Reuters
StoryEditor

Branson o pár dní poletí do vesmíru, predbehne konkurenta Bezosa

02.07.2021, 09:36
Autor:
ČTKČTK
Súťaženie v rodiacej sa lukratívnej vesmírnej turistike naberá obrátky.

Zakladateľ a majiteľ firmy Virgin Galactic Richard Branson v noci na dnes oznámil, že sa ku stokilometrovej hranici vesmíru vydá pri testovacom lete raketoplánu svojej spoločnosti VSS Unity už 11. júla.

Bezosa predstihne o deväť dní

O deväť dní tak predstihne hlavného konkurenta Jeffa Bezosa, zakladateľa spoločnosti Blue Origin, informovala agentúra Reuters.

"Virgin Galactic stojí v predvoji nového komerčného vesmírneho priemyslu, ktorý otvorí vesmír ľudstvu a nadobro zmení svet," uviedol Branson vo vyhlásení sprevádzajúcim správu o jeho letu.

Pôjde o dvadsiaty druhý letový test VSS Unity, z ktorých štyri sa už uskutočnili s ľuďmi na palube. Tentoraz to však bude prvý let s plnou posádkou. Tvoriť ju budú dvaja piloti a štyria "špecialisti misie", vrátane Bransona.

Virgin Galactic oznámila, že počíta so začatím svojich vesmírnych komerčných služieb už v budúcom roku. Predchádzať by tomu však mali ešte dva skúšobné lety.

Poletí aj najstarší človek

Najbohatší muž sveta Jeff Bezos, ktorý tiež založil teraz gigantickú maloobchodnú spoločnosť Amazon, chce letieť do vesmíru so svojím bratom Markom raketou New Shepard 20. júla.

Spolu s nimi poletí ako čestný člen posádky osemdesiatdvaročná priekopníčka v letectve Wally Funková, ktorá sa tak stane najstarším človekom, ktorý kedy cestoval do vesmíru.

Štvrtou osobou na palube bude zatiaľ neznámy víťaz aukcie, ktorý zaplatil 28 miliónov dolárov (603 miliónov korún).

Ďaleko úspešnejším konkurentom pri letoch súkromných spoločností do vesmíru je však pre Virgin Galactic aj Blue Origin firma SpaceX ďalšieho amerického podnikateľa a vesmírneho vizionára Elona Muska.

Jej nosné rakety Falcon 9 a lode Dragon už dopravujú náklad aj astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) a počíta sa tiež s turistami.

Okrem toho SpaceX pracuje na raketách, ktoré by mali byť schopné dopraviť ľudí na Mesiac aj na Mars. Musk však zatiaľ neoznámil, kedy by sa do vesmíru chcel vydať on sám.

01 - Modified: 2024-03-23 11:00:00 - Feat.: - Title: Bývalá manželka majiteľa Amazonu rozdáva peniaze. Neziskovkám darovala stovky miliónov, mohla by inšpirovať aj slovenskú vládu 02 - Modified: 2024-03-05 07:58:01 - Feat.: - Title: Musk už nie je najbohatší človek na svete, vystriedal ho Bezos 03 - Modified: 2024-02-21 11:37:26 - Feat.: - Title: Tretí najbohatší muž sveta predal miliardové akcie. Prilepšil si aj presťahovaním do Miami 04 - Modified: 2024-02-19 07:05:56 - Feat.: - Title: Bezos predal akcie Amazonu a odišiel na Floridu. Gigantu sa darí, dvíha platy aj pre tisíce Slovákov 05 - Modified: 2024-02-10 17:00:00 - Feat.: - Title: Miliardár Jeff Bezos predal akcie Amazonu za viac ako dve miliardy dolárov
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 07:50