Zuzana Madajová, občianske združenie Free Food. FOTO: FREE FOOD
StoryEditor

Na Slovensku je takmer 900-tisíc ľudí ohrozených chudobou, tvrdí združenie, ktoré sa zaoberá plytvaním

08.01.2024, 11:00
  • Zároveň tvrdí, že musíme rozlišovať medzi dátumom spotreby a dátumom minimálnej trvanlivosti.
  • Lokálne potravinové systémy sú také, kde sa jedlo vyrobí, predá a skonzumuje v rádiuse do 100 km.
  • O Free Food a jeho poslaní sa HN porozprávali s jeho programovou koordinátorkou Zuzanou Madajovou.

Čo vás priviedlo k založeniu projektu o plytvaní potravinami?

Naše občianske združenie vzniklo ako iniciatíva niekoľkých študentov, ktorí sa už nechceli len prizerať tomu, ako sa niekde neuveriteľne plytvá jedlom, kým iní trpia hladom. Bola to reakcia na problém, ktorý sa v roku 2015, keď naše OZ vzniklo, vôbec neriešil. Prvotnou myšlienkou bolo dostať čo najviac dobrého jedla k núdznym a vôbec, tému plytvania spopularizovať. Dnes sú naše aktivity, okrem pôvodnej myšlienky, zamerané vo veľkej miere na vzdelávanie a udržateľný rozvoj.

V ktorom sektore sa najviac plytvá?

Najviac jedla vyhadzujú domácnosti, pripisuje sa im vyše 50 percent celkového množstva potravinového odpadu v Európskej únii. Na Slovensku je podľa posledných štatistík tento podiel o niečo vyšší, približne 60 percent. Druhým najvýznamnejším článkom je spracovateľský priemysel s vyše 20 percentami. Problematická je aj prvovýroba, teda farmári a poľnohospodári, kde sa plytvanie mapuje veľmi ťažko, pretože pojem potravina, ako ho pozná legislatíva EÚ, za potraviny nepovažuje napríklad nezozbieranú úrodu. Sú štúdie, podľa ktorých sa najviac jedla vyplytvá práve tu.

Ako to môžeme eliminovať vo všeobecnosti?

Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 87% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-20 09:32:25 - Feat.: 0 - Title: Nič sa nebude zahadzovať: Ako hospodáriť s potravinami do poslednej omrvinky? 02 - Modified: 2023-09-30 09:26:29 - Feat.: 1 - Title: Potraviny odkroja pätinu rozpočtu Slovákov, ukazuje prieskum. Stále sa nimi plytvá 03 - Modified: 2023-09-13 12:36:33 - Feat.: 0 - Title: Ľudia, ktorí si pestujú vlastné ovocie a zeleninu, menej plytvajú jedlom a stravujú sa zdravšie, ukázal nový výskum
01 - Modified: 2025-12-04 23:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské poľnohospodárstvo volí medzi modernizáciou a dovozom 02 - Modified: 2025-11-29 13:00:00 - Feat.: - Title: Upchá ti prehltnutie žuvačky črevá, alebo nie? Vedci konečne vysvetlili, čo sa v takom prípade deje 03 - Modified: 2025-11-29 08:30:00 - Feat.: - Title: 10 bežných potravín, ktoré ťa môžu zabiť. Na zozname nájdeš aj zemiaky, rebarboru či kešu 04 - Modified: 2025-11-21 14:30:00 - Feat.: - Title: Kvalita jedla je pre Slovákov luxus. Tretina ľudí kvôli cenám znižuje nároky na stravu 05 - Modified: 2025-11-14 08:30:53 - Feat.: - Title: Rast cien jedla sa zastavil, v zlacňovaní vyhrala zelenina. V novembri bude infláciu tlmiť ďalšia potravina
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. december 2025 14:27