Umelé svetlo v noci potláča produkciu hormónu melatonín, ktorý reguluje spánok a bdenie. Nízky melatonín môže mať za následok depresiu, rakovinu, obezitu, srdcové choroby a krehký imunitný systém. Preto ísť spať skoro je rozumná voľba na zlepšenie vášho zdravia.Pixabay
StoryEditor

Mobil do spálne nepatrí, hovorí lekárka

08.04.2018, 00:00
Neprirodzená zmena času je problém pre každý organizmus, hovorí lekárka Jana Vyskočilová, predsedníčka Českej spoločnosti pre výskum spánku a spánkovú medicínu

Problémy so spánkom si ale často privodia ľudia sami zlými návykmi, píšu Lidovky.

Na jar sa zdajú byť ľudia pri zmene času oveľa nahnevanejší ako na jeseň. Čím to je?

Celá populácia sa rozdeľuje do troch chronotypov podľa toho, kedy daný človek zaspáva a prebúdza sa - ranný typ čiže škovránok večer skoro zaspáva, ráno so skoro prebúdza a jeho najlepšia výkonnosť je práve v ranných hodinách.

Večerný typ, ktorému hovoríme sova, to má nastavené presne naopak. Posledný je nevyhranený chronotypov. Z toho vyplýva, že by mala byť pri zmene na letný čas najviac "nahnevaná" sova, pokiaľ ju zmena času núti vstávať skôr.

Všeobecne ale akékoľvek násilné zmeny rytmu vstávania a zaspávania majú dopad na zdravie populácie. Veď jedným z pravidiel spánkovej hygieny je ukladať sa k spánku pravidelne v rovnakú hodinu.

Vráťme sa k chronotypom. Môže počas života dôjsť k zmene z jedného na druhý úplne prirodzene? Alebo taký posun môže značiť problém?

Áno, chronotypy sa v priebehu života môžu meniť. V puberte napríklad môže prevažovať chronotyp sovy, ale v priebehu života sa tento človek môže stať škovránkom. To ale nie je nič nezdravé.

Späť k zmenám času. O ich zrušení sa už debatuje aj v Európskom parlamente. Privítali by ste zjednotenie času po celý rok? A ktorý čas by bolo podľa vás lepšie zachovať?

Myslím si, že v dnešnej dobe už časové zmeny nemajú žiadny význam. A tak vzhľadom k tomu, že bol v roku 1979 ako zmena zavedený letný čas, je teda nefyziologicky čiže postrádateľný. Preto sa domnievam, že najlepšie by bolo zostať stále pri pôvodnom, stredoeurópskom čase.

So zmenou času sa lepšie vyrovnávajú mladí ľudia. Aj oni ale riešia problémy so spánkom, a to s nástupom puberty, kedy cítia potrebu chodiť spať neskoro, ale musia vstávať skoro. Je možné nejako naše vnútorné hodiny "oblafnúť" a chodiť spať v čase, kedy je to pre nás vzhľadom na program nasledujúceho dňa najprijateľnejšie?

Tento spomínaný časový posun nie je spôsobený vnútornými hodinami. Pod nimi rozumieme vylučovanie spánkového hormónu-melatonínu. U dospievajúcich ide o to, že si posúvajú povinnosti a činnosti ako učenie do nočných hodín, či už z akýchkoľvek dôvodov. Často sa môže jednať aj o módnu záležitosť ... Aj ja si zo svojho štúdia medicíny pamätám otázky typu "dokedy si sa drvil?" A najväčší borci odpovedali: Celú noc. Týchto debát som sa ako škovránok nemohla zúčastniť. Časom si organizmus na takto meškajúci začiatok spánku privykne a stane sa z toho častá porucha spánku dospievajúcich.

V poslednej dobe sa tiež veľmi hovorí o vplyve modrého svetla z mobilov, tabletov a ďalších zariadení, ktoré ovplyvňuje ľudský spánok. Je to naozaj taký problém?

Klinická štúdia z Pensylvánskej štátnej univerzity v Spojených štátoch preukázala, že pacienti, ktorí pred spaním používajú elektronické zariadenia, majú problémy so zaspávaním a majú aj menej kvalitný spánok. To sa prisudzuje vplyvu modrého svetla, ktoré spomaľuje vylučovanie spánkového hormónu melatonínu, ktorému vďačíme za nástup spánku.

Starší ľudia tiež trpia nespavosťou, často ale zaspávajú aj počas dňa. Ide o chorobu? A nedali by sa účinky modrého svetla využiť proti nechcenému zaspávaniu?

U nich je vždy nutné objektivizovať, či sa jedná o spánkovú poruchu, často si totiž starší pacient neuvedomuje, že v starobe má človek menšiu potrebu spánku, a ako nespavosť udáva skrátenie doby spánku z ôsmich na päť hodín. Vzhľadom k veku ide však o fyziologický spánok, teda "správny" spánok. Spánok samozrejme ovplyvňujú všetky chronické choroby, z nich najčastejšie chronická bolesť. U starších ľudí je nutné sa vyhnúť krátkemu dennému spánku. A ak nastane spánková inverzia, teda prevrátenie spánku tak, že pacient spí cez deň a je bdelý v noci, používa sa terapeuticky umelé svetlo blízke tomu dennému.

Mohli by ste poradiť nejaké tipy a triky tým, ktorí zaspávajú cez deň, aby k tomu nedochádzalo?

Dôležité je zaspávať pokiaľ možno v rovnakom čase v tmavej, tichej, dobre vetranej miestnosti, vyvarovať sa pitiu čaju, kávy a alkoholu pred spaním, nefajčiť. Ďalej sa odporúča necvičiť a nejesť bezprostredne pred spaním. Tiež je vhodné využívať posteľ len na spanie - čítať si môžu ľudia na pohovke.

01 - Modified: 2018-03-24 15:30:46 - Feat.: 0 - Title: Zmena času ovplyvní biorytmy
01 - Modified: 2024-04-15 06:00:00 - Feat.: - Title: Vieš si predstaviť 26 hodinový deň? V tejto krajine to môže byť realitou 02 - Modified: 2024-03-28 09:00:00 - Feat.: - Title: Španielske mestečko kvôli veľkonočným oslavám prejde na letný čas o deň neskôr. Nezničíme si tradície, odkazujú svetu 03 - Modified: 2024-03-20 08:49:27 - Feat.: - Title: Posun času sa blíži, prídeme o jednu hodinu. Ako veľmi nás to ovplyvní a čoho sa vyvarovať pre lepší spánok 04 - Modified: 2023-10-29 07:17:20 - Feat.: - Title: Čas sa zmenil minulú noc: Takto môže ovplyvniť vaše znamenia zverokruhu 05 - Modified: 2023-10-28 10:30:00 - Feat.: - Title: Nezabudni, že už dnes si pospíš o hodinu dlhšie. Návrhy na zrušenie zimného a letného času zastavila pandémia aj vojna
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 06:18