StoryEditor

"Čaputovej nie je nič sväté, Mistrík je hrdina." Ako reagujú politici na obrat vo voľbách

26.02.2019, 10:50
Autor:
lmlm
Pozrite si reakcie politikov na odstúpenie Roberta Mistríka z boja o Prezidentský palác.

Pre prezidentské voľby na Slovensku prišiel jeden z dôležitých momentov. Róbert Mistrík sa vzdal kandidatúry v prospech Zuzany Čaputovej. On sám si uvedomuje, že v prieskumoch má Čaputová náskok a verí, že jeho rozhodnutie prispeje k zmene na Slovensku.

My sme zozbierali reakcie najvážnejšieho Čaputovej protikandidáta a ďalších politikov:

Maroš Šefčovič (prezidentský kandidát)
Verím, že keď sa už časť kandidátov napokon dohodla, kto sa v prospech koho vzdá, konečne sa dostaneme k tomu, o čom sme mali hovoriť od samého začiatku - o nastoľovaní tém, ktoré Slovensko posunú dopredu.

Andrej Kiska, prezident
Veľmi oceňujem postoj pána Mistríka, ktorý dnes urobil veľké rozhodnutie a odstúpil v prospech teraz už jasnej favoritky Zuzany Čaputovej. Pán Mistrík dodržal slovo, že sa zachová zodpovedne. Toto rozhodnutie sa určite nerodilo ľahko, obzvlášť po náročnej kampani. Od začiatku prezidentskej kampane som bol presvedčený, že hlasy slušného a spravodlivého Slovenska sa musia spojiť za jedným silným kandidátom, respektíve kandidátkou. Podporujem Zuzanu Čaputovú. Bude dobrou prezidentkou Slovenskej republiky.

Richard Sulík (SaS)
V ťažkých časoch, ktoré prežívame, si vážime ľudí, ktorí vedia pre dobro ostatných a krajiny spraviť zodpovedné rozhodnutia. Zodpovednosť za štát a čestnosť sú hodnoty, na ktorých staviame. Vyjadrujeme podporu Zuzane Čaputovej. Je to dnes jediný demokratický kandidát, za ktorým sa oplatí zjednotiť slušné Slovensko.

Igor Matovič, OĽaNO
Veľmi oceňujeme mimoriadne zodpovedný prístup Róberta Mistríka, čím naplnil svoj verejný prísľub, ktorý vyslovil po stretnutí so Zuzanou Čaputovou, ktoré sme zorganizovali. Je veľmi dobré, že tento krok urobil v dostatočnom predstihu pred prvým kolom, čím vzniká priestor pre vysvetlenie tohto kroku jeho voličom. Od dnes môžu ľudia, ktorí sa obávali postupu Štefana Harabina do druhého kola, pokojne spávať, čo bolo naším cieľom.

​Michal Truban (Progresívne Slovensko)
Dnes sa pán Mistrík vzdal v prospech Zuzany Čaputovej. Veľký krok a klobúk dole. Úprimne poviem, že som to nečakal a o to viac si takýto krok zaslúži pochvalu. Zajtra uvidíme prieskumy, kde sa ukáže, že je Zuzana vysoko. Napriek tomu treba byť skromný a pracovať rovnako tvrdo ako doteraz. Lebo sami vieme, ako sa nálady ľudí môžu meniť. Napriek tomu verím, že to Zuzana so svojou silou a autenticitou dá. Že prinesie spravodlivosť a nový vietor do politiky. Ešte raz vďaka pánovi Mistríkovi a teraz poďme všetci pomôcť Zuzane, nech máme prvú prezidentku, ktorej záleží na slabších a na spravodlivosti.

Miroslav Beblavý (Spolu)
V Spolu – občianskej demokracii sme hrdí na to, že sme na základe zhody našich programov a hodnôt podporovali Roberta Mistríka za prezidenta Jeho rozhodnutie vzdať sa kandidatúry však považujeme v tejto chvíli za zodpovedný krok. Potvrdzuje, že Robert Mistrík je osobnosťou, ktorej ide v prvom rade o dobro celého Slovenska.
Volal som pred chvíľou s Ivom Štefunkom a zhodli sme sa, že sme podporovali dvoch fantastických kandidátov, na ktorých môžeme byť po dnešnom dni právom hrdí. Na základe rozhodnutia predsedníctva strany SPOLU môžem potvrdiť, že po odstúpení pána Mistríka podporujeme Zuzanu Čaputovú a odteraz celá Koalícia PS a SPOLU bude pre ňu naplno kampaňovať - po úspechu v komunálnych voľbách verím, že dosiahneme úspech aj v prezidentských a európskych voľbách.

