Pixabay
StoryEditor

Načasovanie, dieta či genetika. Vieme, čo určuje pohlavie dieťaťa

07.01.2018, 12:00
Autor:
haahaa
Po celé tisícročia sa ľudia snažili ovplyvniť pohlavie svojho dieťaťa. Pomáhali si pritom ako babskými radami, tak tými, ktoré sú podľa všetkého založené na vedeckých poznatkoch. Či sa zakladajú na pravde, sme sa spýtali odborníka.

V minulosti túžili pary najmä po mužských potomkoch, ktorí by po otcoch prevzali majetok, remeslo a zabezpečili rodičov v starobe. Dnes síce vďaka rodovej rovnosti podobné nároky odpadajú, aj v súčasnej dobe sa ale nájdu rodičia, ktorí by si vyložene priali chlapca, alebo dievča. Môže ísť o ich osobné preferencie, ale napríklad aj o snahu vyrovnať pomer chlapcov a dievčat v rodine.

"Z čisto genetického hľadiska má vplyv na pohlavie potomka iba muž, pretože jeho spermie, na rozdiel od vajíčka obsahujúceho vždy pohlavný chromozóm X, môže obsahovať buď chromozóm X (dievča) alebo Y (chlapec). Nemožno však vylúčiť, že pohlavné orgány ženy môžu do určitej miery ovplyvniť, akú spermiu zvýhodnia v súťaži o svoje vajíčko," vysvetľuje pre iDNES Jaroslav Hulvert, primár reprodukčnej kliniky ISCAR I.V.F. s odkazom na nedávno publikovanú štúdiu.

Vedcom sa zatiaľ nepodarilo presne zistiť, čo presne sa vo vajíčku v momente oplodnenia odohráva, ale zdá sa, že nemusí ísť len o to, ktorá zo spermií je tá najrýchlejšia. Vajíčko možno uprednostní jednu spermiu pred inou, podľa akého kľúča je ale doteraz nejasné. (Prečítať viac o štúdii si môžete tu.)

Ide len o rýchlosť?
A čo teda so všetkými tými radami, kedy a akým spôsobom by ste mali mať sex s partnerom? Táto štúdia tak trochu nabúrava veľa "zaručených rád".

"Všetky tieto teórie sú založené na predpoklade, že je možné nejakým spôsobom selektovať spermie v prospech tých, čo nosia buď pohlavný chromozóm X alebo chromozóm Y. Napríklad načasovanie doby oplodnenia predpokladá, že spermie nesúce Y sú pohyblivejšie, ale prežívajú v pohlavnom trakte ženy kratší čas , než spermie s X chromozómom. Teda páry snažiace sa otehotnieť v termíne ovulácie, by podľa tejto teórie mali mať väčšiu šancu mať chlapca a pri koncepcii 2 až 3 dni pred ovuláciou by malo dôjsť k počatiu dievčaťa. Avšak žiadna seriózna vedecká štúdia doteraz nepreukázala platnosť týchto rád," opisuje doktor Hulvert.

Načasovanie sexu a poloha
Ak sa snažíte počať, oddávajte sa sexu naopak čo najčastejšie, aby ste svoju šancu zvýšili. A nič nie je väčším zabijakom libida, než pohľad upretý na kalendár a pocit povinnosti. Nedokázalo sa ani to, že by na pohlavie mala vplyv preferovaná sexuálna poloha, táto metóda ale môže aspoň trochu rozvíriť váš sexuálny život.

Medzi ďalšie hojne uvádzané odporúčania potom patrí napríklad konzumácia banánov a ďalších potravín, ktoré by mali žene zvýšiť šancu na počatie chlapca. Tým si samozrejme neuškodíte, obzvlášť ak jete málo ovocia, nečakajte však od takejto metódy nič viac.

Rodinná história
Spoliehať sa nemôžete ani na to, či sa vo vašej alebo partnerovej rodine rodí veľa chlapcov alebo dievčat, aj keď tejto teórii verili niektorí odborníci ešte pred niekoľkými rokmi. Primár Hulvert ale vyvracia aj tento mýtus: "Ak by ste u týchto rodín spočítali predchádzajúcich niekoľko generácií, tak sa opäť dostanete (za predpokladu dostatočného množstva potomkov v každej generácii) na pomer pohlaví zhruba 1: 1."

