Kozmonaut Roskosmos Alexander Grebenkin, vľavo, astronauti NASA Michael Barratt, druhý zľava, Matthew Dominick, druhý sprava, a Jeanette Epps, vpravo sú vo vnútri SpaceX Dragon Endeavour po pristátí v Mexickom zálive pri pobreží Floridy. FOTO: X/NASA HQ PHOTO
StoryEditor

Štyria astronauti sa vrátili na Zem z Medzinárodnej vesmírnej stanice v module SpaceX, dopadli pri Floride

25.10.2024, 11:09
Autor:
ČTKČTK

Na vesmírnej stanici teraz zostávajú štyria Američania a traja Rusi, čo je návrat k bežnému stavu.

Pri pobreží Floridy dnes dopoludnia SELČ kontrolovane do vody dopadla loď Crew Dragon spoločnosti SpaceX so štvorčlennou posádkou.

Traja astronauti amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Matthew Dominick, Michael Barratt a Jeanette Eppsová spolu s ruským kozmonautom Alexandrom Grebjonkinom strávili posledných takmer osem mesiacov na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) po tom, čo sa ich návrat oneskoril kvôli problémom kozmickej lode a hurikánu Milton. Informovala o tom agentúra AP.

image

Muskova spoločnosť SpaceX dosiahla historický úspech: Nová metóda pristátia nás posúva bližšie k Marsu

Ich misia nazvaná Crew-8 dorazila k ISS 5. marca a pôvodne sa mala vrátiť na Zem v septembri. Pobyt na obežnej dráhe si však predĺžili, pretože bolo potrebné, aby ich kozmická loď poslúžila ako prípadný núdzový dopravný prostriedok pre dvoch členov misie Starliner od firmy Boeing Barryho Wilmorea a Sunitu Williamsovú.

Tí odleteli na ISS na začiatku júna v kozmickej lodi Boeingu pri jej prvom testovacom lete s posádkou. Na Zem sa mali vrátiť po ôsmich dňoch, pôvodný plán ale narušilo zlyhanie navádzacích trysiek lode.

NASA v auguste oznámila, že návrat v Starlinere nie je pre astronautov dostatočne bezpečný a loď vrátila na Zem bez posádky. Dvojica zostala na orbite.

image

Spoločnosť SpaceX začala piaty test obrovskej kozmickej lode Starship

Na konci septembra sa potom k ISS pripojila ďalšia vesmírna loď Crew Dragon v rámci misie Crew-9, ktorá priviezla dvojčlennú posádku a budúci rok vo februári odletí späť na Zem so štyrmi astronautmi, vrátane dvoch členov neúspešnej misie Starliner.

Misia Crew-8 mala po prílete ďalšej lode zamieriť späť k Zemi 7. októbra, ale nedovolilo jej to zlé počasie súvisiace s hurikánom Milton.

Na vesmírnej stanici teraz zostávajú štyria Američania a traja Rusi, čo je návrat k bežnému stavu.

01 - Modified: 2024-10-13 17:19:14 - Feat.: - Title: Muskova spoločnosť SpaceX dosiahla historický úspech: Nová metóda pristátia nás posúva bližšie k Marsu 02 - Modified: 2024-10-13 13:00:10 - Feat.: - Title: Spoločnosť SpaceX začala piaty test obrovskej kozmickej lode Starship 03 - Modified: 2024-10-13 09:12:04 - Feat.: - Title: SpaceX sa pokúsi o piaty test kozmického dopravného systému Starship, ktorý má dostať ľudí na Mesiac 04 - Modified: 2024-10-12 19:50:02 - Feat.: - Title: Vesmírna loď Elona Muska má povolenie na ďalší test, odštartovať môže v nedeľu 05 - Modified: 2024-10-09 17:00:00 - Feat.: - Title: Zamotaný príbeh roztržitého Muska. Trumpa neznášal, teraz mu robí klauna
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. október 2024 11:10