NASA
StoryEditor

Astronauti ponúkajú tipy, ako prežiť mesiace v izolácii s ostatnými ľuďmi

27.03.2020, 17:44
Autor:
sansan
Milióny ľudí sú kvôli koronavírusu uväznené v karanténach, ktoré by mohli trvať naozaj dlho. Astronauti vo vesmíre fungujú v uzavretých priestoroch niekoľko mesiacov, niekedy aj viac ako rok. Tu je niekoľko príkladov, ako to zvládajú.

Život mimo našej planéty môže byť veľmi náročný. Z dôvodu dlhého a pochmúrneho zoznamu potrieb na prežitie a nákladov na cestu na obežnú dráhu a z nej, astronauti žijú a pracujú dlhú dobu vo veľmi stiesnených ubytovacích zariadeniach.

V posledných týždňoch sa zvyšuje počet ľudí na Zemi, ktorí sú nútení zostať vo vnútri celé týždne a mesiace, aby pomohli spomaliť šírenie koronavírusu a zabrániť ochromeniu systémov zdravotnej starostlivosti.

S vedomím, že milióny ľudí čelia teraz podobnej situácii ako astronauti vo vesmíre, pár z nich ponúklo niekoľko cenných rád, ako zvládnuť spolužitie v izolovaných priestoroch.

Dodržiavať harmonogram

Scott Kelly, ktorý strávil takmer rok na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), napísal pre New York Times, že to nebolo ľahké.

„Zistíte, že udržiavanie harmonogramu vám a vašej rodine pomôže prispôsobiť sa odlišnému prostrediu pracovného a domáceho života,“ uviedol Kelly. 

Varoval aj pred tým, aby ste sa nenechali pohltiť prácou. „Urobte si čas na zábavné aktivity: s ostatnými členmi posádky sme napríklad mávali filmové noci, a videl som tiež všetky diely seriálu Hra o tróny - dvakrát,“ povedal.

Kelly radí aj jednu vec, ktorú on vo vesmíre urobiť nemohol. Choďte na čerstvý vzduch, samozrejme s ochranou na tvári. „Po niekoľkých mesiacoch, keď som sa obmedzil na malý priestor, začal som túžiť po prírode - zelenej farbe, pocite teplého slnka na tvári.“

Efektívne komunikovať

„Musíte byť schopní efektívne komunikovať. To je najdôležitejšia vec, ktorú musíte vedieť urobiť,“ povedala astronautka Peggy Whitsonová pre CBS This Morningo živote v izolácii s inými ľuďmi. 

Podľa Anne McClainovej, ktorá sa len nedávno vrátila z niekoľko mesačnej misie z ISS, to znamená aktívne počúvať, zdokonaľovať sa v reči tela, a diskutovať a pracovať na riešení konfliktov.

„Porozprávajte sa o svojich zámeroch skôr, ako podniknete kroky. Použite správnu terminológiu. Diskutujte o tom, keď vaše alebo akcie tých druhých neboli také, ako sa očakávalo,“ uviedla na stránke NASA.

„Teraz zachraňujeme životy karanténou. Je dôležité porozumieť tomuto väčšiemu účelu a prijať ho, aby sme dostali dôvod pre zmierovanie sa so situáciou,“ uviedla Whitsonová.

Byť otvorený a spoločenský

Whitsonová dodala, že čas v izolácii je, aspoň pre niektorých, dar. „Toľko z našich životov je dnes zaneprázdnených a preplnených. Aké veci by ste urobili, keby ste mali viac času?“ pýta sa. 

„Buďte otvorení ohľadom svojich slabostí a pocitov. Prijmite opatrenia na zmiernenie vlastného stresu alebo negativity a neprenášajte to na ostatných. Buďte spoločenskí. Vyhľadajte spätnú väzbu. Rovnováhu v práci, odpočinku a osobnom čase, radí ďalej McClainová.

Na zaistenie zdravia rodinyalebo spolubývajúcich je podľa nej dôležité rozvíjať pozitívne vzťahy. Byť dobrovoľníkom pre nepríjemné úlohy či ponúkať a prijímať pomoc. Ďalej povedala, že spolupráca by mala vždy tromfovať nad konkurenciou.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2020-03-13 12:22:05 - Feat.: 0 - Title: Povinnosti, ktoré musíte dodržiavať. Čo presne znamená domáca karanténa? 02 - Modified: 2020-03-12 17:06:47 - Feat.: 0 - Title: Inkubačná doba koronavírusu je 5,1 dňa, karanténa 14 dní je účinná, tvrdí štúdia 03 - Modified: 2020-10-23 07:18:10 - Feat.: 0 - Title: Žiadna múka, ani cestoviny: Ktoré potraviny sú základom domácnosti a nákupu v karanténe?
01 - Modified: 2024-02-28 14:10:42 - Feat.: - Title: Vtipne prekonali „neriešiteľný problém“ virtuálnej reality. Astronauti na ISS sú nadšení 02 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 03 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 04 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 05 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 05:48