Jediným úplne overeným spôsobom, ako si vybrať pohlavie potomka, je teda návšteva kliniky reprodukčnej medicíny. Nepočítajte ale s tým, že vám lekári pomôžu len na základe vašich prianí a túžob, tieto služby sú určené iba pre páry, ktoré by mohli svojim deťom odovzdať závažné dedičné ochorenie (napr. poruchu zrážanlivosti krvi dedia iba chlapci). Ostatní sa preto budú musieť uspokojiť s tým, že karty sú rozdané pol na pol.

Verte, neverte

Ak túžite po určitom pohlaví dieťaťa, narazíte aj na teórie veľmi pritiahnuté za vlasy. Tu sú niektoré z nich:

  • V starovekom Grécku verili, že pravý vaječník uvoľňuje mužské vajíčka a ten ľavý zase ženské. Párom preto odporúčali, aby žena pri súloži ležala na boku (na ľavom pre chlapcov a na pravom pre dievčatá).
  • Vo Francúzsku 18. storočia sa podľa rovnakého kľúča verilo, že spermie pre chlapcov sú vytvárané pravým semenníkom a pre dievčatá ľavým semenníkom. K zvýšeniu šancí na chlapca sa preto mužom odporúčalo ľavý semenník pred sexom podviazať alebo dokonca nechať odstrániť.
  • Ak túžite po dievčati, milujte sa dva až tri dni pred ovuláciou, o počatie chlapca sa podľa ďalšej teórie pokúšajte presne v deň uvoľnenia vajíčka, teda ovulácie. Problém však býva zistiť presný termín ovulácie, väčšinou sa na to používa meranie bazálnej teploty.
  • Pre splodenie chlapca sa oddávajte polohe na koníčka, pre dievčatko potom tej misionárskej.
  • Ak chce muž chlapca, mal by pred sexom vypiť kávu alebo iný nápoj s kofeínom, aby jeho spermie plávali ešte rýchlejšie.
  • Skúška prstienkom zaveseným na retiazke (kruh pre dievča a pohyb dopredu a dozadu pre chlapcov) potom patrí až do ezoterickej sféry.
  • Pre výber pohlavia môže údajne pomôcť aj pohľad do kalendára. Milovanie v párne dni vraj plodí dievčatká, v nepárne dni zase chlapcov.
  • Pokiaľ chcete chlapca, zvýšte v sebe zásaditosť, pre dievča zase kyslosť (napr. konkrétnymi potravinami alebo vymývaním vagíny), tvrdia aj dnes niektorí "odborníci". Ku splodeniu chlapca má údajne pomôcť aj ženský orgazmus, ktorý do tela vyplaví zásadité látky. Naše telo si ale svoju hladinu pH držia dosť urputne a lekári upozorňujú, že sa stravou alebo kúpeľmi zmeniť nedá.
  • Podľa niektorých babských rád by sa žena túžiaca po dievčatku mala milovať s hlavou na juh, pre počatie chlapca zase s hlavou na sever.
  • Anglické prababičky odporúčali svojim dcéram dať si pod vankúš ružovú mašľu a pod posteľ drevenú lyžicu, ak túžili po dievčatku.
01 - Modified: 2024-01-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Do nového roka s novým pohlavím. Koraly ho musia prepínať pravidelne, inak zostanú na ocot 02 - Modified: 2023-11-11 12:22:42 - Feat.: - Title: Čínska kačka dokáže zmeniť pohlavie. Vďaka tomu sa zbaví obťažovania od samcov 03 - Modified: 2023-01-19 14:00:00 - Feat.: - Title: Táto huba by to mala na Tindri ťažké. Má totiž až 23 tisíc pohlaví 04 - Modified: 2022-04-20 08:43:44 - Feat.: - Title: V bratislavskom hniezde záchrany našli mŕtve telo novorodenca, bolo začaté trestné stíhanie 05 - Modified: 2022-02-26 07:07:04 - Feat.: - Title: Žena sa ukrývala v metre pred ruskými náletmi. Porodila tam krásnu dcéru
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
10. apríl 2024 20:52