Ukázalo sa, že fungujú ako ideálne inkubátory a rozsievače baktérií, napísal francúzsky denník Le Figaro. Väčšina z desiatok druhov nájdených mikroorganizmov je neškodná, niektoré však predstavujú vážne zdravotné riziko.
Nemeckí vedci v rámci výskumu, ktorého výsledky zverejnil časopis Nature, preskúmali tridsiatku vzoriek, z ktorých odobrali DNA baktérií. Celkom identifikovali 73 rôznych čeľadí a hustota mikroorganizmov niekedy dosahovala až 50 miliárd na centimeter kubický.
Väčšinou išlo o neškodné druhy, ale v malom množstve sa objavili baktérie ako Escherichia coli, ktoré môžu vyvolať hnačku a otravu tráviaceho systému. Vedci zistili tiež prítomnosť baktérií rodu Salmonella a Staphylococcus; ďalšie ukryté baktérie môžu spôsobiť infekciu dýchacích ciest či dokonca zápal mozgových blán.
Podľa autorov štúdie poskytujú kuchynské hubky baktériám ideálne prostredie pre život, a to vďaka svojej pórovitej štruktúre a schopnosti udržať veľké množstvo vody. Navyše pri utieraní rôznych povrchov sa baktérie šíria po celej kuchyni, teda sa ľahko dostanú do kontaktu s pokožkou či s jedlom. Vedci tiež zdôrazňujú, že bežné čistiace prostriedky z hubiek neodstránia viac ako 60 percent mikroorganizmov.
Najlepšou obranou je vraj včasná výmena hubky, teda už po týždni používania. Vedci tiež odporúčajú po každom použití hubku prepláchnuť vodou so saponátom a dôsledne vyžmýkať.