal čestný prezident Slovenskej asociácie finančníkov Andrej Révay.

Cestou sa stáva šetrenie

Práve ceny energií sú to, na čo by sa mala krajina zamerať, a to najmä prostredníctvom investícií. No nemenej dôležitý je aj ich dostatok. „Náš ekonomický rast nateraz drží súkromná spotreba, ktorá prekvapuje a ktorá vychádza z úspor obyvateľov z obdobia pandémie,“ vysvetľuje Ódor. Spíkri na konferencii sa však zhodli na tom, že tá raz poklesne, a tak by sa naša pozornosť mala zamerať na eurofondy, v ktorých čerpaní v porovnaní s ostatnými štátmi zaostávame. Práve európske peniaze by nám pomohli aj v zbavovaní sa závislosti od ruských surovín.

image

Zisk NBS sa v minulom roku viac než zdvojnásobil a dosiahol 63 miliónov eur

„Slovensko je na Rusko výsostne odkázané. Z hľadiska plynu je diverzifikácia možná, SPP na nej už pracuje. Nahradil už 65 percent zazmluvnených dodávok z najväčšej krajiny sveta,“ hovorí počas konferencie štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek. V rámci spomínanej diverzifikácie plynári dovážajú aj jeden tanker LNG plynu mesačne. „Na to, aby sme skvapalneným plynom dokázali pokryť celú našu spotrebu, by sme potrebovali jeden takýto tanker týždenne,“ spresňuje.

Čistá jadrová energia

Generálna riaditeľka sekcie plánu obnovy Lívia Vašáková pripomína, že zdrojov na odstrihnutie sa od ruských energonosičov je dostatok, nejde len o plán obnovy. „Ruský plyn nahradiť vieme, no nový bude s určitosťou drahší. Mali by sme sa preto radšej sústrediť na zníženie jeho spotreby,“ odporúča Vašáková.

Úrad vlády napríklad predstavil Desatoro pre správcov verejných budov. Ide o súhrn opatrení, ktorými v krátkom čase znížia práve spotrebu energií. Rezort hospodárstva zase koncom marca v parlamente pretlačil návrh, ktorý umožní slobodnejšie montovanie fotovoltických panelov. Tento krok výrazne pomôže v boji s vysokými cenami elektriny.

image

Aj jadro a plyn? Európu čaká kľúčové rozhodnutie o to, čo sa bude považovať za zelené

O čosi horšia situácia je pri jadre. Vieme šetriť, vieme sa odstrihnúť od plynu či ropy, no od ruského certifikovaného paliva zatiaľ nie. Dobrou správou je, že ruské palivo k nám zatiaľ aj chodí a že máme na určitý čas aj rezervy.

Výroba v dvoch našich atómových elektrárňach teda stojí a padá na Rusku. Experti pripomenuli, že až polovica u nás vyrobenej elektriny pochádza práve z Mochoviec a Jaslovských Bohuníc, čo je po Francúzsku druhý najväčší podiel na svete. Jadro je teda pre nás životne dôležité. A hneď potom, ako sa spustí tretí a neskôr aj štvrtý blok v Mochovciach, bude ešte dôležitejšie.

Podniky v problémoch

Vysoké ceny energií robia obrovské problémy aj našim spoločnostiam. Kríza sa však nezačala tento rok. „Náznaky toho, že nie je niečo v poriadku, sme zaznamenali už v auguste minulého roka. A už na jeseň sme videli prvé problémy aj pri ďalších surovinách,“ prezrádza viceprezidentka pre dcérske spoločnosti a generálna právna zástupkyňa U. S. Steel Elena Petrášková.

Firmy tak čoraz častejšie čelia problémom s dodržiavaním dlhodobých cenových kontraktov a s prenosom zvýšených cien na vstupe do cien finálnej produkcie.

image

Pribrzdí sa rekordné zdražovanie? Národná banka načrtla, kedy príde vrchol

„S cenovým tlakom na vstupe sa ťažšie vyrovnávajú menšie podniky, ktoré majú slabšiu vyjednávaciu pozíciu. Ťažkosti majú aj tie, ktoré mali problémy už pred nástupom cenového šoku,“ ozrejmuje situáciu riaditeľ pobočky zahraničnej banky UniCredit Bank na Slovensku Jaroslav Habo.

01 - Modified: 2022-06-23 10:22:13 - Feat.: 0 - Title: Ocenenie za prínos v oblasti podnikových financií si prebral šéf spoločnosti PANARA Miroslav Galamboš 02 - Modified: 2022-06-23 09:53:12 - Feat.: 0 - Title: Bez firiem môže byť pomoc nanič 03 - Modified: 2022-06-25 17:34:03 - Feat.: 1 - Title: Oceliari, cementári aj bežná rodina. Slovensko vstupuje do druhej vlny zdražovania plynu 04 - Modified: 2022-06-24 14:09:36 - Feat.: 1 - Title: Kedy dobehneme Nemcov? Slovensko oproti Západu opäť schudobnelo. A slabé máme aj vyhliadky 05 - Modified: 2022-06-21 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Slovensko kráča gréckou cestou zadlžovania a rozdávania, varuje prezident finančníkov
01 - Modified: 2024-04-19 19:39:22 - Feat.: - Title: Digitalizácia v školstve je nevyhnutná. Aj umelá inteligencia pomáha tvoriť učebné plány či projekty 02 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Jadro je slepá ulica energetiky (komentár) 03 - Modified: 2024-04-16 17:16:54 - Feat.: - Title: Európska únia vyčlenila 3,5 miliardy eur na ochranu morí a oceánov v tomto roku 04 - Modified: 2024-04-15 18:12:06 - Feat.: - Title: Hľadá sa záujemca o 600 miliónov eur. V hre nie je dôležité kto ich chce, ale kto ich stihne minúť 05 - Modified: 2024-04-15 13:20:55 - Feat.: - Title: Sľubný ekonomický vývoj otvára dvere k zníženiu sadzieb ECB v júni, myslí si Kažimír
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 04:33