Riaditeľ Astronomického ústavu SAV v Tatranskej Lomnici Peter GömöryFOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

Riaditeľ Astronomického ústavu SAV: Na život so Slnkom sme dobre vybavení

04.07.2022, 00:00

Riaditeľ Astronomického ústavu SAV v rozhovore pre HN magazín hovorí:

  • kedy bude na Slnku silnejšia erupcia.
  • prečo je pre nás dôležité dávať pozor na zmeny vesmírneho počasia.
  •  o jednej z kľúčových otázok, ktoré sa na našej hviezde riešia.

Ako sa má dnes naše Slnko?

Povedal by som, že je v stave, v akom by sme očakávali, že má byť. Čiže v období blízko maxima svojej aktivity. To znamená, že v rámci zmien aktivity na Slnku, ktoré majú priemernú hodnotu jedenásť rokov, vieme zhruba očakávať, ako by sa malo správať. Nevieme to urobiť detailne, čiže vytvoriť predpoveď typu, aká sa robí pri zemskom počasí.

Dá sa ale spoľahlivo očakávať, že nám na Slnku vo zvýšenej miere budú vznikať slnečné erupcie, pretože sú na ňom aktuálne aktívne oblasti, teda slnečné škvrny. Čo však nevieme, je, či erupcia bude zajtra alebo o týždeň. Dokonca ani či v danej aktívnej oblasti, aj keď vyzerá veľmi nádejne, vznikne vôbec nejaká erupcia.

Ale trúfol by som si povedať, že v priebehu troch mesiacov bude na Slnku výraznejšia erupcia. Hoci neviem presne, v ktorý deň a ani aká veľká. Ale nebol by som prekvapený, keby intenzitou patrila medzi silnejšie.

image

Obrovská slnečná škvrna sa za 24 hodín zdvojnásobila a mieri priamo na Zem

Čiže vesmírne počasie sa dá predpovedať maximálne na mesiace?

Nie, ani toľko nie. Vesmírne počasie sa odhaduje na oveľa kratšie časové škály. Vieme, že cyklus slnečnej aktivity má moduláciu jedenásť rokov, čiže vieme povedať, že o dva tri roky, keď nastane ďalší vrchol maxima, bude vesmírne počasie omnoho dynamickejšie a bude viac ovplyvňované slnečnou aktivitou. Ale aký presne by to malo mať efekt napríklad presne v novembri 2025, to nevieme.

Prečo je to také náročné?

My síce vieme, že je veľmi vysoká pravdepodobnosť, že sa na slnečnom disku budú nachádzať nejaké škvrny. Tiež to, že tie škvrny budú tvoriť aktívne oblasti, kde vznikajú erupcie. Z pozorovaní sa bude dať napríklad určiť, ktorá povedzme z piatich oblastí je najviac sľubná.

Ale veľakrát sme prekvapení, že keď sa ide pozorovať so zámerom „poľovať“ na erupcie, na základe nejakých parametrov si vyberieme najpravdepodobnejšiu oblasť a zameriame na ňu ďalekohľad, tak erupcia ako natruc vznikne niekde inde. Aktuálne ešte nie sme tak ďaleko, aby sme vedeli určiť jednoznačný parameter, podľa ktorého by sme my vedeli rozlíšiť, že trebárs do piatich hodín tu a tu vznikne erupcia.

Napriek možnostiam ďalekohľadov je to stále viac o šťastí a o takom možno pozorovateľskom pocite. Ale väčšinou keď chytíte erupciu od jej úplného začiatku, je to na menšiu oslavu, lebo z nej získate veľmi raritné dáta a viete sa z nich dozvedieť veľa nového.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 83% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-07-01 08:18:38 - Feat.: 0 - Title: Ovládli sme planétu, Zem nie je nafukovacia. Mars môže byť podľa vedcov ďalší 02 - Modified: 2022-06-24 11:16:46 - Feat.: 0 - Title: Obrovská slnečná škvrna sa za 24 hodín zdvojnásobila a mieri priamo na Zem
01 - Modified: 2024-04-24 13:33:20 - Feat.: - Title: India ukazuje celému svetu, ako sa to má robiť. Do roku 2030 by mohli byť všetky jej vesmírne misie bezodpadové 02 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Bola to druhá najjasnejšia hviezda. V budúcnosti môže svietiť ako druhý Mesiac 03 - Modified: 2024-04-23 12:03:29 - Feat.: - Title: Stal sa zázrak. NASA po piatich mesiacoch dostala od sondy Voyager zmysluplnú správu 04 - Modified: 2024-04-23 12:30:00 - Feat.: - Title: Konečne vieme, čo sa nachádza vo vnútri Mesiaca. Pomôže nám to lepšie pochopiť históriu celej slnečnej sústavy 05 - Modified: 2024-04-24 07:00:00 - Feat.: - Title: NASA našla v kozme zmutované baktérie. Môžu ohroziť posádku na vesmírnej stanici
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 02:33