SpaceX
StoryEditor

SpaceX opäť posiela do vesmíru ľudí. Tentoraz bude posádka ešte väčšia

12.11.2020, 16:11
Autor:
sansan
Spoločnosť vizionára Elona Muska chce v nedeľu poslať štyroch astronautov prvou komerčnou loďou na Medzinárodnú vesmírnu stanicu známu pod skratkou ISS.

Nebude to prvá ľudská misia firmy SpaceX. Astronauti americkej vesmírnej agentúry NASA Bob Behnken a Doug Hurley už toto leto nastúpili na palubu vesmírnej lode Crew Dragon, raketa Falcon 9 ich vyniesla na obežnú dráhu Zeme a nakoniec zakotvili na ISS.

Po dvoch mesiacoch života a práce na stanici sa vyšplhali naspäť do Crew Dragon, prefrčali atmosférou a bezpečne sa pomocou padáka zniesli späť na našu planétu.

Raketa a loď sa môžu použiť viackrát

Celá táto misia sa však považovala za skúšobný let. V utorok NASA oznámila, že konečne certifikovala celý štartovací systém SpaceX pre lety s ľudskou posádkou.

Toto rozhodnutie bolo výsledkom kontroly pripravenosti na let, počas ktorej odborníci z NASA strávili dva dni preskúmaním rakety Falcon 9 a lode Crew Dragon, softvéru a misijných operácií SpaceX.

Certifikácia prebehla len pár dní pred ďalším plánovaným štartom astronautov, ktorý je naplánovaný na nedeľu v noci.

Spoločnosť už nasadila na raketu novú loď Crew Dragon. Spiatočná misia s názvom Crew-1 je prvou zo šiestich, na ktoré má Muskova firma podpísanú zmluvu s NASA.

„Ľudia majú tendenciu myslieť si, že ide iba o kozmickú loď, ale je to kozmická loď, je to nosná raketa, všetky tie procesy, ktorými musia prejsť ešte na zemi, takto sa robia misijné operácie. Všetko toto bezpečne dopraví našu posádku až na ISS a späť, aby sa to potom mohlo použiť znova,“ uviedla na tlačovej konferencii Kathy Luedersová, ktorá vedie program NASA na vesmírne lety do vesmíru.

Najdlhší ľudský let v histórii USA

Ak to počasie dovolí, Falcon 9 v nedeľu ráno o 1.49 nášho času vynesie do vesmíru Crew Dragon. Na jej palube budú astronauti Mike Hopkins, Victor Glover, Shannon Walkerová a Soichi Noguchi.

Na vesmírnej stanici by mali zakotviť o osem a pol hodiny neskôr, kde zostanú asi šesť mesiacov, čo predstavuje najdlhší ľudský vesmírny let v histórii Spojených štátov.

Je to vôbec prvýkrát, čo NASA certifikovala systém letov s ľuďmi od začiatku vesmírneho programu pred takmer 40 rokmi.

Americká vláda na toto úsilie vynaložila viac ako 6 miliárd dolárov. Program tak môže konečne uskutočniť svoj cieľ sobotným štartom.

„Ďakujem NASA za podporu SpaceX a naše partnerstvo pri dosahovaní tohto cieľa,“ uviedol Musk v tlačovej správe.

„Nemohol by som byť viac hrdý na všetkých v SpaceX a na všetkých našich dodávateľov, ktorí neuveriteľne tvrdo pracovali na vývoji, testovaní a lietaní prvého komerčného systému ľudských letov do vesmíru v histórii, ktorý certifikovala NASA. Je to veľká česť, ktorá vzbudzuje dôveru v naše úsilie vrátiť sa na Mesiac, vycestovať na Mars a nakoniec pomôcť ľudstvu, aby sa stalo multiplanetárnym.“

01 - Modified: 2020-08-03 09:00:55 - Feat.: 0 - Title: Historický miľník: Spoločnosť SpaceX úspešne dopravila ľudskú posádku na Zem
01 - Modified: 2024-03-16 16:36:41 - Feat.: - Title: SpaceX pracuje na sieti družíc pre americkú rozviedku. USA by časom mohli pozorovať ciele kdekoľvek na planéte 02 - Modified: 2024-03-14 15:44:17 - Feat.: - Title: Starship vykonala doteraz najdlhší testovací let, ale ani na tretíkrát ho nedokončila 03 - Modified: 2024-03-14 14:52:32 - Feat.: - Title: Najsilnejšia raketa súčasnosti úspešne prešla prvým testovacím letom do vesmíru 04 - Modified: 2024-03-05 08:38:44 - Feat.: - Title: SpaceX chce nechať zhorieť v atmosfére stovku svojich satelitov. Môže to narušiť ozónovú vrstvu? 05 - Modified: 2024-03-03 10:22:05 - Feat.: - Title: Štart rakety SpaceX s posádkou na ISS opäť zmarilo zlé počasie. Opakovať sa bude zajtra
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 20:36