Čo vás priviedlo k založeniu projektu o plytvaní potravinami?
Naše občianske združenie vzniklo ako iniciatíva niekoľkých študentov, ktorí sa už nechceli len prizerať tomu, ako sa niekde neuveriteľne plytvá jedlom, kým iní trpia hladom. Bola to reakcia na problém, ktorý sa v roku 2015, keď naše OZ vzniklo, vôbec neriešil. Prvotnou myšlienkou bolo dostať čo najviac dobrého jedla k núdznym a vôbec, tému plytvania spopularizovať. Dnes sú naše aktivity, okrem pôvodnej myšlienky, zamerané vo veľkej miere na vzdelávanie a udržateľný rozvoj.
V ktorom sektore sa najviac plytvá?
Najviac jedla vyhadzujú domácnosti, pripisuje sa im vyše 50 percent celkového množstva potravinového odpadu v Európskej únii. Na Slovensku je podľa posledných štatistík tento podiel o niečo vyšší, približne 60 percent. Druhým najvýznamnejším článkom je spracovateľský priemysel s vyše 20 percentami. Problematická je aj prvovýroba, teda farmári a poľnohospodári, kde sa plytvanie mapuje veľmi ťažko, pretože pojem potravina, ako ho pozná legislatíva EÚ, za potraviny nepovažuje napríklad nezozbieranú úrodu. Sú štúdie, podľa ktorých sa najviac jedla vyplytvá práve tu.
Ako to môžeme eliminovať vo všeobecnosti?
Zostáva vám 87% na dočítanie.