NASA
StoryEditor

Čierna diera v strede Mliečnej cesty môže byť portál do inej galaxie, myslia si vedci

22.03.2019, 23:01
Autor:
sansan
Vedci si dlho mysleli, že cestovanie čiernou dierou vás môže zabiť. Ale teraz fyzici vykonali počítačové simulácie, aby ukázali, že určité typy čiernych dier môžu slúžiť ako portály pre cestovanie hyperpriestorom.

Na jednej strane vedci videli skutočné čierne diery v akcii, konzumujúc hviezdy, ktoré prechádzajú príliš blízko. Ale to, kde končí realita a začína fikcia, je na okraji čiernej diery - mieste zvanom horizont udalostí.

Vedci sa zhodujú v tom, že ak cestujete príliš ďaleko do čiernej diery, gravitácia bude nakoniec taká silná, že zabije čokoľvek. Sci-fi filmy sú však optimistickejšie a zobrazujú čierne diery ako portály v priestore a čase alebo ako brány do iných dimenzií. A ukázalo sa, že niektorí vedci si teraz myslia, že sci-fi nadšenci by mohli mať pravdu. Čierne diery môžu byť vhodné pre cestovanie hyperpriestorom. Len na to treba správny druh čiernej diery, tvrdí Business Insider.

V strede každej čiernej diery je bod nekonečnej hustoty, nazývaný singularita, ktorá dáva čiernym dieram ich silný gravitačný ťah. Vedci si celé desaťročia mysleli, že singularita je rovnaká, takže všetko, čo prešlo horizontom udalostí, by bolo zničené rovnakým spôsobom, teda jeho naťahovaním ako nekonečne dlhého kusu špagiet.

Ale to všetko sa zmenilo na začiatku 90. rokov, keď rôzne výskumné tímy v Kanade a USA objavili druhú singularitu nazývanú "masová inflačná singularita". Stále má silnú gravitačnú silu, ktorá vás ale potenciálne nezabije, čo znamená, že by ste mohli prežiť cestu čiernou dierou. Presnejšie, cez veľkú, rotujúcu čiernu dieru, kde existujú tieto typy singularit.

Tím vedcov z UMass Dartmouth a Georgia Gwinnett College teraz urobil počítačové simulácie, aby zistil, čo by sa stalo, keby sa nám podarilo letieť izolovanou, rotujúcou čiernou dierou. "Cítili by ste mierny nárast teploty, ale nebolo by to dramatické. Nemali by ste totiž dosť času na to, aby ste reagovali na veľmi silné sily, prešlo by to popri vás príliš rýchlo," povedal výskumník z Georgia Gwinnett College Lior Burko.

Čo sa stane, keď sa dostanete na druhú stranu čiernej diery, nikto nevie. Burko však predpokladá, že jednou možnosťou je, že by ste dorazili do inej svetelné roky vzdialenej časti našej galaxie, ďaleko od akýchkoľvek planét alebo hviezd, ale druhou, a možno aj zaujímavejšou možnosťou je, že by by ste sa dostali do inej galaxie.

Vedci hovoria, že potrebného veľa výskumu, predtým než sa priblížime k úspešnému cestovaniu čiernou dierou. Ale keď raz na to budeme pripravení, jednou z najbezpečnejších ciest by mohla byť supermasívna čierna diera v strede našej galaxie Strelec A *, ktorá by mohla byť našou vstupenkou z Mliečnej cesty.

menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 10:39