Juraj Blanár (Smer)
Čo nám ponúka Zuzana Čaputová? Adopcie detí homosexuálmi, registrované partnerstvá, potraty... Tak toto sú hodnoty Z. Čaputovej?! Jej liberálny pohľad na vec nie je len proti prirodzenosti, ale ide aj o pošliapavanie tradičnej slovenskej rodiny a manželstva, otca a matky... Odmietam takúto ideológiu, ktorá bude viesť k rozvratu našej spoločnosti a nasmerovaní na čisto neviazaný liberálny a teda neprirodzený smer. A dnes sa ukazuje o to dôležitejšie rozhodnutie, že sme pred piatimi rokmi zakotvili priamo do Ústavy SR, že manželstvo je zväzok ženy a muža, lebo ľuďom ako Z. Čaputová nie je nič sväté. Ja však dôverujem nám Slovákom, že väčšina má zdravý sedliacky rozum a že takéto niečo vo voľbách prezidenta nedopustíme...

Veronika Remišová (OĽaNO)
Hrdinom prezidentskej kampane je jednoznačne Robert Mistrík, ktorý dokázal povýšiť záujem Slovenska nad osobné ambície, čo je u nás zriedkavé. Odstupuje z prezidentských volieb, pretože mu na Slovensku záleží a trieštenie hlasov mohlo spôsobiť, že by do druhého kola postúpil kandidát, ktorý by bol pre Slovensko katastrofou. Patrí mu veľká vďaka nás všetkých. Niektorí ľudia mu vyčítali, že je nezaujímavý alebo moc vecný. Politika by však mala byť predovšetkým o vecných riešeniach a ľudí spájať, nie rozdeľovať. Verím, že Slováci raz budú vidieť, že krajina kráča správnym smerom, štát funguje, ako má, a nebudú sa musieť tak rozčuľovať kvôli politike, ako je tomu dnes. Ešte raz ďakujeme Robert.

Jozef Mihál (Spolu)
Klobúk dolu Robert Mistrík. Si taký aký si vždy bol. Keď príde na lámanie chleba, nebojíš sa urobiť silné rozhodnutie. Sľúbil si, že do prvého kola pôjde z demokratickych kandidátov ten, kto bude mať lepšie preferencie a slovo chlapa si dodržal. Bodaj by v politike bolo takých ľudí ako si Ty viac. Máš môj rešpekt a úctu. V prezidentských voľbách podporujem Zuzanu Čaputovú.

Peter Pčolinský (Sme rodina)
Mistrík odstupuje z volieb a na prezidenta podporí Čaputovú... Nie všetci Mistrikovi voliči ju však budú voliť, keďže jej názory sú príliš liberálne. Časť Mistríkových voličov prejde k Milanovi Krajniakovi, ktorého šanca na postup do druhého kola výrazne stúpne.

01 - Modified: 2019-02-26 10:27:44 - Feat.: 0 - Title: Najnovší prieskum: Čaputová vedie. Dokázala predbehnúť aj Šefčoviča 02 - Modified: 2019-02-26 10:47:26 - Feat.: 0 - Title: Je to predčasné rozhodnutie. Nemal ešte nič stratené, reaguje politológ na krok Mistríka 03 - Modified: 2019-02-26 11:10:04 - Feat.: 0 - Title: Kiska podporil Čaputovú: Bude dobrou prezidentkou 04 - Modified: 2019-02-26 11:14:47 - Feat.: 0 - Title: Mistrík sa vzdal v prospech Čaputovej: Odstupujem, nastal čas urobiť tento krok 05 - Modified: 2019-02-26 11:45:57 - Feat.: 0 - Title: Neodsudzujme Čaputovú za jej osobné názory, vyzýva Matovič po Mistríkovom odstúpení
01 - Modified: 2024-04-12 09:29:50 - Feat.: - Title: Slovensko môže prísť o miliardy eur z Bruselu, varuje opozícia. Šimečka spomenul vlastizradu 02 - Modified: 2024-04-11 11:49:38 - Feat.: - Title: Progresívne Slovensko navrhuje zdieľanie dôchodkových práv a úpravu vymeriavacieho základu 03 - Modified: 2024-04-08 16:45:19 - Feat.: - Title: Vláda o rozvrate financií klame a namiesto konsolidácie ponúka chaos, myslí si Kišš z Progresívneho Slovenska 04 - Modified: 2024-04-08 14:51:22 - Feat.: - Title: PS presadzuje efektívny manažment medveďa, ktorý nebude ohrozovať ľudí 05 - Modified: 2024-04-08 14:35:02 - Feat.: - Title: Šimečka kritizoval Fica. Premiéra vyzval, aby prestal kopať okolo seba ako zmyslov zbavený
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
16. apríl 2024 11:41