StoryEditor

2024: Sadzby hypotekárnych úverov by sa mali stabilizovať na úrovni okolo 3%

23.01.2024, 00:00

Na začiatku roka 2023 vládla – minimálne pokiaľ ide o trh s realitami a hypotékami – skepsa. Očakával sa dvojciferný prepad. Prispel k tomu aj prudký rast úrokových sadzieb. No hoci úroky hypoték stúpli dvojnásobne, kúpa nehnuteľnosti sa dnes oplatí viac než pred dvoma rokmi. Dôvodom je výrazný pokles cien bytov a domov, a to najmä mimo Bratislavy. Pokiaľ ide o úroky, priemerný hypotekárny úrok sa dostal na úroveň spred 10 rokov a ich rast sa koncom roka spomalil. O vývoji realitného a hypotekárneho trhu v roku 2023 a o prognóze na rok 2024 sme sa rozprávali s hypotekárnym a úverovým analytikom spoločnosti Simplea Petrom Horčiakom.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Simplea a spravodajským portálom Peniaze.sk

Ako hodnotíte rok 2023 z pohľadu financovania bývania?

Trh s hypotékami stagnoval. Do úzadia išla kúpa investičných nehnuteľností a refinančných hypoték. Aj v roku 2023 si však mnohí ľudia potrebovali zabezpečiť bývanie a inú možnosť ako hypotéku nemali. Stagnácia hypotekárneho trhu sa odzrkadlila aj na realitnom trhu. Ak by sme porovnali 1Q 2022 s 1Q 2023, prepad úverov bol až o dve tretiny. To sa prenieslo aj na predaj nehnuteľností. Všetky lokality mimo okresných a krajských miest si zažili  výrazné zníženie cien nehnuteľností, naopak pri novostavbách ceny ostali nezmenené a developeri vyčkávajú na oživenie trhu. Pokles nehnuteľností bol zjavný pri starších nehnuteľnostiach ako panelákové byty a rodinné domy mimo okresných a krajských miest.

Úrokové sadzby stúpali aj v roku 2023. Prečo?

Úrokové sadzby na Slovensku boli odzrkadlením vývoja úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky (ECB). Tá od začiatku roka pokračovala v zvyšovaní  sadzieb až na úroveň 4,5%. Až po poslednom zasadnutí ECB rozhodla, že pozastavuje zvyšovanie úrokovej sadzby a to sa hneď premietlo aj do sadzieb našich bánk.

 

 

Nájdite si najvýhodnejšiu hypotéku na trhu ešte dnes.

 

Aké parametre mala priemerná hypotéka? Aká bola jej výška, na čo sa ľudia najčastejšie dopytovali, riešili a pod.?

Obľúbené boli 3 ročné i 5 ročné fixácie a klienti s obľubou využívali možnosti, ktoré banky ponúkali, aby zatraktívnili svoje predaje. Klienti využívali často úver na nešpecifikovanú nehnuteľnosť a tiež benefity, ako sú napr. vrátenie niekoľko splátok, alebo dotované hypotéky pri developerských projektoch. Priemerná výška úveru bola 59 250 eur.

Čo čaká hypotekárni a realitný trh v roku 2024?

Postupne očakávame uvoľňovanie menovej politiky ECB, s ktorým by mohlo dôjsť aj k postupnému zníženiu úrokových sadzieb. To by mohlo viesť k opätovnému oživeniu hypotekárneho a následne aj realitného trhu. Ďalšou témou je nový zákon o podpore hypoték cez daňový bonus v maximálnej výške 1800 eur, resp. 150 eur mesačne.

Oplatí sa ľuďom čakať na pokles úrokových sadzieb, resp. cien nehnuteľností alebo by radšej mali nehnuteľnosti kupovať už teraz?

Zastávam názor, že čakať na vývoj trhu sa nemusí úplne vyplatiť. Môže to ovplyvňovať niekoľko faktorov. Jeden z nich je napr. vek žiadateľa. Štát v tomto prípade schválil novelu zákona tzv. DTI (maximálna výška úveru ku generovaným príjmom), kde klient nad 40 rokov bude mať sťaženú dostupnosť k výške objemu úveru. Myslím si, že pokiaľ je klient na kúpu nehnuteľnosti pripravený (má vytvorenú dostatočnú rezervu), tak by s kúpou nemal čakať.

image
Shutterstock

Aké sú najčastejšie chyby v prípade, že si ľudia berú hypotéku tzv. na vlastnú päsť?

Máloktorí klienti sú dnes v stave, že rozumejú úverovým pojmom a celému úverovému procesu. Z výsledkov prieskumu, ktorý si dala urobiť spoločnosť SIMPLEA v lete minulého roka, vyplýva, že  len jedna tretina opýtaných poznala dôležitý parameter pôžičky – RPMN, teda ročnú percentuálnu mieru nákladov. Ostatné dve tretiny respondentov sa nechali zlákať nižšou mesačnou splátkou, prípadne nižším úrokom. Nie vždy sú však propagované pôžičky naozaj výhodné pre spotrebiteľa. Naopak, v mnohých prípadoch vedú k takému zadlženiu, ktoré musí dlžník riešiť ďalšou pôžičkou.

Často sa stretávam s tým, že klienti niekde niečo počuli alebo si našli niečo na internete. Z toho však vyplávajú finančné chyby, ktoré môžu mať dlhodobé až fatálne následky na ich finančné zdravie. Mnoho klientov chce znížiť splatnosť úveru, čo je z môjho pohľadu chyba. Zároveň sa rozhodujú iba na základe jedného parametra, napr. úrokovej sadzby, čo opäť nezohľadňuje celkovú nákladovosť úveru. Preto odporúčam klientom, aby vyhľadali pomoc finančného špecialistu a nechali si odborne poradiť.

Akú hlavnú pomoc, prípadne službu im môže dať poradca, ktorý s nimi hypotéky rieši?

Klient by mal vnímať poradcu ako človeka, ktorý je profesionál žijúci na finančnom trhu a zastupuje jeho záujmy. Klientom vie odborne poradiť a previesť ho celým procesom k vysnívanému bývaniu. Úlohou poradcu nie je klienta zadlžiť, ale hlavne pripraviť komplexné riešenie, tak aby klient v čase bohatol a budoval mu kapitál.

menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. apríl 2024 23:42