Flickr/Dave Haygarth
StoryEditor

Osýpky sa vracajú. Choroba začína ako viróza, ale môže skončiť smrťou

19.03.2018, 23:00
Prípadov osýpok nebezpečne pribúda. Choroba, ktorá pred rokmi bola za "vyhubenú", sa od minulého roka objavila u tisícov ľudí v Európe.

Pri zdravotných komplikáciách pritom môžu byť osýpky aj smrteľné. Najohrozenejšou skupinou sú deti do dvoch rokov.

V uplynulých rokoch sa osýpkami nakazili vždy iba jednotlivci, avšak vlani sa napríklad v susednom Česku objavila najväčšia epidémia za posledných dvadsať rokov - ochorela viac než stovka detí i dospelých. 

"Hlavnou príčinou je klesajúca zaočkovanosť v Európe," povedal iDNES.cz docent Rastislav Maďar, vedúci Ústavu epidemiológie a ochrany verejného zdravia Lekárskej fakulty Ostravskej univerzity a tiež predseda Koalície pre podporu očkovania. Dodal, že niektorí rodičia pre svoje deti očkovanie rovno odmietajú. Iní sa síce tvária, že nie sú proti očkovaniu, ale opakovane sa mu vyhýbajú. Trebárs keď tesne pred stanoveným termínom nepravdivo tvrdia, že je ich potomok chorý.

Podľa docenta Maďara pritom osýpky mohli globálne prakticky vymiznúť. "Ak by sa podarilo udržať  niekoľko rokov zaočkovanosť aspoň 95 percent, mohli by sme ich celosvetovo vykoreniť a prestať proti nim očkovať. Tomu ale odmietači očkovania paradoxne bránia," konštatuje Maďar.

"Vzorom nám teraz môže byť celý americký kontinent, kde od severu až na juh osýpky očkovaním eliminovali. Obyvatelia rozvojových krajín Strednej alebo Južnej Ameriky sa tak v tomto kontexte teraz paradoxne môžu báť obyvateľov vyspelej Európy," dodal.

Kašeľ, horúčka a vyrážka
Osýpky sprevádzajú na začiatku príznaky ako mnoho iných vírusových infekcií, teda kašeľ, nádcha, zápal spojiviek, zvýšená telesná teplota až horúčka šplhajúca k 40 stupňom. Časom sa však za ušami a na zátylku objavuje vyrážka, ktorá postupuje cez tvár a krk smerom dole na trup a končatiny. Súčasne sa zväčšujú lymfatické uzliny, môže nastúpiť hnačka, nechutenstvo.

Podľa Rastislava Maďara z ostravského Ústavu epidemiológie a ochrany verejného zdravia nie je problém diagnostikovať osýpky ešte pred tým, než vyskočí typická vyrážka. "Len musí lekár pri výskyte príznakov virózy myslieť aj na to, že môže ísť o osýpky," upozorňuje Maďar.

Pripomenul, že pri osýpkach má detský pacient kvôli postihnutiu horných dýchacích ciest a očí uplakaný výraz v tvári. "A keď sa pozrieme do úst, na ich sliznici oproti stoličkám sú typické bledé škvrny na začervenanom podklade. Tie už vedú diagnostický proces špecificky k osýpkam," vysvetľuje odborník. Následný odber krvi a test potom potvrdia túto diagnózu.

Pomerne typické sú pre chorobu tiež miesta, kde sa objavuje výsev vyrážky a ako postupuje po tele. V tvári a na chrbte pritom vyrážka často splýva. Obvykle na tele pretrváva približne týždeň, potom začína ustupovať.

Zápal mozgu i smrť
Súčasťou nekomplikovaného priebehu osýpok je zápal priedušiek. Existujú však aj rôzne komplikácie, ktoré môžu zhoršiť zdravotný stav pacienta. Patrí medzi ne zápal pľúc a dokonca aj zápal mozgu.

"Najviac obávanou komplikáciou je takzvaná subakútna sklerotizujúca panencefalitída, čo je vzácny, ale vždy smrteľný následok osýpkovej nákazy, ktorý sa typicky objavuje až po šiestich či siedmich rokoch po predchádzajúcej infekcii. Rizikovým faktorom je prekonanie osýpkovej infekcie do dvoch rokov veku, keď ešte imunitný systém nie je úplne zrelý. Je to vlastne pomalá postinfekčná vírusová nákaza centrálneho nervového systému s mimoriadne nepriaznivou prognózou a fatálnym koncom o niekoľko rokov od nákazy," upozorňuje docent Rastislav Maďar.

Dodal, že najviac nebezpečné sú osýpky práve pre dojčatá a deti do dvoch rokov veku, prípadne pre ďalších ľudí s oslabenou imunitou. Komplikácie môže spôsobiť aj nákaza tehotnej ženy v prvých dvanástich týždňoch gravidity - môže potratiť.

Dodáva, že prípadná hospitalizácia pacientov v nemocnici záleží na klinickom stave. Osýpky sú však vysoko infekčné a vždy je nutná prísna izolácia chorého. "Pacient je infekčný štyri dni pred a štyri dni po nástupe vyrážky," pripomína lekár.

Ideálnou ochranou je podľa neho očkovanie. Je dlhodobé, hoci presná dĺžka imunity nie je presne stanovená. V dospelosti si ale každý môže nechať overiť hladinu ochranných protilátok testom z krvi a prípadne sa nechať preočkovať.

"Za zmienku stojí, že očkovanie proti osýpkam sa začalo v roku 1969, staršie ročníky, ak nákazu neprekonali, nie sú proti nim chránené. Následne sa v rokoch 1970 až 1975 aplikovala len jedna dávka osýpkovej vakcíny, ani ochranu týchto ročníkov nemožno po takej dlhej dobe považovať za dostatočnú," upozorňuje Maďar.

Takzvaná postvakcinačná imunita však v priebehu desaťročí klesá postupne u všetkých, pričom tempo môže byť rôzne. Presne to však určí až spomínaný sérologický test na protilátky.

01 - Modified: 2024-03-15 10:02:09 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ, záškrt, osýpky. Čo treba vedieť a ako sa chrániť 02 - Modified: 2024-03-14 11:54:59 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ, záškrt, osýpky. Aký je ich výskyt u nás? 03 - Modified: 2024-02-27 14:12:24 - Feat.: - Title: Počet prípadov osýpok stúpa a vakcínu mnohí odmietajú. Ohrozené sú najmä deti 04 - Modified: 2024-01-23 17:34:00 - Feat.: - Title: Výskyt osýpok v Európe stúpol takmer tridsaťnásobne. Svetová zdravotnícka organizácia vyzýva k očkovaniu 05 - Modified: 2024-01-17 10:08:08 - Feat.: - Title: Vracajú sa staré „vyhubené“ choroby
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
14. apríl 2024 11:52