Čo sa stane s informáciami objektu, ak spadne do čiernej diery? Podľa súčasných teórií, ak by ste železnú kocku hodili do čiernej diery, nebolo by možné získať žiadnu z týchto informácií. Je to preto, že gravitácia čiernej diery je taká silná, že jej úniková rýchlosť je rýchlejšia ako svetlo - a svetlo je najrýchlejšia vec, aká existuje. Avšak veda, ktorá sa nazýva kvantová mechanika, hovorí, že kvantové informácie nemožno zničiť. Ak chcete opísať čiernu dieru, všetko, čo potrebujete, je hmotnosť, moment hybnosti (ak sa točí) a náboj. Z čiernej diery nevychádza nič okrem pomalého pramienka tepelného žiarenia nazývaného Hawkingové žiarenie. Neexistuje spôsob, ako urobiť tento reverzný výpočet, aby sme zistili, čo čierna diera skutočne pohltila. Informácie sú zničené. Kvantová teória však hovorí, že informácie nemôžu byť úplne mimo dosahu. V tom spočíva informačný paradox informácií. Stephen Hawking a Stephen Perry v roku 2015 navrhli, že namiesto toho aby sa informácie uchovávali v hlbokom zovretí čiernej diery, zostávajú na jeho hranici nazývanej horizont udalostí.ESO/L. Calçada
StoryEditor

Astronómovia také niečo ešte nevideli. Čierna diera v strede našej galaxie vypustila obrovské bubliny

17.09.2019, 17:05
Autor:
sansan
Zo stredu Mliečnej cesty sa rozširujú dve obrovské bubliny žiarenia, spolu s priemerom až 1 400 svetelných rokov.

Oblasť v strede našej galaxie je stále plná tajomstiev, ale astronómovia práve našli stopu do jej minulosti: obrovské, rádioaktívne bubliny, ktoré siahajú 700 svetelných rokov na obe strany galaktickej roviny.

Vedci veria, že by mohli byť výsledkom obrovskej erupcie zo supermasívnej čiernej diery našej galaxie Sagittarius A*. Pred miliónmi rokov by táto erupcia vnikla do medzihviezdneho média v opačných smeroch od supermasívnej čiernej diery.

Ak vám „galaktické bubliny“ znejú trochu povedome, je dôležité vedieť, že nejde o tzv. Fermiho bubliny, ktoré objavilo astronomické observatórium Fermi Gamma-ray Space Telescope v roku 2010 siahajúce nad a pod galaktickou rovinou s celkovou vzdialenosťou 50-tisíc svetelných rokov.

Tieto bubliny, opísané v novej štúdii v časopise Nature, sú však niečo nové a astronómovia ich predtým nevideli. Patria medzi najväčšie štruktúry v centre našej galaxie a odhaľujú nové informácie o dynamike nášho galaktického jadra.

„Centrum našej galaxie je relatívne pokojné v porovnaní s inými galaxiami s veľmi aktívnymi centrálnymi čiernymi dierami,“ uviedol astrofyzik Ian Heywood z Oxfordskej univerzity. „Aj tak sa čierna diera v strede Mliečnej cesty môže stať nezvyčajne činnou, keď periodicky pohlcuje masívne zhluky prachu a plynu. Je možné, že jedno takéto zhĺtnutie vyvolalo silné výbuchy, ktoré nafúkli tento predtým nevídaný jav,“ dodal Heywood.

Náhodný objav

Náznaky štruktúr sa prvýkrát objavili v 80-tych rokoch, keď astronóm a fyzik Farhad Yusef-Zadeh z Northwestern University a jeho kolegovia objavili v galaktickom centre niečo podivné. Dlhé, tenké, vysoko usporiadané a vysoko magnetizované vlákna plynu, dlhé desiatky svetelných rokov a iba jeden svetelný rok široké, vyžarujúce synchrotrónové rádiové vlny.

Tieto podivné štruktúry neboli nikde inde pozorované a ich pôvod zostal tajomstvom po celé desaťročia. Ale niečo sa zmenilo. Vybudovali ďalekohľad MeerKAT  zo 64 vzájomne prepojených rádiových antén, ktoré ponúkajú „bezprecedentnú“ citlivosť v rádiových vlnových dĺžkach a sú dokonale umiestnené na južnej pologuli a umožňujú hlboké snímky galaktického centra.

Medzinárodný tím obrátil ďalekohľad na srdce Mliečnej cesty. A po prvý raz boli schopní vidieť štruktúry týchto rádiových bublín, slabé, ale zistiteľné uprostred žiarenia v tejto oblasti. Udalosť, ktorá ho spôsobila, by mohla byť zodpovedná za urýchlenie elektrónov, ktoré viedli k emisii synchrotrónov pozorovanej vo vláknach v galaktickom centre.

„Rádiové bubliny objavené ďalekohľadom MeerKAT teraz vrhajú svetlo na pôvod vlákien,“ povedal Yusef-Zadeh. „Takmer všetky z viac ako 100 vlákien sú uväznené rádiovými bublinami.“

Neuveriteľne silný jav

Celá štruktúra bublín v tvare presýpacích hodín siaha do 1400 svetelných rokov a je nezvyčajne symetrická. Táto symetria poskytuje určité informácie o tom, čo ich vytvorilo - veľkosť obmedzená rýchlosťou svetla kladie hornú hranicu ich veku niekoľko miliónov rokov.

„Tvar a symetria toho, čo sme pozorovali, silne naznačuje, že k neuveriteľne silnému javu došlo pred niekoľkými miliónmi rokov veľmi blízko centrálnej čiernej diery našej galaxie,“ uviedol astronóm William Cotton z National Radio Astronomy Observatory.

Táto erupcia bola pravdepodobne spôsobená obrovským množstvom medzihviezdneho plynu padajúceho na čiernu dieru alebo masívnym výbuchom formácie hviezd.„To nafúklo energetické bubliny v horúcom ionizovanom plyne blízko galaktického centra, energizovalo ho a generovalo rádiové vlny, ktoré sme mohli zistiť na Zemi,“ dodal Cotton.

Hoci sú rádiové bubliny menšie a menej energetické ako Fermiho bubliny, je možné, že podobné javy vytvorili obe skupiny bublín. Je dokonca možné, že obe sady bublín boli vytvorené spojenou sériou udalostí. Možno, že budúce pozorovania na rôznych vlnových dĺžkach dokážu prezradiť viac.

01 - Modified: 2024-04-16 18:03:17 - Feat.: - Title: Astronómovia objavili najväčšiu čiernu dieru v Mliečnej ceste. Je 33-krát väčšia než Slnko 02 - Modified: 2024-02-21 15:31:09 - Feat.: - Title: Novoobjavený rekordný kvazar žiari tak silno ako 500 biliónov Sĺnk 03 - Modified: 2024-01-18 11:37:11 - Feat.: - Title: Najvýkonnejší teleskop objavil najstaršiu čiernu dieru 04 - Modified: 2023-09-12 08:38:57 - Feat.: - Title: Dôvod na obavy? Čierne diery môžu byť oveľa bližšie k Zemi, ukazuje štúdia 05 - Modified: 2023-02-20 07:00:00 - Feat.: - Title: Vyspelé civilizácie vo vesmíre hľadáme zle. Fyzici tvrdia, že môžu používať čierne diery ako kvantové počítače
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 11:35