Peter Horčiak, úverový analytik spoločnosti SimpleaSimplea
StoryEditor

Investície do nehnuteľností boli ešte pred pár rokmi „in“. Ako je to dnes?

29.05.2024, 00:00

V prípade, že chce byť človek finančne zdravý, mal by poznať tzv. rovnicu bohatých, teda pravidlo 10-20-30-40. V rozhovore s úverovým analytikom spoločnosti Simplea sa budeme venovať najmä číslu 20, ktoré v rovnici bohatých označuje koľko percent z mesačného príjmu by sme mali použiť na tvorbu aktív – teda do investícii. Viac o tom prečo a ako investovať do nehnuteľností a na čo si pri tom dávať pozor nám povedal Peter Horčiak, úverový analytik spoločnosti Simplea.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Simplea a spravodajským portálom Peniaze.sk

Investície do realít boli ešte pred pár rokmi veľmi lákavé. Byty boli cenovo dostupné, hypotéky veľmi lacné. Aká je situácia teraz? Je o investičné byty záujem aj dnes?

Ešte donedávna sme boli svedkami prakticky nulových sadzieb. Za jeden a pol roka je všetko inak a dnes sú úrokové sadzby až 4,5 %. Táto zmena bola spôsobená viacerými faktormi, no najmä inflačným tlakom kedy inflácia na začiatku minulého roka atakovala hranicu 15 %. Inflácia postupne klesá a inflačný bod sa dostáva k cieleným 2 %. Súvislosti s tým sledujeme postupné oživenie hypotekárneho a realitného trhu, no zďaleka to nie je to, na čo sme boli v nedávnej minulosti zvyknutí. Kúpa investičných bytov klesla na minimum a byty aktuálne kupujú len klienti, ktorí si chcú zadovážiť vlastné bývanie. Musím povedať, že sme stále v stave drahých peňazí a ešte drahších nehnuteľností. Na to, aby sa trh s investičnými bytmi opäť otvoril, musí jedno alebo druhé zlacnieť.

Ak záujemcovia kupujú investičné byty, kupujú ich ako investíciu kvôli ďalšiemu prenájmu alebo sa pozerajú do budúcna a kupujú byty pre deti?

Ciele investorov sú rôzne. Opakujem – v súčasnosti kupujú klienti nehnuteľnosti prakticky výlučne pre vlastnú potrebu alebo využívajú investičné príležitosti, ak sa naskytnú. K investičným príležitostiam prichádza aj v súčasnosti, a to v dôsledku drahých hypoték. Niektorí dlžníci nemajú na vysoké splátky, svoje nehnuteľnosti sa snažia rýchlo predať a tým idú pod trhovú cenu.

 

 

Investujte a ochráňte svoje peniaze pred infláciou.

 

Kupujú investori investičné byty v hotovosti alebo na hypotéku?

Je to individuálne, ale klientom odporúčam, aby pri riešení kúpy nehnuteľností využili efekt páky – požičiam si lacnejšie a moje peniaze pracujú rýchlejšie. V tomto prípade platí, že moje peniaze sa zhodnocujú rýchlejšie ako tie požičané, čiže hovoríme o investovaní.

O aké byty majú drobní investori záujem?

Väčšinou ide o menšie byty s výmerou 25 až 50 m2, teda o garsónky a dvojgarsónky, resp. jednoizbové a dvojizbové byty. Dôležitým faktorom je aktuálny stav nehnuteľnosti, vek stavby, cena a poloha.

Kedy dáva kúpa bytu ako investícia v súčasnej dobe zmysel?

Závisí to o očakávaní investora. Z dlhodobého hľadiska zvyčajne vždy prichádza k zhodnoteniu nehnuteľnosti. Čiže očakávať, že ceny nehnuteľností budú v čase výrazne klesať považujem za nesprávne.

Každá investícia má určité riziká. Aké riziká vidíte pri investičných bytoch?

Klient by nemal zabúdať na správnu diverzifikáciu investícií. Jeho portfólio by nemalo byť zložené iba z nehnuteľností. Pri investičných bytoch by mal počítať s operačným rizikom (nehnuteľnosť sa poškodí, nájomca neplatí, nedarí sa nájsť nového nájomcu a pod.). Pokiaľ investor využil na kúpu bytu hypotéku, je nutné počítať aj s úverovým rizikom – teda že úrokové sadzby budú v čase kolísavé.

Variantným riešením investícií do realít sú realitné fondy. Ako sa im v súčasnosti darí? Aké u nich možno očakávať výnosy?

Kvalitne riadené realitné fondy cielia na výnos okolo 5 až 6 % p.a. Všetko však závisí od stratégie konkrétneho fondu. V tomto prípade odporúčam sa poradiť s profesionálom zo spoločnosti Simplea, ktorý s výberom vhodného nástroja poradí.

Simplea ponúka klientom aj investovanie do vlastného realitného fondu Trigea. Vhodný je pre široké spektrum konzervatívnejších i dynamickejších investorov. Trigea sa orientuje na investície do komerčných budov, ktoré zaručujú vyšší výnos, než investície do rezidenčných projektov. Vďaka tomu dosahuje fond Trigea zhodnotenie na úrovni 5 – 7 %.

Možno investície do realitných fondov považovať za bezpečné?

Všeobecne ich možno považovať za dôležitú súčasť každého investora. Treba mať na pamäti, že portfólio má byť správne vyvážené a nastavené podľa profilu klienta. Odporúčam sa poradiť s odborníkmi na realitné fondy.

menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
15. október 2024 07:11