StoryEditor

Počasie prekazilo historický míľnik. Prvý let SpaceX s ľudskou posádkou sa odkladá

27.05.2020, 14:40
Súkromná americká spoločnosť vizionára Elona Muska odložila testovací let s prvými ľuďmi na palube jej lode Crew Dragon.

Štart letu Demo-2 bol naplánovaný na dnes z Kennedyho vesmírneho strediska NASA na Floride, kvôli nepriaznivému počasiu ho však odložili na sobotu o 21.22 hod. nášho času. HN Science ho prinesie s komentárom v živom prenose.

​Streda mohla byť veľkým dňom pre USA, tie sa po takmer desiatich rokoch majú šancu stať opäť sebestačnými v lietaní do vesmíru. Firma SpaceX má v pláne na palube kozmickej lode Crew Dragon poslať astronautov NASA Boba Behnkena a Douga Hurleyho na Medzinárodnú vesmírnu stanicu. 

Tí budú prvými, ktorí od roku 2011 odštartujú do vesmíru z amerického územia. Ak všetko vyjde, získa Crew Dragon plné schválenie NASA a novej ére letov mimo zemskej atmosféry už nič nestojí v ceste, uvádzajú Lidovky.cz.

Počasie nevyšlo

Let pár minút pred štartom však zrušili kvôli počasiu. Náhradné termíny sú ešte v sobotu a v nedeľu.

Rakete vadí hlavne silný dážď alebo husté búrkové mraky. Musk si potrpí na prepych, štýl aj ekológiu a podľa toho bude vyzerať aj štart lode Dragon.

Astronauti sa v štýlových skafandroch vydali na štartovaciu rampu elektromobilom automobilky Tesla, ktorej tiež Musk šéfuje. Reuters

​Dve a pol minúty po štarte sa od nosiča Falcon 9 odpúta prvý stupeň, ktorý potom pristane na plávajúcej plošine Of Course I Still Love You v Atlantickom oceáne. Prvé stupne SpaceX využíva k opätovným štartom a snaží sa skonštruovať taký systém, ktorý by umožnil opätovné použitie čo možno najväčšej časti rakety.

Tým by vesmírne lety čo najviac zlacneli. V dlhodobej perspektíve chce Musk spustiť vesmírnu turistiku, tieto časy sú ale zatiaľ ešte ďaleko a súčasný let má čisto testovací charakter, a preto ho čakajú aj niektoré mimoriadnosti.

O 19 hodín k ISS

Posádka Crew Dragon má dvoch veliteľov. Posádkou letu Demo-2 sú veteráni NASA Bob Behnken a Doug Hurley (na snímke). Behnken bude slúžiť ako veliteľ spoločných operácií misie, zatiaľ čo Hurley je veliteľom lode Crew Dragon. Obaja muži už viackrát leteli do vesmíru. Reuters

​Crew Dragon bude trvať asi 19 hodín, kým dorazí k ISS a zakotví v automatickom režime. Behnken a Hurley na ISS ostanú jeden až štyri mesiace, vrátiť na Zem by sa mali najneskôr na konci septembra. Ich misia skončí v Atlantickom oceáne, na ktorého hladinu Crew Dragon dosadne na padákoch. 

V roku 2014 NASA vybrala SpaceX ako jednu z dvoch spoločností, aby letela s astronautmi na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Crew Dragon je posádková verzia nepilotovanej lode Dragon, ktorá od roku 2012 lieta na ISS.

Posádka Dragon bude na svojich pravidelných cestách prevážať až štyroch astronautov, ale do samotnej kapsule sa zmestí až sedem ľudí. Do vesmíru letí na rakete Falcon 9.

Na rozdiel od Cargo Dragon má loď Crew Dragon systém určený na oddelenie kapsuly od jej rakety v prípade núdzového stavu. SpaceX demonštroval tento systém v úspešnom teste začiatkom tohto roka.

V prípade úspechu Musk potom, čo sa mu už podarilo spustiť výrobu rakiet a vynášať do kozmu satelity, pokorí ďalšiu métu - pilotované lety do kozmu. Prvý operačný let k ISS je už naplánovaný na september. Z Muskovo pohľadu ale ide len o medzistupeň - za pomoci novo vyvíjaného motora Raptor chce opätovne pristáť na Mesiaci a postupne kolonizovať Mars.

01 - Modified: 2024-03-16 16:36:41 - Feat.: - Title: SpaceX pracuje na sieti družíc pre americkú rozviedku. USA by časom mohli pozorovať ciele kdekoľvek na planéte 02 - Modified: 2024-03-14 15:44:17 - Feat.: - Title: Starship vykonala doteraz najdlhší testovací let, ale ani na tretíkrát ho nedokončila 03 - Modified: 2024-03-14 14:52:32 - Feat.: - Title: Najsilnejšia raketa súčasnosti úspešne prešla prvým testovacím letom do vesmíru 04 - Modified: 2024-03-05 08:38:44 - Feat.: - Title: SpaceX chce nechať zhorieť v atmosfére stovku svojich satelitov. Môže to narušiť ozónovú vrstvu? 05 - Modified: 2024-03-03 10:22:05 - Feat.: - Title: Štart rakety SpaceX s posádkou na ISS opäť zmarilo zlé počasie. Opakovať sa bude zajtra
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 21:13