Nepeňažný príjem vo forme nehnuteľnosti nadobudnutej priamo na základe osvedčenia o dedičstve v sume 200-tisíc eur nie je predmetom dane z príjmov. FOTO: HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Ako treba postupovať pri darovaní? Pre HN odpovedajú experti

19.06.2024, 15:30
  • Zmluva musí byť písomná. 
  • Dedenie je možné dvomi spôsobmi, a to na základe závetu alebo zo zákona.
  • Ak máte v pláne darovať napríklad nehnuteľnosť manželskému páru, podľa advokáta Milana Ficeka stačí aj iba jednému z manželov.
  • Kedy je zdedený byt alebo dom oslobodený od dane z príjmov?

Odpovedá Milan Ficek, advokát  z advokátskej kancelárie Ficek & Partners

1. Dar

Občiansky zákonník upravuje majetkové vzťahy fyzických a právnických osôb, majetkové vzťahy medzi týmito osobami a štátom, ako aj vzťahy, ktoré vyplývajú z práva na ochranu osôb, pokiaľ tieto občianskoprávne vzťahy neupravujú iné zákony. Podľa tohto zákona teda darovacou zmluvou darca niečo bezplatne prenecháva alebo sľubuje obdarovanému a ten na druhej strane dar alebo sľub prijíma. Ako teda presne postupovať, ak sa niekomu rozhodnete darovať časť svojho majetku? Na čo je potrebné si dávať pozor?

Darovacia zmluva ako každá iná ako dvojstranný, respektíve viacstranný právny úkon musí spĺňať zákonom stanovené náležitosti pre jej platnosť. Aby bola zmluva platná, vyžaduje sa predovšetkým, aby bola uzavretá slobodne, vážne, určite a zrozumiteľne, aby bola osoba predstavujúca zmluvnú stranu spôsobilá ju uzavrieť. V neposlednom rade sa pre jej platnosť vyžaduje, aby svojím obsahom alebo účelom neodporovala zákonu, aby ho neobchádzala a nepriečila sa dobrým mravom. Ak je predmetom darovacej zmluvy nehnuteľnosť, zákon pre jej platnosť vyžaduje dodržanie písomnej formy. Osobitosťou darovacej zmluvy je právo darcu domáhať sa vrátenia daru, ak by sa obdarovaný k nemu alebo členom jeho rodiny správal tak, že tým hrubo porušuje dobré mravy. Dôsledkom uplatnenia tohto práva je zrušenie darovacej zmluvy. Pod pojmom „hrubé porušenie dobrých mravov“ sa rozumejú napríklad hrubé urážky, fyzické napadnutie, neposkytnutie potrebnej pomoci a podobne. Právo na zrušenie darovacej zmluvy je však osobným právom, ktoré smrťou darcu zaniká, v dôsledku čoho sa prípadní dedičia darcu už vrátenia daru domáhať nemôžu.

2. Spoluvlastníctvo

Často napríklad nehnuteľnosti vlastní viacero rodinných príslušníkov naraz. Môže jeden spoluvlastník napríklad domu darovať svoj podiel inému rodinnému príslušníkovi len na základe svojho rozhodnutia bez súhlasu toho druhého spoluvlastníka? V tomto prípade nejde o manželov

Blízkej osobe môže podielový spoluvlastník darovať svoj podiel na nehnuteľnosti bez toho, aby o tom vedeli ostatní spoluvlastníci, respektíve títo spoluvlastníci to nemôžu nijako napadnúť, keďže v prípade prevodu spoluvlastníckeho podielu blízkej osobe sa predkupné právo ostatných spoluvlastníkov neuplatňuje. Ak by to však bolo bezpodielové spoluvlastníctvo, ktoré sa týka manželov, tak by sa to nedalo tak urobiť.

3. Posunutie

Je možné napríklad darovať dom, ktorý niekto nadobudol ako dar napríklad pred dvoma alebo troma rokmi, niekomu inému? Ako je to v tomto prípade s lehotou piatich rokov, ktorá sa týka oslobodenia od dane z príjmov?

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 79% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-06-18 12:28:55 - Feat.: 1 - Title: Exstarosta vinný z objednávky vrážd na súde tvrdil, že zbohatol predajom zeleniny a vianočných oblátok 02 - Modified: 2024-06-18 09:02:32 - Feat.: 0 - Title: Vlastníte nehnuteľnosť alebo pôdu a sporíte sa so susedom o hranicu parcely? Takto sa to dá riešiť 03 - Modified: 2024-06-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako riešiť odvody, dane a zdravotné poistenie, ak ste študent a chystáte sa v lete pracovať
01 - Modified: 2024-06-18 13:30:00 - Feat.: - Title: O dedenom imaní rozhodnite sami. V spolupráci s advokátom vám prinášame presný postup 02 - Modified: 2024-06-18 09:02:32 - Feat.: - Title: Vlastníte nehnuteľnosť alebo pôdu a sporíte sa so susedom o hranicu parcely? Takto sa to dá riešiť 03 - Modified: 2024-06-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Chcete niekomu darovať svoj majetok? Dávajte si pozor na tieto pravidlá 04 - Modified: 2024-05-27 13:30:00 - Feat.: - Title: Ako na scelenie rozdrobenej pôdy? V spolupráci s expertmi vám prinášame odpovede na dôležité otázky 05 - Modified: 2024-05-08 13:30:00 - Feat.: - Title: Prevod majetku sa riadi legislatívou. Čo je potrebné dodržať, ak plánujete spísať testament?
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. jún 2024 20:58