StoryEditor

Čo všetko pokrýva poistná zmluva a ako dobre poistiť majetok, radí odborník

13.11.2023, 00:00

Ochrana majetku je absolútne nevyhnutná pre zdravé financie každej domácnosti. Samotné poistenie náš dom pred vodou alebo požiarom nezachráni, ale malo by nám pomôcť, aby sme si rovnako veľký dom mohli znovu postaviť. Peter Szoistok, poistný analytik finančno-poradenskej spoločnosti Simplea, vysvetľuje, čo treba zvážiť pri uzatváraní alebo aktualizácii poistenia domácnosti.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Simplea a spravodajským portálom Peniaze.sk

Poistenie majetku

Zjednodušene povedané, nehnuteľnosť je všetko, čo je pevne spojené so zemou a nedá sa odstrániť, t. j. dom alebo byt bez vnútorného vybavenia domácnosti. Poistenie nehnuteľnosti zahŕňa stavebné súčasti (to, čo je pevne spojené a nedá sa demontovať bez poškodenia povrchu, vrátane vstavaných skríň a kuchynských liniek) a vedľajšie stavby (garáž, skleník, oplotenie, studňa, kôlňa, letná kuchyňa, dielňa...).

Pre uzatvorenie poistenia je najdôležitejšie určiť správnu poistnú sumu. Ak si na dom alebo byt uzatvárate hypotéku, musíte mať nastavenú poistnú sumu minimálne na výšku požadovanej hypotéky. Tú vám vypočítajú poisťovne podľa m² podlahovej (resp. úžitkovej alebo zastavenej) plochy, s možnosťou jej navýšenia. Nakoľko niektoré výpočty poistných súm sú poisťovňami podhodnocované, je nesmierne dôležité, aby reálna poistná suma bola upravená na správnu hodnotu, podľa znaleckého posudku, ktorý je súčasťou žiadosti o hypotekárny úver. V prípade, že máte viacero úverov, poistná suma nehnuteľnosti musí presahovať súčet týchto hypotekárnych úverov.

 

 

Nájdite si najvýhodnejšiu hypotéku na trhu ešte dnes.

 

„Pri uzatváraní poistnej zmluvy si vždy skontrolujte limity pre jednotlivé typy poistných udalostí. Aký je limit pre poistenie stavebných súčastí, vedľajších budov, elektromotorov atď. Vyhnete sa tak prípadnému sklamaniu pri riešení poistnej udalosti,“ radí Peter Szóistók.

Poistenie domácnosti

Domácnosť zahŕňa všetok majetok a veci, ktoré sa v čase poistnej udalosti nachádzajú v domácnosti. Pre lepšiu predstavu sem patrí nábytok, spotrebiče každého druhu, oblečenie, knihy, peniaze, cennosti, zvieratá, športové náradie, kuchynská linka a podobne.

Medzi najzákladnejšie nebezpečenstvá patria požiar, priamy úder blesku, výbuch, víchrica, krupobitie, škody spôsobené vodou, ťarchou snehu, nárazom vozidla, prepätím, pádom stromu a zemetrasením. Poistiť sa je možné aj pre prípad povodne, záplavy, lúpeže, krádeže, vandalizmu, podpätia, skratu, vyrazenia vody z kanalizácie, atmosférických zrážok, implózie, rozbitia skla, dymu.

„Poistnú ochranu si vyberajte s rozumom. Ak bývate na desiatom poschodí, nemusíte uzatvárať poistenie proti povodniam a zbytočne platiť za takéto doplnkové poistenie,“ podotýka Peter Szoistok.

image
Shutterstock

Kým jednotlivé riziká si vieme predstaviť, s hodnotou nášho domova je to zložitejšie. Najlepšie je vziať si ceruzku a papier a všetko si zapísať. Určenie správnej poistnej sumy je dobrým predpokladom úspešnej poistnej ochrany.

„Svoju domácnosť si vždy poistite na novú cenu. To znamená, že v prípade poistnej udalosti vám poisťovňa vyplatí peniaze vo výške nákladov na kúpu novej rovnakej alebo podobnej veci. Naproti tomu poistenie na časovú cenu by znamenalo, že poisťovňa vyplatí peniaze zodpovedajúce hodnote bezprostredne pred poistnou udalosťou – zohľadňuje sa opotrebenie. Takéto poistenie bude síce lacnejšie, ale v prípade škody vám veľmi nepomôže,“ uzatvára Peter Szoistok.

menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 08:23