Nezhody sa v závislosti od svojej povahy dajú riešiť rôzne. FOTO: HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Ak máte časté spory so susedom, môžete sa obrátiť na správcu. Aké sú najčastejšie príčiny hádok?

28.03.2023, 15:30
  • Jednou z najčastejších príčin je nadmerný hluk, najmä v nočných hodinách.
  • Trestné oznámenie je možné podať až vtedy, ak by konanie suseda bolo závažné.
  • Veľké škody na majetku môže narobiť aj to, ak sa váš sused pustí do rekonštrukcie bytu.

1. Neustály hluk

Mám suseda v paneláku, ktorý robí neustály hluk, a to cez deň aj v noci. Z jeho bytu sa šíri neznesiteľný smrad. Navyše za svoj byt neplatí, a tak má nedoplatky viac ako päťtisíc eur. Jeho konanie môže naplniť skutkovú podstatu priestupku, pričom za priestupok sa bude považovať to, keď bude sused rušiť nočný pokoj. Hluk cez deň zákon o priestupkoch nesankcionuje a nedefinuje ako priestupok. Ak by robenie hluku cez deň bolo neúnosné, čím by sused úmyselne narušil občianske spolunažívanie schválnosťami alebo iným hrubým správaním, mohlo by takéto konanie naplniť skutkovú podstatu priestupku proti občianskemu spolunažívaniu, Za tieto priestupky môže byť susedovi uložená pokuta. Ak má človek pocit, že sa sused dopúšťa takto špecifikovaného konania, má plné právo zavolať na suseda policajtov. Trestné oznámenie je možné podať až vtedy, ak by konanie suseda bolo také závažné, že by tým naplnilo skutkovú podstatu nejakého trestného činu, čo však uvedené priestupky nenapĺňajú. Ak sused za svoj byt neplatí, to je v rukách správcu bytového domu. Ostatní susedia sa z tohto dôvodu nemajú čoho voči susedovi domáhať. Správca bytového domu je oprávnený nedoplatky od suseda vymáhať, a to v prípade neúspechu mimosúdnych rokovaní, cestou súdu. Ak súd v rozsudku zaviaže suseda, aby nedoplatok zaplatil a on tak neurobí, správca bytového domu je oprávnený obrátiť sa na ktoréhokoľvek súdneho exekútora, aby mu dlžnú sumu vymohol v exekúcii. Jedným zo spôsobov vykonania exekúcie je aj predaj nehnuteľnosti na dražbe. Ak exekútor nevymôže dlh iným spôsobom, napríklad zablokovaním účtu v banke, zrážkami zo mzdy a podobne, môže pristúpiť aj k predaju nehnuteľnosti. O všetkom musí byť upovedomený povinný aj oprávnený, čize vlastník bytu aj správca bytového domu. Exekútor zaobstará znalecký posudok na hodnotu bytu a určí termín dražby v dražobnej vyhláške. Záujemcovi, ktorý na dražbe urobí najvyššie podanie, udelí exekútor príklep, čo znamená, že vydražiteľ sa stane vlastníkom bytu. Z výťažku z dražby sa zaplatí dlh, trovy exekúcie a ak niečo zostane, zvyšok sa vyplatí bývalému vlastníkovi bytu.

2. Fajčenie na balkóne

Naši mladí susedia neustále fajčia na balkóne a smrad a dym ide do môjho bytu. Navyše sa neštítia zapáliť si aj na chodbe bytovky. Z Občianskeho zákonníka vyplýva, že vlastník veci alebo osoba užívajúca nehnuteľnosť sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami. Z citovaného ustanovenia tak vyplýva, že vlastník bytu má právo na ochranu voči všetkým uvedeným zásahom zo strany susedov, ale len ak vlastníka bytu tieto zásahy obťažujú nad mieru primeranú pomerom. V opačnom prípade ide o bežné správanie a susedia to musia strpieť. Na ochranu voči takémuto susedovi by bolo potrebné preukázať, že smrad ho obťažuje nad mieru primeranú pomerom, teda viac, ako je bežné, čo však zákon presne nešpecifikuje, a preto sa to bude posudzovať individuálne, podľa konkrétneho prípadu. Vlastník by sa mal najprv obrátiť na správcu bytového domu. Následne je možné podať sťažnosť na obecný, resp. mestský úrad, prípadne priamo žalobu na súd, kde sa bude vlastník domáhať, aby sa susedovi uložila povinnosť zdržať sa vypúšťania cigaretového dymu, keďže ho to obťažuje nad mieru primeranú pomerom. Zákaz fajčenia v spoločných priestoroch je možné schváliť v domovom poriadku bytového domu, v prípade porušenia takéto správanie spájať so sankciami. Zákon o ochrane nefajčiarov sa vzťahuje len na verejné priestranstvá, čo chodby bytovky nie sú, preto sa naň odvolávať nemožno.

3. Dlhá rekonštrukcia

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 45% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-01-04 10:00:00 - Feat.: 0 - Title: Páli váš sused niečo na záhrade? Máte právo na tieto kroky 02 - Modified: 2022-10-19 07:40:20 - Feat.: 0 - Title: Obťažuje vás susedovo správanie? Čo radí advokátka pri sporoch o pozemky 03 - Modified: 2022-10-18 13:30:00 - Feat.: 0 - Title: Hluk, prach, špina a zvieratá. V čom vás susedia nesmú obmedzovať?
01 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-15 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo robiť, ak máte spory so susedmi? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 04 - Modified: 2024-03-14 14:29:56 - Feat.: - Title: Pokles sa bude biť s rastom. Realitný trh tento rok očakáva premenlivý vývoj cien bytov, tvrdí analytik 05 - Modified: 2024-03-08 10:16:50 - Feat.: - Title: Na Mlynských nivách sa začína výstavba rezidenčného domu Millhaus. Projekt má priniesť viac ako 150 bytov
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 14:02