StoryEditor

Kiska tvrdo reaguje na Šefčoviča: Preberá maniere Smeru, začal šíriť fikciu

06.03.2019, 14:51
Autor:
chocho
Andrej Kiska tvrdí, že nikdy nebude žiadať o milosť.

Prezident Andrej Kiska tvrdí, že nikdy nebude žiadať o milosť. Vyhlásil to vo videu, ktoré zverejnil na svojej facebookovej stránke. Reaguje ním na utorňajšie vyjadrenie prezidentského kandidáta, eurokomisára Maroša Šefčoviča podporovaného Smerom.

Šíri fikciu, tvrdí prezident

"Zdá sa, že pán Šefčovič úplne preberá maniere strany, ktorá mu platí prezidentskú kampaň," vyhlásil Kiska a dodal, že eurokomisár šíri fikciu o budúcej prezidentskej milosti pre jeho osobu či iných politikov.

"Chcem k tomu povedať stručne a jasne: Nemám prečo žiadať o milosť, nebudem žiadať o milosť. Ani dnes, ani zajtra, nikdy," povedal Kiska, ktorého mandát končí v júni tohto roka.

Šefčovičovi zároveň odporučil, aby viac myslel na "povesť úspešného kariérneho diplomata, keď neuspeje v prezidentských voľbách."

Šefčovič včera na brífingu naznačil, že jeho protikandidátka, podpredsedníčka Progresívneho Slovenska Zuzana Čaputová, môže byť s Kiskom dohodnutá. Prezident jej totiž vyjadril podporu vo voľbách, pričom Čaputová následne viackrát nevylúčila, že by mu udelila milosť v prípade, že by bol odsúdený v kauze KTAG.

Prvýkrát tak urobila v rozhovore pre denník Sme, zopakovala to aj na diskusnom fóre Hospodárskych novín HNClub. 

"Čo sa deje?" pýtal sa Šefčovič

Čaputová na HNClube na otázku v súvislosti s prípadnou milosťou pre Kisku odpovedala, že ide o hypotetickú rovinu a k takejto žiadosti by pristupovala ako k žiadosti ktoréhokoľvek iného občana. "To, že v tom čase by už bol bývalým politikom, by nebolo diskvalifikujúce ani preferujúce kritérium," uviedla.

"Čo sa deje? Ide o akúsi politickú podporu, že ja ťa podporím vo voľbách a ty mi udelíš milosť?" vyhlásil Šefčovič a zdôraznil, že on by vo funkcii prezidenta žiadnemu politikovi milosť neudelil.

Čaputová v reakcii na obvinenia Šefčoviča reagovala, že ak by bol Kiska odsúdený a podal by žiadosť o milosť, pristúpila by k prípadu spravodlivo. "Práve preto, že rovnosť pred zákon a vymožiteľnosť spravodlivosti pre každého občana je ústrednou témou mojej kampane," dodala Čaputová.

01 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 02 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 03 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 04 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 05 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
25. apríl 2024 05:25