StoryEditor

Glitre na karnevale v Riu škodia planéte, varujú vedci

11.02.2018, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Karneval v brazílskom Riu je v plnom prúde. Ulice zaplnili oslavujúci ľudia vo farebných karnevalových kostýmoch, ktorí tancujú na niektoré z mnohých pouličných párty.

A neoddeliteľnou súčasťou karnevalového vzhľadu sú glitre vo všetkých možných farbách, ktoré sa natierajú priamo na holú kožu, napísal spravodajský server The Guardian.

Ale teraz kazia náladu najväčšej oslavy na svete obavy z negatívnych ekologických následkov glitrov. To sú vlastne drobné kúsky plastu nazývané mikroplasty, ktoré končia spláchnuté do mora. Vedci teraz apelujú na ich úplný zákaz.

To neznamená, že by mal brazílsky karneval ani iné oslavy po svete stratiť časť svojho lesku. Existujú ekologicky šetrné, "trvalo udržateľné glitre", ktoré si už našli cestu aj do Brazílie. Avšak chudobnejší Brazílčania sa sťažujú, že sú príliš drahé.

Na pouličnej párty v Riu si tridsaťsedemročná Angelica Nobregaová natrela tvár klasickými glitrami a voči ekologickým obavám je dosť skeptická. "Je to len ďalšia vec, ktorá má Brazílčanom ešte viac skomplikovať život," povedala. "Podľa mňa si to vymýšľajú."

Felipe Gusmão, profesor biodiverzity a ochrany prírody Ústavu morských vied Federálnej univerzity v São Paule, vysvetľuje, že problém s glitrami - kúskami mikroplastu menšími ako päť milimetrov - spočíva v tom, že je nemožné odstrániť ich zo životného prostredia.

"Len si predstavte množstvo glitrov, ktoré počas karnevalu použijeme. To je obrovské. Použijeme ich, zmyjeme, a idú priamo do vody. To je najväčší problém," dodal. Reuters

​Škody, ktoré by pôsobili samotné glitre, nie sú známe. Ale vedci majú dôkazy, že na mikroplastoch majú tendenciu sa zachytiť ďalšie znečisťujúce látky, ktoré sa s nimi dostávajú do potravinového reťazca. "Máme štúdie dokazujúce následky mikroplastov od bunkovej úrovne až po úroveň celého ekosystému," povedal Gusmão. A to zahŕňa aj ľudské bytosti.

"Drobné živočíchy na dolnom konci morského potravinového reťazca môžu tieto častice zožrať, a ako mikroplasty, tak na ne prilepené látky sa dostanú do ich tiel a s nimi postupovať hore po potravinovom reťazci. Ľudia sú na jeho špičke, takže mikroplasty aj naviazané látky sa nakoniec dostanú až do nášho tela," dodal.

Preto sa teraz na trhu objavilo niekoľko druhov "udržateľných glitrov". Medzi nimi je napríklad rad líčidiel, kde sú lesklé šupinky tvorené z eukalyptovej celulózy, vosku a prírodných olejov. Ich veľkou nevýhodou je však cena. Osemgramové balenie Glitry stojí v prepočte 17 dolárov, zatiaľ čo bežné glitre sa v centre Ria predávajú za 6,50 dolára za kilogram.

01 - Modified: 2023-02-18 08:55:13 - Feat.: - Title: Hudba, tanec, masky a nezabudnuteľná atmosféra. Tieto karnevaly sa oplatí zažiť 02 - Modified: 2023-02-05 08:01:40 - Feat.: - Title: FOTO Od malého Yodu až po ružového Chewbaccu. Pozri si, ako to vyzeralo na nerdovskom Star Wars sprievode 03 - Modified: 2022-03-20 10:09:14 - Feat.: - Title: V Belgicku po náraze auta do skupiny ľudí zahynulo najmenej šesť osôb 04 - Modified: 2020-02-26 09:54:06 - Feat.: - Title: Pre koronavírus zrušili svetoznámy karneval v Benátkach 05 - Modified: 2019-03-02 05:58:47 - Feat.: - Title: V Brazílii sa začal slávny karneval. V Riu ide o posvätný rituál
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 00:15